Дефолт Росії може відбутися вже 4 травня / фото REUTERS

Росія на порозі дефолту: як це вдарить по економіці окупантів

19:19, 19.04.2022
10 хв.

Економіка кривавої Росії через запроваджені цивілізованим світом санкції заглиблюється у кризу та знаходиться на межі дефолту. Він може бути оголошений вже 4 травня. Наскільки болюче офіційне визнання неплатоспроможності вдарить по життю у мордорі?

Агресивна путінська Росія вже два місяці веде проти мирної України повномасштабну війну. Активні бойові дії по всій країні супроводжуються вбивствами мирних громадян, величезними руйнуваннями інфраструктури, міграцією працездатного населення та бізнесу в західні регіони та в сусідні дружні країни. Попри усі складнощі, наші захисники міцно тримають оборону і переходять у контрнаступ.

Не менш цінною є потужна підтримка усього цивілізованого світу, яка полягає не лише у постачанні зброї та наданні нашій країні фінансової допомоги, а й в невпинному посиленні санкцій проти агресора, основне завдання яких позбавити окупанта грошей і наблизити його економічний крах.

Важливим етапом на цьому шляху має стати дефолт Росії, який може відбутися вже 4 травня. Адже ця країна за місяць до цього - 4 квітня не змогла здійснити чергові платежі за єврооблігаціями на сукупну суму більше ніж 600 млн доларів США. Відповідно до міжнародних правил, російський уряд має пільговий період 30 днів, щоб погасити борг. В іншому випадку відбудеться офіційне оголошення дефолту.

Відео дня

Про неплатоспроможність агресора активно говорять не лише українські та міжнародні банкіри і фінансисти, але і офіційні посадові особи усього цивілізованого світу.

За словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, російський дефолт може стати реальністю найближчим часом.

"Дефолт Росії стає питанням уже навіть не місяців, а тижнів. Щодня наша команда на чолі з президентом України Володимиром Зеленським говорить із партнерами про важливість подальшого тиску на Росію. І я впевнений, що цей економічний та фінансовий тиск продовжиться", - сказав Шмигаль.

Як підкреслила президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн, санкції з кожним тижнем все більше впливають на економіку Росії. "Суверенний дефолт Росії – це лише питання часу. Цією війною Путін руйнує власну країну та майбутнє її народу", – наголосила Урсула фон дер Ляєн.

З тих приблизно 300 мільярдів доларів, які залишилися у РФ, половина – це золото / фото УНІАН

У мордорі дефіцит валюти

Розмови про дефолт країни-агресора розпочалися з того моменту, як Росія втратила доступ до значної частки власних золотовалютних резервів. З початку повномасштабного вторгнення Європейський Союз та США заморозили  близько 325 млрд доларів з раніше доступних 650 млрд доларів.

За словами радника президента України Володимира Зеленського з економічних питань Олега Устенка, і з тих приблизно 300 мільярдів доларів, які залишилися у РФ, половина – це золото.

"Але тут проблема РФ в тому, що на золото вже введені санкції. Тож єдина можливість для Росії якось продати золото – це реалізувати його всередині своєї країни, але і на внутрішньому ринку не має особливого попиту. Тож, очевидно, що цього активу теж не існує", - зазначив Устенко.

Саме тому Росія зараз має великі проблеми з валютою. Як же вони її вирішують? У звичний для мордора спосіб: на внутрішньому ринку фактично заборонили громадянам купувати долари та євро, а експортерів примушують продавати 80 відсотків валютної виручки.

Проте валюта також потрібна для погашення зовнішніх зобов’язань перед кредиторами, яких у РФ дуже багато. Тому російське керівництво вирішило за валютними боргами почати платити в рублях, що є порушення умов випуску цінних паперів. Все це було розцінене міжнародними рейтинговими агенціями як переддефолтний стан.  

Зокрема, рейтингове агентство S&P встановило по суверенному боргу Росії кредитний рейтинг на рівні SD, що відповідає вибірковому дефолту цієї країни.

Крім того, вже відбулася низка дефолтів різних російських корпорацій. Компанії у попередні роки активно кредитувалися та розміщували облігації на зовнішніх ринках. Сумарний зовнішній борг російських корпорацій перевищує 500 млрд. доларів. Санкції та дефолти перекривають їх доступ до кредитних ресурсів. Тому російські корпорації зіштовхнуться із значними фінансовими проблемами. Звісно, їх можуть перекредитувати російські банки в рублях, але ставки будуть значно вищими, що погіршить фінансове становище підприємств та вдарить по рівню життя населення.

Економіст Олександр Хмельовський вважає, що у Росії є зараз можливість сплатити борг за рахунок незаблокованої частини валютних резервів, або за рахунок поточних надходжень від експорту нафти та газу.

"Проте, країна-агресор вирішила піти на принцип і відмовилася сплачувати заборгованість в іноземній валюті, що лише поглиблює її і так складне фінансово-економічне становище", - підкреслив експерт.

Іноземні інвестори почнуть масово подавати до суду для компенсації своїх збитків / russianseattle.us

Міжнародні суди і поглиблення ізоляції

За словами економіста Хмельовського, суверенний дефолт РФ призведе до того, що іноземні інвестори почнуть масово подавати до суду для компенсації своїх збитків.

"Швидше за все іноземні інвестори, які постраждали від дефолту, спробують судитися з Росією. При цьому Росія має контраргументи, вона прагнула сплатити борг, але не змогла це зробити через блокування її валютних резервів", - підкреслив експерт.

Голова правління "Юнекс Банку" Іван Світек вважає, що офіційно оголошений дефолт Росії призведе до ще більшої ізоляції Росії від світової фінансової системи.

"Кредитори шукатимуть усі можливі активи, що належать російській федерації. Скільки саме їх і де вони розташовані, навряд чи хтось зможе точно оцінити просто зараз. Але вони, звісно, є. За оцінками російського Мінфіну, 2019 року частка держави в економіці становила близько третини. Не думаю, що з того часу ця цифра могла зменшитись. Це не абстрактна цифра, вона закладена у частках держави в конкретних підприємствах та корпораціях. Наприклад, близько 50 відсотків Газпрому належить російській федерації. Це означає, що половина частки корпорації в, скажімо, підземних сховищах газу в Європі може бути заарештована", - підкреслив банкір.

Світек додав, що не варто розраховувати на швидкі результати цього процесу, адже пошук та стягнення активів буде тривалим.

"Навряд чи варто розраховувати на швидкий результат. Але поступово все, до чого можуть дістатись кредитори, намагатимуться заарештувати. Не варто забувати і про санкції проти фізичних осіб – громадян Росії. Пошук їхніх активів у Європі та за її межами ведеться вже зараз", - зазначив банкір.

Санкції провокуватимуть падіння курсу рубля / фото REUTERS

Інфляція і падіння рубля

Економічні санкції проти Росії з боку цивілізованого світу та оголошення російського дефолту сприятимуть пришвидшенню інфляції, а також провокуватимуть падіння курсу рубля.

За даними голови Рахункової палати РФ Олексія Кудріна, інфляція в Росії за підсумками 2022 року може становити від 17 до 20 відсотків. Відповідно до опитування аналітиків, проведеного центробанком РФ на початку березня, річна інфляція у грудні поточного року становитиме 20 відсотків, а наступного року – 8 відсотків.

В цілому, згідно з даними Росстату, ціни в Росії лише за березень зросли майже на 8 відсотків.  При чому продовольство у березні подорожчало на 7 відсотків, а з початку року – на 10 відсотків. Плодоовочева продукція – на 14 відсотків за місяць, на 29 відсотків з початку року.

"Якщо санкції збережуться на нинішньому рівні, розбудова російської економіки потребуватиме близько двох років", - підкреслив Кудрін.

І голова центробанку Росії Ельвіра Набіулліна на останньому брифінгу також визнала, що російську економіку найближчі місяці чекає велика криза.

"Період, коли економіка може жити за рахунок резервів, обмежений. І вже у другому та третьому кварталі ми вступимо в період структурних перетворень та пошуку нових бізнес-моделей. Санкції здебільшого торкнулися фінансового ринку, але тепер вони почнуть все більше позначатися на економіці ", – зазначила голова центробанку країни-агресора.

Не будемо забувати, що ці помірковані оцінки дають російські чиновники, які за посадою мають випромінювати оптимізм. Але економічна реальність країни міжнародного ізгоя може бути значно жахливішою.

Офіційно визнаний дефолт Росії також позитивно позначиться на Україні / фото REUTERS

Наслідки для України

Експерти зауважують, що офіційно визнаний дефолт Росії також позначиться на Україні, адже наша держава, так само претендує на російське майно.

Як підкреслила, голова комітету Асоціації правників України з банківського, фінансового та страхового права Анастасія Воронова, нашій державі після перемоги разом з міжнародними кредиторами прийдеться судитися за закордонні активи Росії.

"Кредитори можуть намагатися звернути стягнення на майно Російської Федерації, що знаходиться за кордоном та на яке не поширюється суверенний імунітет. Водночас, для України це може бути не занадто позитивною історією, оскільки російські закордонні активи є нашим потенційним джерелом для репарації", - підкреслила Воронова.

Російська економіка стоїть на порозі дефолту. Він лише посилить вплив санкцій у вигляді подальшого зростання інфляції та послаблення в цілому російської фінансової системи.

Головний наслідок дефолту за суверенним боргом для будь-якої країни – це радикальне обмеження доступу до зовнішніх запозичень. Держава як позичальник втрачає довіру серед інвесторів. Це означає, що залучати нові гроші буде дуже складно і дуже дорого.

Проте Росія опинилася у такій ситуації ще до оголошення дефолту. Жодна цивілізована країна, яка має відповідні фінансові можливості, не погодиться в жодному разі зараз кредитувати агресора. І це дуже важливо, адже чим менше грошей буде у окупанта, тим швидше Україна переможе.

Богдан Слуцький

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся