Офіційний курс долара може піднятися до 40 гривень / фото ua.depositphotos.com

До кінця 2022 року Нацбанк не змінить офіційний курс 36,5 гривні за долар. Проте, за прогнозами аналітиків, уже наступного року гривня може ослабнути.

Як зазначили експерти інвесткомпанії ICU, офіційний курс долара в Україні 2023 року може зрости до 40 гривень.

Проте, цей прогноз є оптимістичнішим, ніж попередній, коли очікувалось, що ослаблення гривні досягне позначки в 45 гривень/долар. За словами експертів, покращення валютного прогнозу свідчить також про майбутнє уповільнення інфляції в Україні.

Відео дня

"Наш прогноз уповільнення інфляції підкріплюється ще двома аргументами: НБУ не буде поспішати послаблювати курс гривні настільки, як ми очікували раніше. До кінця 2023 року офіційний курс долара зросте приблизно до 40 гривень, хоча раніше очікували курсу 45 гривень", – говориться у макроекономічному огляді ICU.

На думку ICU, резерви НБУ за прогнозом 2023 року зростатимуть. Очікується, що вони збільшаться до більш ніж 35 мільярдів доларів. Цьому сприятиме надходження міжнародної фінансової допомоги.

"Загалом же, українська економіка залишатиметься вразливою. Але досить життєздатною та у значно кращому стані, ніж можна було б очікувати на початку повномасштабної війни з РФ", – підкреслюють аналітики.

Курс валют в Україні:  прогноз

Нацбанк з 21 травня скасував обмеження на встановлення курсу, за яким уповноважені установи можуть продавати готівкову іноземну валюту клієнтам. Раніше відповідний курс не повинен був відхилятися від офіційного більш ніж на 10%.

До повномасштабного вторгнення Росії в Україні був плаваючий курс гривні. Регулятор може повернутися до плаваючого валютного курсу за умови збалансування валютного ринку.

21 липня Національний банк України послабив офіційний курс гривні на 25% - до 36,57 грн/дол.

У проекті Державного бюджету на наступний рік Кабмін передбачив середній курс гривні на рівні понад 42 грн/дол.

Як писав УНІАН, раніше через війну в Україні та непросту економічну ситуацію експерти озвучили кілька факторів, які стануть вагомими у формуванні курсу валюти до кінця 2022 року. Експерти прогнозують, що курс гривні в Україні до нового року не повинен дуже змінитись, і для цього є кілька причин. 

Вас також можуть зацікавити новини: