Стало відомо, чи є загроза для ЗАЕС через підрив дамби Каховської ГЕС / фото ua.depositphotos.com

Технічної загрози для ЗАЕС прямо зараз немає, води в охолоджувальних басейнах буде достатньо на 4-5 тижні.

Про це у коментарів кореспонденту УНІАН розповів директор Центру дослідження енергетики Олександр Харченко.

"Технічно, прямо зараз, великої загрози для ЗАЕС немає, охолоджувальні басейні зараз повні, навіть трохи вище норми заповнені прямо зараз. Щонайменше на 4-5 тижнів охолодження ЗАЕС працюватиме доволі штатно", - розповів він.

За його словами, за доступною інформацією окупанти підірвали генеруючу частину станції й водоканали, але фундамент дамби встояв, що пом'якшує результати повені.  

"Чекаємо, поки вода впаде. На 11-12 годину буде пік рівня води і  до завтрашнього ранку-обіду її рівень спаде і стане зрозуміло на якому рівні вона встановиться. Тоді можна буде думати, як відновити постачання води до охолоджувальних басейнів і яким чином налагодити подачу води в Нікополі, Кривому Розі і багатьох інших містах", - додав Харченко.

Підрив Каховської ГЕС

Як повідомляв УНІАН, вранці 6 червня стало відомо про підрив дамби Каховської ГЕС. За відеозаписами в Інтернеті  можна зробити висновок, що дамба зазнала серйозних пошкоджень, що призвело до неконтрольованого виливання води з Каховського водосховища. Це призвело до підтоплення населених пунктів вниз по Дніпру, включаючи Херсон.

У Херсонській ОВА заявили, що рівень води через підрив Каховської ГЕС дійде критичного близько 11-ї години. Людей закликають терміново зібрати документи, речі першої необхідності та чекати на евакуаційні автобуси.

Президент України Володимир Зеленський вже зібрав екстрене засідання Ради національної безпеки і оборони. Голова Офісу Президента Андрій Єрмак назвав вибух дамби Каховської ГЕС екологічною трагедією.

За даними "Укргідроенерго" підірвана окупантами Каховська ГЕС не підлягає відновленню в її колишньому вигляді, обладнання машинного залу повністю знищено.

Вас також можуть зацікавити новини: