
У холодний осінній або зимовий вечір до чашки чаю чудово підійде ароматне і насичене варення з яблук. Незважаючи на підняття цін, вони все одно дешевші за інші фрукти і ягоди, а тому добре підходять для консервації.
Ми розібралися, як варити яблучне варення і підібрали три смачних рецепти, які варто спробувати.
- Яблучне варення швидкого приготування
- Прозоре яблучне варення шматочками
- Бурштинове яблучне варення - рецепт із лимонним соком
Яблучне варення швидкого приготування
Рецепт-п'ятихвилинка дає змогу економити багато часу і зберегти максимум корисного у фруктах. Для приготування беремо:
- кілограм яблук;
- 500 грамів цукру.
Це дуже просте яблучне варення. Воно готується швидко і практично без зусиль, що важливо для новачків у цій справі.
Яблука миємо, зрізаємо шкірку і видаляємо серцевини. Нарізаємо в каструлю фрукти шматочками або кубиками середнього розміру. Всипаємо до них цукор, перемішуємо і залишаємо на кілька годин. Із яблук має витекти багато соку, з якого приготуємо сироп. Якщо рідини мало, потрібно додати трохи води.
Переміщаємо каструлю на плиту і нагріваємо, поки сироп не забурлить. Засікаємо п'ять хвилин і прибираємо з вогню. Розливаємо варення по стерилізованих банках і закатуємо. Залишаємо вкритими до охолодження, зберігаємо в прохолодному й темному місці.
Прозоре яблучне варення шматочками
Це дуже красиве варення з тягучим, густим і солодким сиропом. Зовнішній вигляд консервації запам'ятовується кожному, хто її бачив. Для приготування беремо:
- кілограм яблук;
- 800 грамів цукру;
- 0,5 чайної ложки меленої кориці.
Яблука розрізаємо на чотири частини та видаляємо серцевини. Шкірку можна не очищати. Важливо нарізати фрукти на акуратні тонкі шматочки. У рецепті вказана вага вже очищених яблук.
Пересипаємо шматочки фруктів цукром, розмістивши їх у ємності, в якій плануєте робити варення. Обережно перемішайте. Спробуйте яблука і якщо вони дуже солодкі, то цукру беремо менше - 500-600 грамів, а от для кислих його потрібно взяти більше.
Залишаємо на ніч або хоча б на вісім годин. За цей час фрукти пустять багато соку. Переміщаємо каструлю з яблуками на плиту і доводимо до кипіння. Готуємо п'ять хвилин. Акуратно помішуємо, занурюючи часточки в сироп.
Накриваємо кришкою і залишаємо на 12 годин. Знову доводимо до кипіння, готуємо п'ять хвилин і охолоджуємо. Ще раз доводимо до кипіння, всипаємо корицю і розливаємо варення по стерилізованих банках. Закатуємо яблучне варення і після охолодження прибираємо на зберігання.
Бурштинове яблучне варення - рецепт із лимонним соком
Це яблучне варення ще називають бурштиновим, за гарний колір. Для нього беремо:
- 1,7 кілограма яблук;
- 1,5 кілограм цукру;
- три літри води (+ склянка);
- чотири столові ложки лимонного соку;
- третина чайної ложки лимонної кислоти (+ третина чайної ложки).
У каструлю для варення наливаємо воду і всипаємо туди лимонну кислоту. Яблука чистимо від серцевин, нарізаємо на часточки і пересипаємо в цю воду. Так вони не потемніють.
У каструлю наливаємо склянку води, сік лимона і цукор. Готуємо сироп, поки він не стане прозорим. Із фруктів зливаємо воду. Промиваємо їх і заливаємо гарячим сиропом. Залишаємо так на ніч.
Ставимо каструлю на плиту. Після закипання всипаємо третину чайної ложки лимонної кислоти і готуємо на середньому вогні сім хвилин.
Остуджуємо до кімнатної температури і знову варимо. Даємо покипіти сім хвилин і охолоджуємо (близько 10 годин). Втретє кип'ятимо вісім хвилин. Часточки за цей час стануть прозорими, а сироп - густим. Закочуємо варення в банки і після охолодження зберігаємо в темному місці.