Проблема низьких пенсій для нашої країни завжди була дуже гострою / фото УНІАН

Березнева індексація: кому і наскільки підвищили пенсії та хто на черзі

16:31, 21.03.2023
13 хв.

У березні в Україні були проіндексовані пенсії для 10,5 млн пенсіонерів, що є вкрай необхідним в умовах високої інфляції. УНІАН дізнавався, кому та наскільки збільшили виплати та хто ще може розраховувати на підвищення цього року.

З 1 березня українським пенсіонерам були підвищені пенсії внаслідок щорічної індексації. Цьогоріч збільшення виплат цій вразливій категорії населення було як ніколи важливим, адже через руйнівну війну Росії проти нашої країни економіка зазнала катастрофічного падіння – ВВП скоротився майже на третину, тоді як ціни карколомно зростали – інфляція за підсумками 2022 року сягнула 26,6 відсотка і зараз є не набагато меншою.

Проблема низьких пенсій для нашої країни завжди була дуже гострою: розміри таких щомісячних виплат часто є мізерними і абсолютно неспівставними з рівнем життя та реальним прожитковим мінімумом. Українська влада далеко не перший рік говорить про необхідність введення загальнообов’язкових пенсійних накопичень.

Кабінет міністрів планував ще у 2021 році почати впровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи. Вже після початку повномасштабної війни, у вересні 2022 року, прем’єр-міністр Денис Шмигаль зазначав, що він впевнений в ухваленні найближчим часом законодавства щодо запровадження в Україні накопичувальної пенсійної системи. При цьому в листопаді 2022 року Верховна Рада відклала розгляд законопроекту про впровадження накопичувальної пенсійної системи на невизначений строк.

Відео дня

Навіть за умов проведення пенсійної реформи у найближчі роки це не вирішить одразу гостру проблему низьких пенсій, а буде стосуватися тих українців, яким до пенсії ще далеко, і які за цей термін зможуть дійсно накопичити достатню суму (якщо, звісно, запропонована система ще спрацює).

Відтак щорічна індексація пенсій є єдиним джерелом підвищення розміру пенсійних виплат, та, на жаль, для багатьох часто майже не відчутним.

Варто зазначити, що минулого року індексація також була проведена в березні, попри шок початку війни. Тоді підвищені пенсії отримали близько 10 мільйонів одержувачів, а середній розмір підвищення склав 380 гривень.

У лютому 2023 року прем’єр-міністр Денис Шмигаль запевнив, що березнева індексація буде проведена, попри те, що за законом про державний бюджет на 2023 рік перегляд цих виплат не є обов'язковим.

"У 2023 році пенсії для українців знову будуть підвищені. Вже цього березня уряд проведе індексацію пенсій на 20 відсотків. Під індексацію підпадатимуть усі категорії, визначені в законі "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", - сказав очільник уряду.

Також він зазначив, що уряд зберігає всі доплати до пенсії за віком. Так, пенсіонери віком понад 80 років продовжать отримувати щомісячну доплату в 500 гривень, 75-80 років – до 400 гривень, 70-75 – до 300 гривень.

З 1 березня індексація була проведена, і 10,5 млн пенсіонерів отримали довгоочікуване підвищення виплат / фото ua.depositphotos.com

Довгоочікувана індексація

24 лютого Кабмін ухвалив постанову "Про індексацію пенсійних і страхових виплат та додаткових заходів щодо підвищення рівня соціального захисту найбільш вразливих верств населення у 2023 році", яка передбачала проведення індексації пенсій та щомісячних страхових виплат, підвищення розмірів мінімальних пенсій по інвалідності колишнім військовослужбовцям та постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи, збільшення рівня мінімальних пенсійних виплат окремим категоріям пенсіонерів.

Відтак з 1 березня індексація була проведена, і 10,5 млн пенсіонерів отримали довгоочікуване підвищення виплат. Як повідомили у Міністерстві соціальної політики, у 2023 році вперше було здійснено індексацію найнижчих пенсій.

"Раніше такі пенсії під індексацію не потрапляли і переглядались виключно разом з підвищенням прожиткового мінімуму (який зростає більш повільними темпами, ніж індексація). Включення таких виплат до індексації дозволяє забезпечити зростання найменших пенсій", - пояснили у міністерстві.

 Розмір індексації пенсій з 1 березня склав 19,7 відсотка. Індексовані пенсії перераховуються із застосуванням коефіцієнта збільшення середньої заробітної плати в Україні, з якої сплачено страхові внески, у розмірі 1,197.

За словами першої заступниці міністра соціальної політики Дарини Марчак, розмір індексації визначено законом.

"Він включає для розрахунку як розмір інфляції за попередній рік, так і досить складну формулу, що визначає зростання середньої зарплати за три попередні роки. І таким чином було обраховано, що сукупний розмір індексації відповідно до останніх статистичних даних за законом має складати 19,7 відсотка", - сказала вона.

Марчак зазначила, що при цьому бувають випадки, коли індексація, особливо невеликих пенсій, може призвести до невеликого в абсолютному розмірі зростання, і тому було встановлено нижню межу підвищення у розмірі 100 гривень.

Також в цьому році було встановлено і верхню межу – 1,5 тисячі гривень для того, щоб, з одного боку, збалансувати потреби і захистити якомога більшу кількість громадян – передусім тих, пенсії яких є дуже низькими. З іншого боку - щоб збалансувати фінансовий ресурс на проведення індексації, аби винайти цей обсяг коштів.

"Питання застосування верхньої межі, на наш погляд, є інструментом справедливості, оскільки на сьогодні ситуація є такою, що просто застосування відсотка зростання призводить до того, що ті пенсії, які і так є вищими, вони зростають на значно вищий обсяг, ніж пенсії, які є низькими, і нерівність між доходами осіб пенсійного віку, збільшується", - зауважила Марчак.

Ті, хто не потрапив під індексацію, отримуватимуть щомісячну доплату до пенсії в розмірі 100 гривень / фото УНІАН, Ратинський В'ячеслав

Підвищення пенсій відстає від інфляції

Пенсіонерка Лідія Іванівна розповіла кореспонденту УНІАН, що вже отримала проіндексовану пенсію.

"До цього пенсія була трохи більше 4 тисяч гривень, підвищили на 600 з чимось. 20 відсотків підвищення немає, але все одно краще, ніж минулого разу, коли додали 12 гривень", - сказала жінка.

Як розповів агенції УНІАН кандидат економічних наук Олександр Хмелевський, вказаний коефіцієнт підвищення є коефіцієнтом збільшення не пенсій, а середньої заробітної плати, на підставі якого розраховується розмір пенсії.

"Тому не у всіх пенсія збільшиться на 19,7 відсотка. Збільшення пенсії буде залежати від того, як співвідносилася ваша зарплата з середньою, та вашого страхового стажу", - зазначив експерт.

За його словами, ті, хто не потрапив під індексацію, отримуватимуть щомісячну доплату до пенсії в розмірі 100 гривень. А з 1 липня буде проведена індексація пенсій держслужбовців, народних депутатів, працівників органів місцевого самоврядування та наукових працівників. Тобто загалом індексація торкнеться практично всіх категорій громадян.

Хмелевський також звернув увагу на те, що в 2022 році офіційний рівень інфляції становив 26,6 відсотка, тобто цьогорічна індексація пенсій не покриває зростання цін.

Виплати різним категоріям пенсіонерів

За даними Мінсоцполітики, у березні проіндексовані пенсії для 5,2 млн "цивільних" пенсіонерів, яким пенсію призначено за загальним пенсійним законом №1058, для них підвищення пенсії буде здійснюватися через індексацію на 19,7 відсотка.

Також підвищення виплат  відбулося для 4,2 млн осіб, у яких зростуть пенсії у звʼязку зі збільшенням на цей же відсоток фіксованого розміру мінімальних пенсійних виплат.

"Дуже важливе, шо ми зробили в цьому році, це ми включили в периметр індексації тих осіб, які зазвичай під індексацію не потрапляли. Мова йде про тих громадян, які мають низькі пенсії і вже мають встановлені "дотяжки" від держави, такий гарантований мінімальний, залежно від віку, розмір пенсії. Ми індексуємо весь цей розмір пенсії. Таким чином, зростання для таких осіб, яких є понад 4 мільйона, складатиме від 420 до 520 гривень", - сказала перша заступниця міністра соцполітики Дарина Марчак.

Крім цього, для півмільйона пенсіонерів силових відомств весь розмір пенсії також індексовано на 19,7 відсотка. Разом підвищено розмір виплат для 94,5 тисяч осіб, які отримують пенсію по інвалідності, що настала через каліцтво чи захворювання внаслідок Чорнобильської катастрофи.

У міністерстві також повідомили, що пів мільйона одержувачів пенсій, яким пенсії були призначені у 2020-2022 роках, отримають підвищення в 100 гривень.

"Самі пенсії для них не індексуватимуться, оскільки вони вже отримують пенсію значно вищу, ніж ті громадяни, хто мають такий саме стаж, співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в попередні  роки. Це зумовлено тим, що пенсії для тих, хто досяг пенсійного віку, починаючи з 2020 року, обраховані з вищої, ніж в попередні роки, середньої заробітної плати", - зазначили у Мінсоцполітики.

Відтак, індексація пенсійних виплат для них призвела б до збільшення розриву між розміром пенсії для людей, які мають однаковий стаж, однакове співвідношення їхньої заробітної плати до середньої заробітної плати в країні, але які вийшли на пенсію в різні роки.

Окрім пенсій, з 1 березня відбулась індексація щомісячних страхових виплат потерпілим від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, і особам, які мають право на страхові виплати у разі смерті потерпілого.

Ці виплати також проіндексовані на 19,7 відсотка для 167 тисяч потерпілих та осіб, які мають право на щомісячні страхові виплати у разі смерті потерпілого. Розмір підвищення виплат після перерахування не може перевищувати 1,5 тисяч гривень.

Березнева індексація: кому і наскільки підвищили пенсії та хто на черзі

Інші цьогорічні підвищення

Березнева індексація пенсій не є остаточним етапом збільшення виплат у цьому році. З 1 квітня в Україні заплановано перерахунок пенсій для працюючих пенсіонерів, які не підпадали під березневу індексацію пенсійних виплат. А з 1 липня також буде проіндексовано на 19,7 відсотка спеціальні пенсії для 22,7 тисяч науковців, державних службовців, працівників органів місцевого самоврядування.

Що стосується саме працюючих пенсіонерів, то є нюанс щодо перегляду розміру їхніх виплат.

"Мова йде саме про перерахунок, а не про індексацію. Індексація – це інструмент підвищення доходу найменш захищеній категорії громадян, яка не має зазвичай вже інших джерел доходу, крім пенсій, які сплачуються від держави. На відміну від них, ті пенсіонери, які ще працюють, мають додаткове джерело надходжень у вигляді заробітної плати, і це дозволяє краще самостійно себе забезпечувати", - пояснила перша заступниця міністра Марчак.

За її словами, перерахунок означає урахування того трудового стажу, який пенсіонери отримали, починаючи з попереднього перерахунку таких пенсій.

"Наприклад, якщо пенсіонер вийшов на пенсію в 2021 році, але продовжує працювати і в нього за останні два роки відбулося збільшення страхового стажу на 24 місяці, то така людина зараз отримає перерахунок пенсії з оновленого страхового стажу, що впливає на розмір пенсії. Це все індивідуально", - сказала Марчак.

Вона зазначила, що перерахунок буде потребувати приблизно 100 млн гривень додаткових видатків, всього до кінця року це близько 900 млн гривень.

"Ці гроші очікувано будуть в бюджеті пенсійного фонду за рахунок власних надходжень ПФУ, і таким чином фінансово цей перерахунок вже забезпечено", - підкреслила вона.

Що стосується кількості працюючих пенсіонерів, то вона в Україні не швидко, але підвищується. За словами Марчак, це є позитивною тенденцією, оскільки зазвичай людина, яка досягла пенсійного віку, ще може мати сили і бажання самостійно забезпечувати себе фінансово. Наразі кількість працюючих пенсіонерів складає приблизно 2,7 млн осіб.

Підтримка наших пенсіонерів як вразливої категорії населення є вкрай важливою зараз, у важкі для всіх українців часи. Цьогорічна індексація охопила широке коло пенсіонерів, що є вочевидь позитивним явищем. Звісно, мінімальна доплата у 100 гривень на тлі постійно зростаючих цін не буде помітною. Тим же, хто отримає вказані майже 20 відсотків підвищення, буде трохи легше.

Бюджет України знаходиться у безпрецедентно дефіцитному стані, але соціальна сфера залишається другою за пріоритетом після оборонної. І саме ця сфера, окрім власних бюджетних надходжень, підтримується фінансовою допомогою від наших міжнародних партнерів.

За даними НБУ, міжнародна фінансова допомога залишатиметься ключовим джерелом покриття дефіцитів держбюджету, і більша частина необхідного фінансування на цей рік вже підтверджена партнерами. Це дає надію на те, що соціальні видатки будуть захищені та підтримуватимуть на плаву наших громадян до Перемоги.

А після звільнення України від окупантів, під час відновлення, національна економіка буде зростати і мати підґрунтя для підвищення соціальних стандартів власними силами. Позитивним для зростання економіки, а відтак і наповнення бюджету, буде також повернення з-за кордону мільйонів українських працездатних біженців, які зможуть працювати тут на благо власної держави.

Крім цього, у влади з’явиться нарешті можливість провести довгоочікувану пенсійну реформу, врахувавши позитивний досвід європейських держав. І це допоможе хоча б частково вирішити проблему низького пенсійного забезпечення для нових поколінь вітчизняних пенсіонерів. 

Катерина Жирій

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся