Держава планує виплачувати своїм громадянам певний період фіксовану грошову суму / фото ua.depositphotos.com

І це не жарт: як українцям почнуть платити гроші просто так

17:22, 12.04.2022
9 хв.

Зважаючи на важкі економічні наслідки війни для українців, влада планує запровадити щомісячну фінансову допомогу усім громадянам. Які будуть основні умови для отримання коштів і як може проходити фінансування?

Другий місяць в Україні триває повномасштабна війна, яку розв’язала кривава агресивна путінська Росія. Щодня від неї гинуть і страждають як герої-захисники, так і мирне населення. Російські окупанти безжально руйнують не лише військову, а й цивільну інфраструктуру – лікарні, школи, садочки, а також квартири, будинки та підприємства, де колись мирно жили, навчалися, лікувалися і працювали громадяни.

Як наслідок, у Світовому банку прогнозують, що у випадку продовження війни, у 70 відсотків українців дохід виявиться нижчим за фактичний прожитковий мінімум, який станом на зараз приблизно становить 5 000 гривень. При цьому поряд із зниженням доходів і втратою роботи громадяни стикаються з об’єктивним підвищенням цін, адже інфляція у березні у річному вираженні зросла майже до 14 відсотків. І, як прогнозують експерти, ціни продовжать підвищуватися і надалі.

Для того, щоб допомогти громадянам влада активно розглядає можливість запровадження безумовного базового доходу. Іншими словами, держава планує виплачувати своїм громадянам певний період фіксовану грошову суму!

Відео дня

За словами радника президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олега Устенка, який перший публічно і розповів про цю ініціативу, зараз обговорюють декілька варіантів її реалізації.

"Частина українців стали переміщеними особами в середині країни, частина ― біженцями і перебувають в інших країнах, частина людей навіть після війни і відбудови не матимуть достатнього доходу для нормального життя. Тож президент доручив розробити механізм, яким можна буде підтримувати наших громадян упродовж тривалого періоду часу. Ми знаємо напрямок, але яким чином рухатися ― зараз триває дискусія", - розповів Устенко.

Головним джерелом наповнення мають стати конфісковані російські активи за кордоном / фото ua.depositphotos.com

Умови та джерела фінансування програми

Основною особливістю майбутньої програми є те, що планують почати її реалізовувати після завершення війни, а виплати мають здійснюватися усім громадянам незалежно від майнового чи соціального статусу. Тобто розраховувати на грошові кошти зможе і пенсіонер, і підприємець, і найманий працівник, і безробітний.

"Йдеться про певну кількість грошей, яку виділяють громадянам, незалежно від того, працює чи не працює людина, отримує якісь кошти чи не отримує. Це фіксована сума, яка просто сплачується населенню протягом певного періоду часу", - зазначив Устенко.

Точна сума і період виплат зараз достовірно не відомі і є предметом обговорення, проте ці параметри будуть залежати від того, наскільки спроможним буде державний бюджет фінансувати видатки, адже на це потрібно буде виділити значну суму коштів.  Наприклад, щомісячне нарахування кожному громадянину України навіть прожиткового мінімуму (2 500 гривень) - це витрати у понад 1 трильйон гривень щорічно. Тобто треба знайти ще один річний державний бюджет.

Саме тому, як підкреслив Устенко, головним джерелом наповнення мають стати конфісковані російські активи за кордоном та фінансова допомога західних партнерів.

"Тривають активні перемовини, потенційно ми розраховуємо на 300 млрд доларів заморожених коштів з боку російського Центробанку. Також ми розраховуємо на кошти від арештованого майна російської номенклатури, на додаткові кошти та гарантії від наших країн-партнерів, на кошти від міжнародних фінансових інституцій", - розповів радник президента.

"Днями прем’єр-міністр вже анонсував цифру приблизно трильйон доларів збитків для нашої держави, але з цих коштів має залишитися сума на підтримку населення. Бо відновлення країни не може відбуватися без підтримки громадян. І для голови держави це якраз два пов’язані питання ― відбудова і підтримка людей", - додав Устенко.

Міжнародний досвід

Запровадження безумовних базових виплат громадянам – це не українська ідея і не нова ініціатива. Її у свій час використовували багато держав з метою подолання бідності. Також деякі країни використовували цей інструмент для проведення соціального експерименту: як будуть поводити себе громадяни, якщо їм щомісячно будуть виплачувати просто так певну суму грошей.

Зокрема, експеримент проводили у Барселоні (Іспанія), Утрехті (Нідерланди) та Гельсінкі (Фінляндія) протягом 2017-2018 років. Виплата становитила 400-525 євро на місяць, її отримували вибрані жителі у найбідніших районах. Також у 2014 році експерименти відбулися у Німеччині. Розміри виплат на місяць становили 1000 євро..

Проте, як підкреслив Устенко, в Україні програма буде запроваджена не з метою експерименту і не для обмеженого кола осіб, а з метою фінансової підтримки всіх українців.

"На мій погляд, у нас недоречно використовувати ліберальні моделі, що їх запроваджували деякі європейські країни, зокрема Швейцарія, Фінляндія, Німеччина. У нашому випадку інша логіка ― підтримати людей, дати можливість отримувати якийсь дохід. Його розрахують від того, скільки буде коштів у нашому Фонді відбудови України. Саме так я розумію завдання, що стоїть перед групою розробки", - підкреслив радник президента.

Технічних проблем з реалізацією програми не буде / фото УНІАН

"Страховка" для громадян

Переважна більшість експертів сходиться на думці, що головною проблемою реалізації програми стане пошук грошових коштів для її фінансування, адже станом на зараз достовірно невідомо, яка сума допомоги буде надаватися Україні, і в якому розмірі Росія буде компенсувати збитки.

За словами економічного аналітика Михайла Євграфова, власним коштом Україні таку програму точно не витягнула, бо для її фінансування потрібно значне фінансування, а період компенсацій збитків з боку Росії може затягнутися у часі.

"Тему безумовного базового доходу представники влади підняли у прив’язці до можливих компенсацій із заморожених на Заході російських активів. Тобто йдеться поки що про гроші, яких у нас немає. І я б не поспішав розраховувати, що нам їх дадуть взагалі та що нам їх дадуть саме валютою та золотом, а не, наприклад, товарами, які "для нас" закуплять цим коштом. Якщо все ж вдасться отримати компенсацію з російських активів у вигляді значної суми, то ними дійсно можна буде профінансувати програму безумовного базового доходу",- підкреслив Євграфов.

Проте, за словами експерта, технічних проблем з реалізацією програми не буде, адже Україна вже неодноразово проводила подібні виплати.

"Чисто технічно та організаційно — це цілком реальна ініціатива. Уряд вже кілька разів проводив масову — назвемо речі своїми іменами — роздачу грошей: 1000 гривень для вакцинованих, 6500 гривень під час війни. Тому не бачу перепон і для впровадження за цими шаблонами безумовного базового доходу", - зазначив Євграфов.

За словами аналітика, головною перевагою програми буде те, що українці після війни будуть відчувати хоч мінімальну впевненість у завтрішньому дні у вигляді щомісячного доходу.

"Плюси такої ініціативи — певна "страховка" для кожного громадянина, впевненість у майбутньому, а також компенсація втрат і витрат, які громадяни мали під час війни.

І, якщо йдеться про передачу державі компенсації з російських активів, то значно кращим для країни буде, щоб цими коштами розпоряджалися безпосередньо громадяни, а не чиновники", - зазначив він.

Війна – це завжди великі збитки і болючі наслідки / фото REUTERS

Тимчасове рішення

Як підкреслив економічний консультант Андрій Роговський, довгий період часу навіть за умови зовнішньої підтримки ця програма проіснувати не зможе через її значну вартість та можливі інфляційні наслідки.

"Безумовний базовий дохід, на мій погляд, може бути корисним як тимчасове рішення. Але як постійний інструмент удосконалення системи соціального забезпечення він буде надто дорогий для нашої держави. Потрібно розуміти, що у воєнні та післявоєнні часи українська економіка є над вразливою. Ми маємо це усвідомлювати", - зазначив Роговський.

Україна зараз переживає трагічні сторінки своєї історії. Війна – це завжди великі збитки і болючі наслідки, які відчувають в першу чергу найбільш незахищені верстви населення. На жаль, станом на зараз у незахищеному становищі перебувають майже усі громадяни. Особливо там, де ведуться бойові дії.

Тому запровадження будь-яких програм підтримки – це дуже важливий інструмент для підвищення спроможності серед громадян продовжувати боротися за власну свободу і незалежність проти окупантів. А в майбутньому після перемоги – для швидкої відбудови нашої держави та відновлення зруйнованого власного життя.

Головне на цьому шляху  – вирішити за допомогою іноземних друзів нашої країни питання фінансування та розробити прозору та зрозумілу процедуру отримання коштів.

Богдан Слуцький

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся