Шмигаль назвав наслідки останньої ракетної атаки Росії для української енергетики

Остання масована ракетна атака Росії мала суттєві негативні наслідки для української енергетики.

Через останню масовану ракетну атаку росіян на українську енергосистему 14 січня пошкоджень зазнали 9 блоків ТЕС, три магістральні підстанції та одна повітряна лінія.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду. За його словами, російські ракетні удари пошкодили 1 блок теплової електростанції на сході та 8 блоків ТЕС на заході України.

"Це призвело до зростання дефіциту потужності в енергосистемі. Що змушує щодня, починаючи з 15 січня, застосовувати аварійні відключення", - сказав Шмигаль.

Голова уряду зазначив, що попри терористичні атаки Росії, українська енергосистема залишилася цілісною та керованою.

"У цілодобовому режимі тривають ремонтні роботи. Щодня працюємо над тим, аби в Україну надходило більше генераторів, трансформаторів та іншого обладнання для ліквідації пошкоджень", - повідомив Шмигаль.

Прем'єр-міністр також додав, що за кошти Фонду підтримки енергетики України планується закупити енергообладнання на суму понад 100 млн євро.

"З останніх надходжень - це 45 електростанцій резервного живлення від Азербайджану та потужні генератори для Чернігівщини, надані Японією", - сказав Шмигаль.

Ракетний удар 14 січня - що відомо

Як повідомляв УНІАН, 14 січня російські окупанти здійснили чергову масовану ракетну атаку по Україні, завдавши по території України 57 ракетних та 3 авіаційних удари. Для ракетних ударів по Києву та інших населених пунктах ворог застосував зенітні керовані ракети С-300/С-400. Також російські окупанти здійснили 41 пуск крилатих ракет повітряного і морського базування та керованих авіаційних ракет, які є високоточною зброєю.

26 ракет знищили українські захисники, проте деякі влучили в тому числі в об'єкти енергетики.

Внаслідок удару ворог пошкодив обладнання ТЕС, через що вони припинили або знизили вироблення електроенергії, і в енергосистемі збільшився дефіцит. Це змусило дещо знизити ліміти споживання пропорційно для всіх областей. За словами президента Володимира Зеленського, через влучання в обʼєкти енергетичної інфраструктури найскладніша ситуація спостерігалася на Харківщині та Київщині.

Станом на ранок 17 січня, за даними "Укренерго", в енергосистемі України зберігається дефіцит. Шість областей з аварійними відключеннями.

Вас також можуть зацікавити новини: