Україна має виконати кілька важливих умов від МВФ / фото REUTERS

Подушка фінансової безпеки: що має зробити Україна для виконання нової програми з МВФ

18:45, 29.03.2023
12 хв.

Україна має змогу попри продовження руйнівної війни, яка триває вже 13 місяців, укласти велику програму з МВФ та отримати завдяки їй десятки додаткових мільярдів доларів для фінансування армії та соціального сектору. Але для цього потрібно виконати кілька важливих умов.

Міжнародний валютний фонд ухвалив важливе і, без перебільшення, історичне рішення, вирішивши  попри продовження руйнівної війни, яку веде проти нашої держави агресивна Росія, укласти з Україною нову велику угоду на довгостроковий період.

Країна отримає від фонду не лише моніторингову програму з переліком дій, але і солідну фінансову допомогу у розмірі більше 15,6 мільярда доларів протягом наступних 4 років, з яких у 2023 році наша країна зможе отримати близько 4,5 млрд доларів.

За словами міністра фінансів Сергія Марченка, щоб узгодити основні положення програми, уряд проробив колосальну роботу та провів десятки складних дискусій з партнерами. 

Відео дня

"Найближчим часом очікується фінальне рішення Ради директорів Фонду щодо програми розширеного фінансування. А перший транш фінансування від МВФ очікується вже весною", - зазначив Марченко.

За словами прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, в умовах рекордного дефіциту державного бюджету ця програма допоможе урядові профінансувати усі критичні видатки, зберегти макрофінансову стабільність та посилити взаємодію з іншими міжнародними партнерами.

"Вдячні команді Міжнародного валютного фонду за підтримку в цей визначальний для нашої країни час. Очікуємо на затвердження програми виконавчою радою МВФ", – сказав глава уряду.

Голова Національного банку Андрій  Пишний звернув увагу на унікальну гнучкість Фонду щодо програми співробітництва з країною, яка зазнала військового нападу.

"Це – свідчення тектонічних змін у взаємовідносинах з Фондом. Торік ми фактично вибудовували нову модель співпраці з МВФ. Трансформації, що відбувалися, стосувалися не лише нас, команди України та країни загалом, а й наших партнерів. Вони адаптували та оновлювали власні протоколи і внутрішні політики", – зазначив голова Національного банку.

Є важлива вимога поступово відмовлятися від політики заморожених тарифів на енергоносії / фото ua.depositphotos.com

Умови фінансової підтримки

Завдяки підтримці МВФ, український уряд матиме шанс залучити додаткові десятки мільярдів доларів від наших інших закордонних партнерів. Безумовно, ці кошти будуть нам в нагоді не тільки під час війни, а й у часи масштабного відновлення країни після Перемоги.

Проте, отримати ці кошти можна лише після виконання ряд вимог нової програми розширеного фінансування МВФ. Найважливішим завданням для нашої держави стане пильне стеження за своїми фінансами та уникнення значних змін податкового законодавства під час війни. Фонд також чекає від України прогнозованої економічної, боргової та фінансової політики, а також стриманого збільшення дефіциту державного бюджету і відмову від "друку" грошей для його фінансування.

Також, є важлива вимога поступово відмовлятися від політики заморожених тарифів на енергоносії, що, безумовно, буде ускладнювати життя простих громадян, які вимушені жити в умовах швидкого зростання цін та девальвації національної валюти.

Інфляція за результатами минулого року сягнула у річному виражені 26,6 відсотків, а у 2023 році, як прогнозують у Національному банку, буде на рівні 18-20 відсотків, що значно вище цільового показника, який становить 5 відсотків. Національна валюта минулого року девальвувала на близько 40 відсотків – до 40 грн за євро, що автоматично знецінило купівельну спроможність громадян як всередині країни, так і закордоном.

Україна має зосередиться на впровадженні структурних реформ / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Етапи нової програми

Особливість нової програми України з МВФ полягає в тому, що вона буде розділена на два етапи: воєнний і пост-воєнний, кожен з яких має свої цілі та вимоги.

На першому етапі, тривалість якого складе 12-18 місяців, ключовим завданням буде підтримка фіскальної, цінової та фінансової стабільності нашої країни. Другий етап триватиме 30-36 місяців: він робить акцент на реалізації структурних реформ, спрямованих на відновлення національної економіки та забезпечення довгострокового зростання.

Україна має зосередитись на максимальній мобілізації бюджетних доходів, зокрема податкових, та уникнути будь-яких рішень, які можуть призвести до зниження податкових надходжень. Також вітчизняний уряд повинен працювати над покращенням ефективності збору податків та посилення контролю за їхнім сплатою.

Тут мова йде, очевидно, про скасування усіх пільгових умов для бізнесу, які були введені з початку повномасштабного вторгнення рашистів на нашу землю, а саме скасування 2-відсоткової ставки податку для ФОПів, повернення штрафів за порушення податкового законодавства та контроль за фіскалізацією. Законопроект про запровадження всього цього вже за авторством уряду відправлений до Верховної Ради і, скоріше за все, буде підтриманий депутатами найближчим часом.

На пост-воєнному етапі програми, Україна має зосередиться на впровадженні структурних реформ, які сприятимуть відбудові економіки, зміцненню фінансової стабільності та забезпеченню довгострокового зростання. Значну увагу, за рекомендаціями спеціалістів МВФ, слід приділити інтеграції з Європейським Союзом та реалізації спільних проектів.

"Це перша програма Фонду в межах щойно запровадженої політики кредитування в умовах винятково високої невизначеності. Таку політику запровадили у відповідь на виклики війни в Україні – коли країна потребує фінансової допомоги не через погану економічну політику, а через зовнішні чинники поза її контролем. Це можуть бути агресивні війни проти країни, як у нашому випадку, або ж, наприклад, стихійні лиха", –  зазначив виконавчий директор Центру економічної стратегії Гліб Вишлінський.

Очікується, що після завершення активної фази бойових дій, Україна зможе повернутися до довоєнної економічної політики, а саме - до плаваючого курсу та інфляційного таргетування. Національний банк має відмовитись від фіксованого курсу, який на даний момент становить 36,6 гривень за долар та буде робити кроки щодо повернення інфляції до цільового рівня – близько 5 відсотків у річному вимірі.

Важливим елементом програми МВФ є підтримка незалежності Національного банку від політичного втручання / фото УНІАН

Важливі вимоги та стан державних фінансів

Важливим кроком до виконання вимог програми МВФ також є боротьба з корупцією та забезпечення прозорості влади. Обов'язкове декларування доходів чиновників та доступ громадськості до електронних декларацій стануть важливим кроком до забезпечення прозорості та протидії корупції.

Важливим елементом програми МВФ є підтримка незалежності Національного банку від політичного втручання. Крім того, Україна повинна провести оцінку якості банківських активів та забезпечити доступ громадськості до електронних декларацій.

Фонд очікує від нашої держави проведення структурних реформ, включаючи реформу управління державними інвестиціями під час повоєнної відбудови. Одним із головних завдань є підтримка макроекономічної стабільності, відновлення економіки та впровадження реформ, необхідних для вступу України до ЄС. Зокрема, приведення тарифів на комунальні послуги для населення до ринкових показників. Очевидно, що це буде відбуватись разом з підвищенням ефективності програм субсидування найбідніших верств населення.

Однак попри виконання таких достатньо складних умов Україна не отримає від МВФ тієї суми, яка справді нам потрібна для повного відновлення своєї економіки. Днями Світовий банк оновив оцінку коштів, яких потребує наша держава для відновлення та реконструкції. Ця потреба наразі оцінюється у 411 млрд доларів.

Водночас, за словами міністра фінансів Марченка, Україна максимально наблизилась до покриття потреб на цей рік  – якщо партнери виконають зобов’язання, країна зможемо профінансувати усі свої потреби.

"Завдяки підтримці партнерів, попит і пропозиція валюти виглядаються стабільно, тож не бачу валютних ризиків. Ключовими напрямками відновлення будуть – енергетична інфраструктура, розмінування, питання втраченого чи пошкодженого житла громадян, питання соціальної інфраструктури (школи, лікарні тощо), створення умов для розвитку бізнесу в Україні (кредитні та грантові програми, страхування військових ризиків, тощо)", - зазначив міністр на зустрічі з представниками Європейської бізнес асоціації.

За його словами, наразі ключовою задачею уряду є створення умов для фінансування військового бюджету, адже наразі держбюджет отримує щомісяця 80 млрд гривень доходів, а на військову кампанію витрачається близько 130 млрд гривень.

Минулого тижня у Верховна Рада підтримала зміни до держбюджету, якими збільшила на понад 500 мільярдів гривень видатки на військові потреби. За словами Марченка, цього року важливо зібрати заплановані податки, проте, кардинальних податкових змін не планується.

Розвиток сільського господарства забезпечить продовольчу незалежність країни / фото ua.depositphotos.com

В очікуванні швидких змін

Програма МВФ може стати важливим кроком для розвитку України та поліпшення її економічної ситуації. Але чи можна розглядати її як універсальну "пігулку" від усіх наших економічних проблем? Звичайно ж, ні. Перед нашою країною стоїть низка проблем, які не можна вирішити за допомогою лише фінансування МВФ.

З одного боку, програма Фонду може допомогти у покращенні фінансової стійкості та розвитку вітчизняної економіки. Якщо влада виконає програмні вимоги, то це дозволить зменшити бюджетний дефіцит та підвищить конкурентоспроможність економіки. А після війни можна буде розраховувати на збільшення приватних інвестицій. В результаті цього можуть збільшитися доходи населення та зменшитися рівень бідності.

З іншого боку, програма МВФ буде вимагати від уряду та Нацбанку проводити жорстку політику у сфері державних фінансів. Наслідком цього може стати часткове зменшення соціальних видатків чи, навіть, підвищення податків, що може негативно вплинути на населення.

Тому, щоб досягти успіху, Україні потрібно не лише зовнішня фінансова допомога, а й політична воля та реформаторська спрямованість влади, активна підтримка бізнесу та населення. Важливо, щоб влада зосереджувалася на створенні сприятливого бізнес-клімату, впровадженні реформ, боротьбі з корупцією та створенні потужної інфраструктури, що буде приваблювати інвестиції та сприяти розвитку економіки.

В контексті підтримки бізнесу, міністр фінансів Марченко повідомив, що програма "Доступні кредити 5-7-9" наразі у воєнний період є єдиною для кредитування бізнесу. Тож вона буде продовжена.

"Програма портфельних гарантій продовжує працювати, якщо є потреба збільшити обсяг – банк має звернутись до регулятора і відбувається обговорення. Питання страхування інвестицій є світовою практикою. Наразі MIGA створює Фонд страхування військових ризиків для України", - зазначив міністр фінансів. Тож, сподіваємось, що скоро побачимо перші застраховані інвестиції цим фондом.

Також країні важливо зосередитися на розвитку ключових напрямків - сільського господарства та енергетичного сектору. Розвиток сільського господарства забезпечить продовольчу незалежність країни, створить нові робочі місця та підтримає розвиток регіонів, а розвиток енергетичного сектору допоможе забезпечити енергетичну незалежність країни та зменшити її залежність від імпорту енергоносіїв.

Україна має великий потенціал для розвитку та забезпечення успішного майбутнього після перемоги над російськими агресорами. А програма МВФ може стати важливим кроком на шляху до досягнення цієї мети, але для досягнення швидкого прориву необхідна спільна праця всіх сторін: влади, бізнесу, населення та міжнародних партнерів. А поки очікуємо вже найближчими днями офіційного її затвердження виконавчою радою Фонду та виділення першого траншу.

Богдан Слуцький

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся