В НБУ спрогнозували витрати українських біженців у цьому році \ фото ua.depositphotos.com

У Національному банку України (НБУ) прогнозують, що витрати українських біженців за кордоном цього року становитимуть $24 млрд.

Про це в інтерв'ю Економічній правді повідомив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук. "У другій половині 2022 року такі витрати становили приблизно $2 млрд на місяць. Враховуючи трохи менші обсяги на початку року, загалом за рік ця сума склала майже $20 млрд", - пояснив він.

За його словами, на цей рік, враховуючи, що в НБУ не очікують швидкого  повернення біженців в Україну, оцінюють, що українці продовжать витрачати за кордоном по $2 млрд на місяць, "тобто за 2023 рік буде $24 млрд".

Відео дня

Українські біженці в Європі

За даними ООН, зараз в Європі залишаються близько 4,8 млн українських біженців. Найбільше - у Польщі (1,5 млн), Німеччині (900 тис.) та Чехії (500 тис).

За словами міністра з питань реінтеграції окупованих територій Ірини Верещук, виникнення нової великої хвилі біженців з України до країн Європи малоймовірно. Ті ж українці, які залишаються за кордоном, в основному змогли адаптуватися до проживання в іншій країні. Наприклад, в Польщі практично всі бажаючі змогли знайти роботу.

В кінці минулогороку стало відомо, що понад 82 тис. громадян України разом з родинами виїхали до США в рамках програми "Єднання для України".

Вас також можуть зацікавити новини: