Під час ведення бойових дій страждають мирні громадяни та безжально руйнується інфраструктура / фото REUTERS

Податкова реформа у часи війни: як держава допомагає відновити роботу бізнесу

06:30, 24.03.2022
9 хв.

Повномасштабна війна змусила зупинити діяльність багатьох як малих, так і великих підприємств по всій країні. Це знекровлює нашу економіку та зменшує податкові надходження до держбюджету. Які пільги та стимули вже зараз пропонує держава, щоб допомогти бізнесу відновитися у воєнний час?

В Україні уже майже місяць йде повномасштабна війна, яку розпочала кривава агресивна путінська Росія. Наші герої-захисники впевнено тримають оборону і систематично дають по зубах окупантам.

Проте, на жаль, під час ведення бойових дій через військові злочини варварів-чужинців страждають мирні громадяни та безжально руйнується інфраструктура. Через це українські підприємці та бізнес опинилися дуже в складних обставинах.

Згідно із дослідженням Advanter Group, повністю припинили діяльність 54 відсотки підприємств в Україні, 25 відсотків - майже зупинили свою роботу. При цьому навіть ті підприємства, які зараз продовжують в якомусь вигляді працювати, відчувають брак фінансових ресурсів.

Відео дня

Майже половина опитаних Європейською Бізнес Асоціацією компаній мають оборотних коштів лише на кілька місяців. Ще майже третина має запас стійкості не більше ніж на пів року.

Українська влада активно працює над тим, щоб максимально підтримати в умовах військового стану підприємців, розробивши цілий пакет податкових та регуляторних послаблень для відновлення бізнес активності.

"На вулицях міст має зʼявитися життя. Щоб уже починалося відновлення України… Максимально послабити податки, прибрати всі складнощі, абсолютно усі. Щоб система не тиснула, щоб люди знали, що вони можуть працювати так, як вони можуть. Там, де вони можуть", - підкреслив президент України Володимир Зеленський.

Володимир Зеленський / фото REUTERS

Цілим рядом пільг та нових можливостей майже усі представники українського бізнесу можуть скористатися вже зараз.

Податкові стимули

Верховна Рада в середині березня прийняла закон про податкові стимули та пільги для бізнесу на період дії військового стану.

Зокрема, фізичні особи-підприємці першої та другої групи, а це маленькі та найменш захищені представники бізнесу, тепер на власний розсуд можуть платити єдиний податок. Тобто, якщо маєш бажання та можливість підтримати бюджет – сплачуєш, не маєш – працюєш без сплати даного податку.

При цьому представників середнього та великого бізнесу прирівняли до фізичних осіб-підприємців третьої групи, дозволивши на власний вибір скористатися опцією єдиного податку. Для цього максимальний ліміт річного доходу підвищили з 7,5 млн до 10 млрд гривень.

Для таких підприємців податкова ставка становитиме 2 відсотки від обороту незалежно від виду діяльності (виняток становить діяльність, пов’язана з підакцизними товарами, гральним бізнесом, обміном валют та видобуток і реалізація корисних копалин). Податок на додану вартість (ПДВ) на цей період не нараховуватиметься і не сплачуватиметься.

Для того, щоб скористатися такою можливістю, заяву про перехід на спрощену систему необхідно подати до 31 березня.

До завершення воєнного стану депутати також звільнили підприємців від санкцій за порушення закону про РРО. Єдиний виняток – порушення під час продажу підакцизної продукції, а саме пального.

В Україні помітно зменшили ціни на пальне / фото УНІАН, Віктор Ковальчук

До речі, для стабілізації цін на пальне законодавці передбачили пільги, а саме зменшили ставку податку на додану вартість з 20 відсотків до 7 відсотків, а також скасували акциз. Це вже дозволило помітно зменшити ціни після суттєвого зростання з початку повномасштабного вторгнення.

Крім того, представникам бізнесу скасували практично всі ліцензії та дозволи, відтермінували ряд планових та позапланових  перевірок та дозволили не платити деякі інші податки, зокрема пов’язані із втраченими товарами на територіях, де ведуться бойові дії.

Допомога з евакуацією

Уряд працює над тим, щоб евакуювати  представників бізнесу з тих територій, де активно ведуться бойові дії, у відносно безпечні західні регіони нашої держави.

За словами голови комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данила Гетманцева, на цю програму уже подалися 906 підприємців, з яких 305 готуються до переміщення, 50 – у процесі перевезення, а 20 – уже успішно працюють на новому місці.

"Подаються усі галузі. І ми за те, щоб перевести усіх, хто хоче. Але є і пріоритети. В першу чергу звертаємо зараз увагу на харчову промисловість, легку промисловість, переробку і, безперечно, військово-промисловий комплекс", - підкреслив він.

Крім того, за словами Гетманцева, переміщені підприємства будуть отримувати державні замовлення, щоб забезпечити, з одного боку, роботу економіки, а з іншого – не допустити дефіциту товарів на полицях в магазинах.

"Ми істотно збільшуємо обсяг державного замовлення як напряму, так і через державні корпорації. Держава, втручаючись із закупівлями в продовольчий баланс, не дає утворитися дефіциту товарів. Ми втручаємося, щоб людям усього вистачало", - підкреслив він.

Бізнесу запропонували кредити під нуль відсотків / фото ua.depositphotos.com

Також держава вже запропонувала бізнесу кредити під нуль відсотків в обсязі до 60 млн гривень на розвиток діяльності та розпочинає програму з працевлаштування переселенців, в рамках якої виплачуватиме підприємцям по 6500 грн за кожного працевлаштованого.  Ці кошти можна буде направляти на виплату заробітної плати переселенцям.

Захист прав споживачів

Поряд із допомогою бізнесу відбувається і підтримка громадян-споживачів товарів і послуг. Зокрема податкові органи, незважаючи на ряд скасованих перевірок, контролюють ситуацію із проведенням безготівкових розрахунків, а саме шукають і штрафують тих, хто відмовляє покупцям здійснити оплату банківською карткою.

"Відмова у використанні банківських карток в магазинах контролюється фактичними перевірками. Встановлений штраф за таке правопорушення у розмірі 8500 гривень. До того ж, є спеціальна гаряча лінія, куди можна звертатися у випадку відмови розрахуватися безготівково: 0 800 501 007", - повідомив Гетманцев.

Це дуже важливо, адже в умовах військового стану у банківських працівників не завжди є можливість забезпечити банкомати достатньою кількістю готівкових коштів. Особливо це стосується регіонів, де активно проходять бойові дії. При цьому цивільним громадянам якимсь чином необхідно витрачати пенсії, заробітні плати на картках на придбання продуктів, ліків та інших важливих товарів.

При цьому великим торговим продуктовим мережам дозволили знімати з карток громадян кошти на касах і видавати їм готівку за наявності такої потреби. Це, з одного боку, є додатковим джерелом отриманням готівки для громадян, а з іншого – спрощує роботу касирам та інкасаторам, а також зменшує черги біля традиційних банкоматів.

Крок до великих податкових змін

Поки що більшість перерахованих регуляторних та інших послаблень для бізнесу будуть актуальні лише під час військового стану. Проте, як підкреслив Гетманцев, уже зараз розглядаються суттєві податкові послаблення, які будуть запроваджені після перемоги нашої держави у війні. 

Данило Гетманцев / фото УНІАН

"Я вважаю, що незламний народ, який виходить з голими руками на танки, здатний визначати самостійно своє фінансове майбутнє. Ми є достатньо зрілі та достатньо свідомі. Я виступаю за референдум щодо фінансових питань, в тому числі, і щодо системи оподаткування, як це є у Швейцарії", - зазначив він.

"Після війни ми в межах широкої суспільної дискусії маємо ухвалити рішення разом, якою буде нова податкова система, а її варіанти ми, безперечно, підготуємо. І один із варіантів буде той, який діє у військові часи", - додав Гетманцев.

Україна зараз переживає складний період своєї історії. Для підтримки та відновлення економіки у часи війни подекуди необхідне державне регулювання та значні послаблення. Саме цим зараз займаються і будуть продовжувати займатися органи влади.

Завдання ж представників бізнесу та громадян активно користуватися цими можливостями. Кожна додаткова гривня у бюджети різних рівнів – це вагома підтримка як армії, так і цивільного населення.  Адже, незважаючи на суттєве скорочення дохідної частини держбюджету, заробітні плати, пенсії, інші соціальні платежі необхідно регулярно виплачувати. Також важливим є виконання внутрішніх та зовнішні кредитних зобов’язань для підтримки фінансової стабільності нашої держави. Усі перераховані аспекти вимагають чималого фінансування.

Кожен на своєму місці має братися за роботу. Тільки так зможемо наблизити як найшвидше нашу перемогу. А в новому житті неодмінно буде і нова система податків.

Богдан Слуцький

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся