Нацбанк починає роботу над створенням першої монети / фото УНІАН

Національний банк України розпочинає роботу над створенням першої пам'ятної монети із серії, яка розповість світові про героїчний спротив українців російським загарбникам.

Про це повідомила прес-служба регулятора.

За підсумками відкритого народного голосування за ескізи монет та творчі роботи, присвячені героїчному опору Збройних сил України та всього українського народу військової агресії РФ, було обрано 5 робіт у номінації "кращий ескіз": "Єдність – сила", "Острів Зміїний", "Привид Києва", "Слава Героям" і "Україна – мати героїв".

Відео дня

У номінації "Краща творча робота" перемогли роботи "Берегиня", "Героям слава!", "Запрошуємо до Чорнобаївки", "Лелека" та "Слава Героям!".

Відзначається, що, розглянувши всі ескізи та врахувавши результати народного голосування, Нацбанк починає роботу зі створення першої монети.

Скриншот bank.gov.ua

"В умовах війни український народ демонструє абсолютну і незламну єдність... саме тому наша монета буде називатися "В єдності – сила". Сила, яка відображатиме всенародне єднання українців у боротьбі проти російського агресора, а також міжнародну підтримку, яку надає Україні весь світ", – прокоментував заступник голови НБУ Олексій Шабан.

Планується, що один бік цієї монети буде відтворено за мотивами ескізу "Єдність-сила" авторства Аліни Малюти, що увійшов до 5 кращих ескізів за підсумками відкритого голосування, інший – за мотивами ескізу "Допомога країн-партнерів" авторства Сергія Топкіна, який також брав участь у конкурсі.

Інші ескізи та творчі роботи Національний банк також втілюватиме в нумізматичній продукції України (пам'ятних монетах, медалях, сувенірних банкнотах тощо), про що буде повідомлено додатково.

Війна в Україні:

24 лютого 2022 року РФ вторглася в незалежну Україну. Почалися обстріли та бомбардування українських міст. Масово гине мирне населення України.

27 лютого 2022 року з'явилася інформація про те, що Білорусь може оголосити війну Україні.

17 квітня 2022 року стало відомо про те, що Білий дім присвятив президенту Зеленському пам'ятну монету.