Виникає гостре запитання: чи вистачить українцям електроенергії влітку? / Фото УНІАН

Ремонт половини блоків АЕС: якою буде ціна електроенергії та чи вистачить її українцям

14:57, 13.04.2023
10 хв.

Влітку енергетики планують вивести в ремонт половину працюючих атомних енергоблоків, яка дає країні 55 відсотків електрогенерації. УНІАН спробував дізнатись, чи не повернемося ми до життя з відключеннями, та якою буде ціна електрики.

Оператор всіх атомних електростанцій України держкомпанія "Енергоатом" запланувала влітку вивести в плановий ремонт половину із дев’яти працюючих атомних енергоблоків. Враховуюче, що АЕС забезпечують більше 55 відсотків генерації електроенергії в країні, виходить, що у період літньої спеки значна частина потужностей працювати не буде. Крім того, навесні Україна знову почала здійснювати експорт виробленої електроенергії в Європу, щоб заробити потрібну для країни валюту і мати змогу за ці кошти підготуватись до наступної зими.

Енергетики знають, що літня спека, як, до речі, і зимові морози, провокує стрибок у споживанні електроенергії, бо домогосподарства, підприємства та офісні будівлі вмикають системи кондиціонування та вентилятори для охолодження, що створює додаткове навантаження на енергосистему.

Тож виникає гостре запитання: чи вистачить українцям електроенергії влітку? Інший аспект цього питання, чи можливе підвищення цін на цей важливий ресурс в країні? Не секрет, що атомна найдешевша з усіх видів генерації, і якщо її доля знижуються, відповідно ціни електрики на ринку зростають.

Відео дня

Необхідність ремонту енергоблоків

За словами президента "Енергоатому" Петра Котіна, ремонти блоків атомних станцій розпочнуться влітку і будуть проводитись протягом майже двох місяців.

"Найбільш важкий період пройдено, всі енергоблоки працювали, але блоки потрібно перезавантажити. Тому найкращий період, коли це можна зробити з найменшими витратами і впливом на енергосистему з точки зору нестачі електроенергії, це літо", - сказав він.

Варто нагадати, що цієї зими всі енергетичні об’єкти Україні через масовані ракетні і дронові атаки росіян працювали у критичних умовах. У листопаді, вперше за всю історію України, відбулося тимчасове повне знеструмлення всіх атомних блоків країни, бо російські загарбники перебили електромережі.

Крім того, рашисти впродовж опалювального сезону десятки разів обстрілювали теплові, гідроелектростанції та зруйнували більше половини вітряків та сонячних панелей, тому атомні станції працювали на максимально можливій потужності, щоб компенсувати втрати інших виробників енергії. Тож, з ремонтами АЕС тягнути вже не можна.

Експерт з енергетики Дмитро Сидоров пояснив в коментарі УНІАН, що енергоблоки атомних станцій мають виводитись у плановий ремонт щороку. Проте минулого важкого літа цього не відбулося.

"Енергоатом" планує вивести в ремонт аж чотири енергоблоки тому, що вони більше року не ремонтувались. Вони мали піти в суттєві ремонти ще минулого літа, але вони цього не робили, бо потрібна була генерація", - сказав він.

За його словами, країна не змогла обійтись без "атому" через брак вугілля у теплової генерації.

"Були певні проблеми з поставкою вугілля, бо були закриті порти. Тому, все виробництво поклали на "Енергоатом". Потім, коли почалися обстріли, - теж багато "витягував" "Енергоатом". Тепер вже є необхідність піти в ремонти, вже не можна відкладати", - пояснив він.

Країна не змогла обійтись без «атому» через брак вугілля у теплової генерації / Ілюстрація REUTERS

Чи повернеться країна до відключень світла?

Енергетики знають, що не тільки холодні зимові дні дають пік споживання, але і літо також. Споживання зростає у спеку, коли українці масово включають системи кондиціонування та вентилятори, які являються досить "прожерливою" технікою.

Тому Україна має бути готова покрити літнє пікове споживання в умовах, коли половина атомних блоків буде на потрібному ремонті, а частина виробленої електрики буде поставлятись в Європу. У другій декаді квітня після багатомісячного періоду дефіциту електроенергії Україна почала експортувати енергоресурс в Молдову та Польщу.

Як розповів агенції УНІАН кандидат економічних наук Олександр Хмелевський, без урахування потужності в шість тисяч мегават окупованої росіянами Запорізької АЕС, зараз в Україні працює три атомні станції: Хмельницька, Рівненська та Південно-Українська, які мають дев’ять реакторів з загальною потужністю 7835 мегават.

"Якщо вивести в ремонт одночасно половину реакторів, то загальна потужність енергосистеми України знизиться приблизно на чотири тисячі мегават, що становить біля п’ятнадцять відсотків всієї потужності української енергосистеми", - сказав він.

За оцінками експерта, поставки електроенергії в Європу плануються на рівні чотириста мегават. Це невеликі обсяги, які не зможуть суттєво вплинути на роботу національної енергосистеми. Також влітку будуть здійснювати обов’язковий ремонт низка теплових електростанцій.

"Не можна виключати того, що влітку Росія буде продовжувати наносити удари по енергосистемі України. Тож можливі нові пошкодження, які можуть призвести до відключень електроенергії", - сказав Хмелевський.

"Щодо проведення ремонтних робіт на АЕС та ТЕС, то будемо сподіватись, що цей ремонт буде проводитися на різних електростанціях у різний час та при узгодженні з

Міненерго та енергоринком. Інакше не виключено виникнення ситуації дефіциту потужностей в енергосистемі України та відключення споживачів", - додав він.

Маловірогідний сценарій

Енергетичний експерт Сидоров вважає маловірогідним сценарієм повернення країни влітку до погодинних графіків відключення. Бо атомну генерацію на цей час замінять інші її види.

"Я думаю, що дефіциту не допустять, бо порахували баланс. Дефіцит буде покритий, по-перше, тепловою енергетикою. Вугілля в нас багато, воно не було спрацьовано цього опалювального сезону через те, що були обстріли і відключення. По-друге, зараз в "Укргідроенерго" великий паводок і є вода, тому є чим закрити цей період ремонту атому", - сказав він.

На його думку, влітку експорт української електроенергії не буде здійснюватися загалі, або у мінімальних обсягах в денні години профіциту сонячної енергії.

"Я думаю, що влітку не буде продовжуватись експорт електроенергії, бо нам самим буде не вистачати. Можливо, в експорті залишаться денні години сонячної генерації, тобто ті, залишки, які нам не потрібні", - сказав він.

Член Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Юрій Камельчук звернув увагу на те, що в Україні в цілому зменшилось споживання електроенергії через війну, бо зруйнована або зупинена частина підприємств – великих споживачів електроенергії. Тому генерації для власних потреб буде достатньо.

"В принципі дефіциту не планується. Промисловість не повернулась до тих обсягів споживання, які були до війни. Крім того, влітку у нас з’являється більше сонця, тому виробіток сонячної генерації теж замінить атом", - сказав депутат агенції УНІАН.

Наразі влада обговорює варіанти зміни тарифів на електрику і для населення / фото УНІАН, Микола Тис

Чи можливе зростання цін?

Державна компанія "Енергоатом" виробляє найдешевшу електроенергію в країні – менше 60 копійок за кіловат-годину, в той час, як теплові електростанції продають свою продукцію вдвічі-втричі дорожче. Але найкоштовніший кіловат (приблизно шість гривень за кіловат-годину) дає на ринок відновлювальна енергетика – сонячні та вітрові електростанції, які, як раз із настанням сонячних днів активізують свою роботу.

Відповідно, якщо частка дешевої атомної генерації буде знижуватися, а дорожчої теплової і відновлюваної енергетики - зростатиме, то загальна ціна на ринку електроенергії має підвищитись.

Варто зазначити, що мова йде про ціну електрики для промисловості та бізнесу, які купують її за ринковою вартістю. Наразі вона складає приблизно до шести гривень за кіловат і це в декілька разів вище, ніж для населення.

"Вартість електроенергії для бізнесу, для промисловості на літо зросте. Тому що вдень, наприклад, коли сонця буде багато, сонячні електростанції можуть давити на ціни на електрику. Поки важко сказати: на скільки. Це залежатиме від різних факторів", - вважає енергетичний експерт Дмитро Сидоров.

Підвищення вартості електрики в кінцевому рахунку буде змушувати підприємців збільшувати ціни на свою продукцію. Зважаючи на те, що через підвищення податків з 1 липня на чверть, може також зрости вартість пального на вітчизняних АЗС, то додавання збільшених цін на електроенергію стане додатковим інфляційним фактором.

Тарифи для населення визначає уряд, а не ринок. Наразі для індивідуальних побутових споживачів тариф становить 1,44 гривні за кіловат-годину при споживанні до 250 кіловат та 1,68 гривень – якщо понад 250 кіловат-годин на місяць. Діючі розцінки були продовжені в березні, але тільки до кінця квітня.

Наразі влада обговорює варіанти зміни тарифів і для населення. До речі, не виключено, що виведення атомних блоків в такий потрібний ремонт в літку, буде одним із аргументів на користь підвищення тарифів і для населення. Звичайно, що після надскладної зими із екстремальним навантаженням на атомні енергоблоки, "Енергоатом" не може далі відтягувати ремонти. Бо "мирний атом" не терпить компромісів, безпечність експлуатації АЕС має бути на першому місці.

В цьому ракурсі велике занепокоєння викликає ситуація з Запорізькою АЕС, де вже більше року "хазяйнують" російські військові злочинці із поплічниками з "Росатому". Рашисти не тільки не проводять необхідні планові ремонти, а і порушують базові принципи ядерної безпеки. Сподіваємся, що незабаром наші героїчні воїни повернуть Україні цю найбільшу атомну станцію Європи.

Нашим громадянам не варто боятись погодинних відключень влітку, бо вітчизняні енергетики, які довели високий рівень професіоналізму, мають план роботи різних видів генерації. А у разі загрози дефіциту просто припинять експорт електрики в Європу, або навіть навпаки почнуть імпортувати необхідну частину. Але варто не забувати про необхідність постійного ощадливого споживання енергоємні. Бо місцеві аварії через напругу в локальних мережах і трансформаторах ще ніхто не відміняв.

Вітчизняний бізнес влітку може зіштовхнутись із новим викликом – тимчасовим здорожчанням електроенергії. Проте, вона все одна буде більше дешевою та стабільнішою, ніж вироблена на генераторах, які "врятували", але майже не розорили багато наших підприємців цієї зими.

Ганна Бредіхіна

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся