Люди, і так налякані ворожими ударами, повинні мати хоча б мінімальну фінансову стабільність, можливість здійснювати купівлі необхідних речей, продуктів / фото УНІАН

Українська економіка в часи війни: все для фронту, все для перемоги

14:20, 25.02.2022
8 хв.

Українці другу добу живуть в умовах війни. Незважаючи на запеклі бої з російськими окупантами, наша економіка наразі демонструє стійкість. УНІАН зібрав інформацію, як зараз функціонують фінансова та енергетична системи нашої держави.

Наша держава вже другу добу живе в умовах війни, розв’язаної безумним кривавим російським диктатором. 24 лютого життя поділилося на до та після - уся країна прокинулася о 5 ранку від звуків вибухів.

Але українські захисники та захисниці трохи збили пиху з самовпевненого ворога, відважно захищаючи свою землю та наносячи потужні удари по окупантах.

У період військових дій люди, і так налякані ворожими ударами, повинні мати хоча б мінімальну фінансову стабільність, можливість здійснювати купівлі необхідних речей, продуктів. І українська фінансова система виявилася готовою до шоку війни.

Відео дня

Зразу після нападу ворогів та оголошення воєнного стану виступив зі зверненням голова Національного банку Кирило Шевченко. Він повідомив українцям, що банківська система України працює в звичайному режимі.

"Національний банк працює в звичайному режимі. Банківська система продовжує працювати в звичайному режимі. Ми вживаємо всіх необхідних заходів для забезпечення фінансової стабільності і забезпечення діяльності Збройних сил України та роботи об'єктів критичної інфраструктури", - сказав Шевченко.

За його словами, Нацбанк оперативно прийняв постанову, якою передбачено, що банки відкриваються і продовжують роботу з урахуванням обмежень, які необхідно забезпечити для збереження життя і здоров'я людей.

Регулятор ввів деякі обмеження, але не критичні для населення. Так, Шевченко зазначив, що Нацбанк не обмежує жодних безготівкових операцій, а зняття готівкових коштів обмежується в обсязі 100 тис. грн на день без урахування виплати заробітної плати та соціальних виплат.

"Ця сума є цілком достатня для задоволення потреб будь-кого з нас", - наголосив голова НБУ.

Українці протягом останніх днів могли розраховуватися картками, знімати готівку в банкоматах, де вона ще була. Тобто проблем зі здійсненням повсякденних фінансових операцій у громадян не було.

Українські банки поспішили запевнити українців, що працюють в звичайному режимі / фото УНІАН

Стабільна робота банків

Українські банки поспішили запевнити українців, що працюють в звичайному режимі. Деякі з них обмежили використання кредитних лімітів, але, на приклад, вже сьогодні співвласник Monobank Олег Гороховський повідомив, що у банку прийняли рішення повернути можливість використання кредитних лімітів у розмірі 10 тис. гривень. При цьому скористатися ними можна буде лише на покупки у торговельних мережах, оплату комунальних послуг та поповнення рахунку мобільного. Якраз ці напрямки є найважливішими для підтримки нормальної життєдіяльності людей у нинішніх складних умовах.

Що стосується валютного курсу, то регулятор зафіксував курс гривні до іноземних валют на рівнях, на яких вони діяли 24 лютого 2022 року.

Крім цього, центробанк здійснив дуже важливий в нинішніх умовах крок - заборонив банкам здійснювати валютні операції, учасниками яких є росіяни та білоруси, та з використанням російських та білоруських рублів.

"Заборонено уповноваженим установам здійснювати будь-які валютні операції: з використанням російських рублів та білоруських рублів; учасником яких є юридична або фізична особа, яка має місцезнаходження в Російській Федерації або в Республіці Білорусь", - повідомили у НБУ.

Також Національний банк відкрив спеціальний рахунок для збору коштів на потреби армії України. Його реквізити розлетілися країною: люди готові підтримувати наших захисників і морально, і фінансово. Красномовним є той факт, що 23 лютого, ще до початку воєнних дій, українці перерахували фонду "Повернись живим" грошей більше, ніж за весь 2021 рік, - 20,5 млн гривень. Згуртованість українців непохитна і непереможна, і наші співвітчизники демонструють це щодня різноманітними способами.

Добрі новини є і щодо фінансової підтримки західних партнерів. Правління Національного банку дружньої Польщі вирішило надати Національному банку України 4 млрд злотих (еквівалент 950 млн дол.) на умовах валютного свопу.

У НБУ подякували партнерам та зазначили, що відповідні кошти дозволять збільшити валютні резерви України.

У ОП запевнили, що економічна ситуація в Україні зараз є абсолютно керована / фото "Сегодня"

Керована економічна ситуація

У Офісі президента запевнили, що економічна ситуація в Україні зараз є абсолютно керована.

За словами радника керівника Офісу президента України Михайла Подоляка, банківський сектор працює, зачиняються тільки окремі відділення у містах, де є бойові зіткнення, чи на лінії зіткнень.

Він зазначив, що мобільний зв'язок, енергетика, вода - це все працює у штатному режимі. Також у штатному режимі працюють ключові дороги і основні магістралі.

"Безумовно, на них є якісь корки у той чи інший бік, тому що панічні настрої, на превеликий жаль, вони теж є. Але це я розумію, коли починається у ХХІ-му сторіччі масштабна війна в європейській країні", - зауважив Подоляк.

За його словами, усі порти закриті, як і авіасполучення. При цьому, що стосується "Укразалізниці", то більшість рейсів потягів продовжують курсувати.

При цьому, проблемою є доступність пального. А що стосується товарів загального вжитку, то зараз у магазинах товари є у достатньому обсязі.

У Міністерстві енергетики відзвітували про стан української енергосистеми / фото ua.depositphotos.com

Ситуація з енергетикою

У Міністерстві енергетики відзвітували про стан української енергосистеми: все стабільно, українцям немає сенсу додатково обмежувати споживання.

"За минулу ніч (з 24 на 25 лютого) зафіксоване значне зниження споживання електроенергії - до 12,8 ГВт. Звертаємось до споживачів: не має жодної причини додатково обмежувати споживання, крім традиційних засобів відповідального енергоспоживання. Об‘єднана енергосистема України працює стабільно, ізольовано як від енергосистеми Росії та Білорусі, так і від європейської енергосистеми", - зазначили у міністерстві.

Крім цього, за інформацією відомства випробування енергосистеми з роботою в ізольованому режимі відбувається успішно і згідно з планом.

Так, в атомній генерації країни станом на 25 лютого працювало 11 блоків. Теплові електростанції працюють у повному складі, крім Луганської ТЕС, з якою наразі немає зв‘язку.

"Запаси вугілля достатні для стабільної роботи ТЕС. Каховська ГЕС працює в плановому режимі, є зв‘язок зі стацією. Газотранспортна система працює стабільно. Експорт газу збільшився до 9 млн куб м на добу, імпорт здійснюється в обсязі 11 млн куб м на добу, переважно з Угорщини", - повідомили у Міненерго.

Внаслідок бойових дій було пошкоджено мережеву інфраструктуру - підстанцій та ліній електропередач - через це було перерване електропостачання в тому числі в Гостомелі, Ірпіні, Бучі, Мостищі.

Повідомлялося, що в Чернігівській області відключено 25 населених пунктів, Харківській області - 42 населених пункти, Житомирській - 14 населених пунктів. А в Донецькій області біля Торецьку зруйновано підстанцію.

"В Києві всі лінії електромереж заживлено, мережа працює стабільно, відключень немає. Ремонті роботи з відновлення енергопостачання виконуються у максимально короткі терміни після закінчення активних бойових дій біля ділянок пошкодження", - запевнили у відомстві.

Як бачимо, економіка України виявилася готовою до грізних викликів війни, наразі ситуація стабільна.

Українці готові чинити опір загарбникам на своїй землі, тому варто не піддаватися паніці і підтримувати усіма зусиллями нашу армію. Все буде Україна.

Катерина Жирій

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся