
Коли за вікном холодно і хочеться чогось гарячого, заправка для супу на зиму може стати справжнім порятунком. Вона прискорить приготування першої страви - зігріваюча вечеря буде на столі вкрай швидко.
Ми підібрали три рецепти, які точно стануть у нагоді.
- Заправка для супу на зиму з моркви та цибулі
- Томатна заправка для супу на зиму
- Рисова заправка для супу на зиму
Заправка для супу на зиму з моркви та цибулі
Ця заготівля виходить смачною та насиченою. Для приготування потрібно взяти:
- кілограм моркви;
- два-три болгарські перці;
- кілограм ріпчастої цибулі;
- 150 мілілітрів рослинної олії;
- два літри томатного соку;
- два лаврові листки;
- п'ять духмяних перців;
- 0,5 чайної ложки солі;
- 0,5 чайної ложки меленого чорного перцю;
- кілька столових ложок оцту (9%).
Моркву натираємо на великій тертці, а цибулю і перець нарізаємо на невеликі шматочки. На сковорідці розігріваємо олію, обсмажуємо цибулю і моркву до м'якості, але не рум'яним.
Перекладаємо їх у каструлю і заливаємо томатним соком. Всипаємо спеції, доводимо до кипіння і варимо близько 20 хвилин на середньому вогні.
Додаємо перець і варимо ще 10 хвилин. Заправка для супу на зиму з моркви та цибулі й перцю - готова.
Розкладаємо її по стерилізованих банках. На літр об'єму вливаємо столову ложку оцту, закриваємо кришками, перевертаємо і залишаємо укутаними до охолодження.
Томатна заправка для супу на зиму
Готується ця заправка для супу на зиму без оцту. Для неї знадобляться:
- п'ять кілограмів помідорів;
- кілограм моркви;
- 1,5 кілограма солодкого перцю;
- кілограм ріпчастої цибулі;
- 5-7 зубчиків часнику;
- 220 мілілітрів рослинної олії;
- 1,5 столові ложки солі;
- 70-80 грамів цукру;
- чайну ложку меленого коріандру;
- 0,5-1 чайну ложку меленого чорного перцю;
- пучок зелені.
Через м'ясорубку пропускаємо перець, помідори та моркву, а часник і цибулю - подрібнюємо ножем. Половину олії розігріваємо в каструлі й обсмажуємо цибулю. Додаємо часник і перемішуємо.
Вливаємо решту олії, всипаємо моркву і смажимо п'ять-сім хвилин. Всипаємо перець і готуємо 10 хвилин. Додаємо в ємність томати та спеції. Доводимо до кипіння і тушкуємо близько 40 хвилин на помірному вогні, накривши кришкою.
Всипаємо рубану зелень за 10 хвилин до готовності. Розкладаємо заправку по стерилізованих банках. Закриваємо кришками, перевертаємо і залишаємо під пледом до охолодження. Зберігати потрібно в прохолоді.
Рисова заправка для супу на зиму
Готується така заправка для супу на зиму із сіллю та іншими приправами, які знадобляться для харчо і будь-якої першої страви, до якої додають рис. Для неї потрібно взяти:
- 500 грамів моркви;
- 500 грамів цибулі;
- три кілограми помідорів;
- дві склянки рису;
- лавровий лист;
- склянка рослинної олії;
- столову ложку хмелі-сунелі;
- сіль;
- цукор.
Цибулю нарізаємо на кубики, а моркву натираємо на тертці. У цей час відварюємо рис. Помідори пропускаємо через м'ясорубку.
Вливаємо у великий казан рослинну олію. Всипаємо цибулю і готуємо до золотистості. Додаємо моркву й обсмажуємо разом 10-15 хвилин.
Всипаємо помідори й тушкуємо, поки не випарується зайва рідина. На це піде близько 15 хвилин. Додаємо рис, спеції та перемішуємо. Варимо 20 хвилин на повільному вогні.
Переливаємо заправку в простерилізовані банки та закатуємо. Після охолодження зберігаємо в прохолоді.