У РНБО б'ють на сполох через ситуацію довкола Запорізької АЕС

За його словами, візит місії МАГАТЕ на ЗАЕС минулого тижня нічого не змінив.

Секретар РНБО Олексій Данілов вважає, що візит МАГАТЕ на захоплену російськими окупантами на Запорізьку атомну електростанцію не приніс належних результатів.

Як заявив він в інтерв'ю Wirtualna Polska, світ ігнорує загрозу, яку несе захоплення росіянами ЗАЕС.

Данілов розчарований результатами візиту МАГАТЕ на Запорізьку АЕС, оскільки окупанти не забрали звідти зброю, вибухівку і не пішли за межі електростанції.

"Спочатку передбачалося, що місія вирушить в Енергодар через Росію, але ми протестували. У підсумку вона потрапила туди через Україну, але ми домовилися, що її супроводжуватимуть незалежні журналісти. Зрештою пресу не допустили, а МАГАТЕ нічого не зробила. Вони повинні були наполягти на збереженні цих домовленостей, тому що світ повинен мати інформацію з незалежних джерел. Світ ігнорує загрозу захоплення Запорізької АЕС", - наголосив секретар РНБО України.

Він обурений, що світова спільнота не бачить масштабів можливої трагедії, до якої можуть призвести дії російських окупантів.

"Скільки зла і нещастя ще потрібно зробити росіянам, щоб світ нарешті це побачив? У 2008 році Росія відібрала частину території Грузії, і всі не надали цьому значення. У 2014 році вона анексувала Крим, реакція була схожою. Через кілька місяців вона вбила 298 осіб, що летіли в малайзійському Boeing 777. Це наслідки потурання терористам. Масштаби насильства зростають", - попередив Данілов.

Як повідомляв УНІАН, російські окупанти захопили ЗАЕС і місто-супутник Енергодар 4 березня. Росія відмовляється створювати демілітаризовану зону навколо ЗАЕС. Окупанти періодично обстрілюють атомну станцію і територію біля неї.

На прохання уряду України МАГАТЕ сформувала місію для візиту на захоплену окупантами електростанцію. На початку вересня місія МАГАТЕ відвідала Запорізьку АЕС.

2 вересня гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що два експерти організації продовжать роботу на АЕС на постійній основі. Також Гроссі запропонував Раді Безпеки ООН створити зону ядерної безпеки і захисту на ЗАЕС.

11 вересня "Енергоатом" повідомив, що 6-й енергоблок ЗАЕС відключили від енергомережі. Таким чином його почали переводити в "холодний" стан.

12 вересня стало відомо, що ЗАЕС підключена до української електромережі і отримує необхідну енергію для охолодження непрацюючих енергоблоків.

Вас також можуть зацікавити новини: