Став відомий склад місії МАГАТЕ для візиту на ЗАЕС / REUTERS

Наглядовий орган ООН з атомної енергії – МАГАТЕ – зібрав групу експертів для відвідування Запорізької АЕС на тлі побоювань з приводу можливої ядерної аварії.

Як повідомляє The New York Times, список членів групи включає в себе голову ядерного агентства Рафаеля Маріано Гроссі і ще 13 експертів з переважно нейтральних країн. 

Зокрема, це експерти з дружніх Україні Польщі та Литви, а також представники дружніх Росії Китаю та Сербії. 

Відео дня

Решта членів – з країн, які в основному стояли осторонь всі шість місяців повномасштабної війни або підтримували відкриті канали зв'язку з Кремлем. До них відносяться Албанія, Франція, Італія, Йорданія, Мексика та Північна Македонія.

При цьому ні США, ні Великобританія не представлені, оскільки Росія вважає їх "несправедливо упередженими". 

Місія повинна відправитися на ЗАЕС вже наступного тижня. У ніч на суботу, 27 серпня, напередодні візиту, станція знову піддалася обстрілу.

За словами Едвіна Лаймана, експерта з ядерної енергетики, візит представників МАГАТЕ дозволить членам місії перевірити стан всіх аварійних систем, а також оцінити запас дизельного палива і вжити заходів для його поповнення.

Штаб-квартира МАГАТЕ у Відні відмовилася коментувати плановану місію, представник тільки підтвердив, що агентство "веде активні консультації з приводу швидкої місії".

Як повідомляв УНІАН, 25 серпня Державна інспекція з ядерного регулювання України заявила про знеструмлення ЗАЕС – сталося відключення останньою з чотирьох повітряних ліній, через що шостий енергоблок станції відключився від енергомережі.

26 серпня два енергоблоки ЗАЕС після зупинки знову підключені до мережі і виробляють електроенергію для потреб України.

Президент України Володимир Зеленський, коментуючи ситуацію на Запорізькій АЕС, зазначив, що МАГАТЕ та інші міжнародні організації повинні діяти значно швидше, ніж зараз.

Голова МАГАТЕ Рафаель Маріано Гроссі зазначив, що готовий особисто очолити місію на станції в найближчі дні, щоб допомогти стабілізувати ситуацію з ядерною безпекою.

Вас також можуть зацікавити новини: