В Естонії з'явились монети на честь України / фото Банк Естонії

Банк Естонії запустив в обіг через банки та торгові точки 2 мільйони монет номіналом 2 євро зі спеціальним дизайном, присвяченим Україні та свободі.

Як повідомила прес-служба Банку Естонії, монету також можна купити з благодійною метою як пам'ятний продукт, оскільки кошти від продажу підуть на підтримку української боротьби за свободу.

"Монета в 2 євро, присвячена Україні, з сьогоднішнього дня почне надходити через магазини в Естонії та інших країнах Європи. Ця монета нагадує людям, що свобода є найвищою цінністю, і вона дається дуже дорогою ціною. Україна зараз веде війну ціною життів власного народу за спільні цінності європейського культурного простору, і ми маємо продовжувати підтримувати їх у цьому", – сказав голова Банку Естонії Мадіс Мюллер.

Відео дня

Він додав, що Банк Естонії швидко ухвалив рішення випустити монету саме цього року, насамперед для фінансової підтримки Національного банку України.

На монеті номіналом у 2 євро "Україна та свобода" є слова "Слава Україні" та зображено дівчину як символ ніжності, яка захищає птаха в руці, а також колос пшениці. Дизайн монети розробила молода біженка з Харкова Дар'я Тітова, яка навчається в Естонській академії мистецтв.

Банк Естонії запустив в обіг монету, присвячену Україні / фото Банк Естонії
В Естонії з'явились монети на честь України / фото Банк Естонії

Пам’ятні монети в Україні

Як повідомляв УНІАН, Національний банк ввів у обіг набір із трьох пам’ятних монет "Державні символи України" - "Наш герб", "Наш стяг", "Наш гімн".

У липні введено в обіг пам'ятну монету, присвячену війні з РФ"В єдності - сила".

Також на початку жовтня в Україні з'явилася пам'ятна монета "Сили тероборони ЗСУ".

Кілька днів тому стало відомо, що Нацбанк вводить в обіг монету до 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди.

Вас також можуть зацікавити новини: