Мільйони українців залишили свої домівки через війну / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Втекти від війни: яку допомогу отримують українські переселенці

15:01, 14.04.2022
9 хв.

Війна змусила мільйони українців покинути свої домівки, та ризикуючи своїм життям, їхати в невизначеність. УНІАН розбирався, на що можуть розраховувати переселенці при виїзді у безпечні місця та яка для них передбачена фінансова допомога.

Жорстока війна кривавої Росії змусила залишити свої домівки більше десяти мільйонів українців. Кілька мільйонів виїхали за кордон, решта - знайшли прихисток у більш-менш безпечних регіонах України. І одночасно з цим люди стикнулися з безпорадністю, залишившись без доходів, житла та часто елементарних необхідних речей, адже тікають найчастіше з однією сумкою та кошиком з домашнім улюбленцем.

У ці трагічні часи першочерговим завданням для держави стало забезпечення внутрішніх переселенців усім необхідним для існування. Люди часто панічно тікають від дикої орди, їдучи в нікуди, і для цього необхідна організація допомоги на місцях, куди найчастіше прибувають переселенці. Крім цього, їм потрібна і грошова допомога: небагато хто має фінансову подушку у достатньому обсязі.

Першою оперативною підтримкою стала виплата одноразової допомоги у 6500 гривень через застосунок "Дія". Але це стосувалося не переселенців, а найманих працівників та ФОПів з регіонів бойових дій – для того, щоб справитися з першим шоком від війни внаслідок втрати роботи.

Відео дня

Терміни подачі заявок на таку допомогу були обмеженими – до кінця березня. Але не всі, хто встиг їх подати, ще отримали виплати. Це сталося через те, що Мінекономіки перерахувало ще не всі кошти.

Як зазначив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль, заявки на отримання 6500 гривень в рамках програми "єПідтримка" подали майже 5 мільйонів українців, і майже 3,5 мільйона станом на 1 квітня отримали кошти.

Фінансова допомога переселенцям

Наступним кроком держави стало впровадження допомоги саме для внутрішніх переселенців, адже це найвразливіша категорія – люди, що залишилися без роботи, житла та речей. На початку квітня стартувала державна програма щомісячної допомоги внутрішньо переміщеним особам.

Денис Шмигаль / фото УНІАН

"Уряд виплатить кожному переселенцю мінімальну грошову щомісячну допомогу у сумі 2 тисяч гривень. Просто через "Дію" на картку банку, без зайвих паперів, бюрократії всім, хто переїхав з районів активних бойових дій", - сказав голова Кабінету міністрів Шмигаль.

За його словами, також 3 тисячі гривень будуть виплачені на кожну дитину, яка вимушено переїхала у більш безпечні місця. Така ж сума передбачена для осіб з інвалідністю.

Для отримання допомоги громадянам необхідно стати на облік внутрішньо переміщених осіб. Це можна зробити у Центрах надання адміністративних послуг (ЦНАП) за новим місцем проживання, подавши заяву під час особистого відвідування. Обіцяють запустити таку можливість і в "Дії".

Спочатку термін подачі заяв на набуття статусу переселенця був обмежений 14 квітня, наразі його продовжили до кінця місяця.

За підрахунками Мінсоцполітики, на реалізацію цієї ініціативи знадобиться близько 5 млрд грн щомісяця. За словами міністра Марини Лазебної, наразі міністерство очікує, що за наданням допомоги на проживання звернуться близько 2 млн людей, які були змушені покинути свої домівки через активні бойові дії.

"Тому необхідно орієнтовно 5 млрд гривень на місяць. Але в залежності від подальшого розвитку подій ці цифри можуть суттєво змінюватись", - наголосила Лазебна.

Особистий досвід

Кореспондент УНІАН поспілкувався з мешканкою Сєвєродонецька Луганської області Світланою, яка втратила житло і роботу. Вона переїхала в одне з міст на заході України, рятуючись від жорстоких обстрілів. З собою жінка везла двох кішок, тож особистих речей майже не взяла.

По приїзду Світлана одразу звернулася до ЦНАПа, де заповнила необхідні для отримання статусу переселенця заяви.

Окрім оформлення грошової виплати, переселенці можуть отримати гуманітарну допомогу / фото УНІАН

"Все дуже чітко і організовано, працівниці центру допомагають з усім. Заповнила заяву, вказавши особисті дані та реквізити банківської картки для отримання допомоги. Далі треба було чекати 7-10 днів на отримання довідки. По готовності документа нам зателефонували, прийшли до ЦНАПа і все отримали", - розповідає жінка.

За її словами, окрім оформлення грошової виплати, переселенці можуть отримати гуманітарну допомогу – як продукти, так і одяг, взуття, засоби гігієни. Місцева влада також допомагає із житлом тим, в кого немає змоги зняти квартиру або немає родичів в цьому місці, зокрема, надають гуртожиток навіть з безкоштовним харчуванням.

Світлана отримала також інформаційний листок з номерами телефонів усіх служб, які надають допомогу в різних сферах. Так, можна звертатися з приводу поселення, освіти (зарахування дітей до шкіл), отримання речей та продуктів.

"Можна записатися на щомісячне отримання набору продуктів та засобів гігієни. Крім цього, є центри гуманітарної допомоги, де видають одяг та взуття, постільну білизну – у нас перевіряли прописку, щоб впевнитися, що ми приїхали із зони бойових дій. Також в місті є релігійні організації, які надають гуманітарну допомогу – продуктові набори", - розповіла Світлана.

За її словами, допомога відчувалася і під час евакуації – наприклад, на залізничному вокзалі міста Дніпро, звідки переселенці діставалися західних областей, є безліч волонтерів. Вони допомагають людям сісти на потяги, розподіляють нескінченні людські потоки для того, щоб кожен зміг виїхати. Також на вокзалах організоване гаряче харчування для тих, хто тікає з пекла війни.

Міжнародна допомога

Міжнародні організації також долучаються до підтримки постраждалих від війни. Так, Дитячий фонд ООН ЮНІСЕФ разом із Міністерством соціальної політики України розпочали програму грошової допомоги для незахищених родин із дітьми, які постраждали через війну та потребують фінансової підтримки.

Уряд працює над тим, щоб заявку на отримання допомоги ЮНІСЕФ можна було подати через застосунок "Дія" / фото Максим Козицький

Допомогу зможуть отримати родини, які мають трьох і більше неповнолітніх дітей, з яких принаймні одна дитина не досягла двох років, та сім’ї з двома або більше дітьми, де одна чи більше дітей мають інвалідність.

"Виплата складає 2220 гривень для кожного члена сім’ї на місяць, але не більше як для 5 людей. Виплату даватимуть одноразово на 3 місяці, тобто суму за 3 місяці одним платежем. Ця виплата буде здійснюватися визначеним категоріям додатково до виплат, які проводяться за державними програмами, зокрема додатково до виплати внутрішньо переміщеним особам на проживання", - повідомили в організації.

Подати заявку на отримання допомоги можна на сайті організації, де необхідно заповнити анкету. Зокрема, потрібно буде надати інформацію про всіх членів сім’ї та банківський рахунок, на який буде здійснюватись виплата. Переказ має надійти за 4 тижні після подання заявки.

Прем’єр Шмигаль наголосив, що програма ЮНІСЕФ буде стосуватися не тільки вимушених переселенців, а всіх родин в Україні. Він додав, що уряд працює над тим, щоб заявку на отримання допомоги ЮНІСЕФ можна було подати через застосунок "Дія".

Стимулюючі виплати за роботу і прихисток

Грошові виплати держава передбачила і для людей, які прихистять у себе вдома переселенців або нададуть їм роботу. Зокрема, власники житла, які безкоштовно прихистили внутрішньо переміщених осіб, отримають гарантовану державну підтримку в розмірі близько 450 гривень на місяць за кожну прийняту особу, незалежно від віку, для компенсації витрат на комунальні послуги.

Допомогу можна будет отримати через застосунок "Дія" / фото УНІАН

Для цього необхідно звернутися до органу місцевого самоврядування із заявою та надати необхідну інформацію. Також цю інформацію можна надати через веб-сайт "Прихисток", а надалі це можна буде зробити й через застосунок "Дія".

Крім цього, держава стимулюватиме працевлаштування вимушених переселенців шляхом надання виплат бізнесу, який забезпечить таким людям робочі місця. Підприємці, які працевлаштують переселенців, отримають 6500 гривень на виплату їм заробітної плати.

"По 6500 гривень ми будемо виплачувати за кожного працівника для того, щоб люди отримували по 6500 гривень і могли отримати роботу в тих бізнесах, які готові працювати в умовах воєнного стану", - сказав прем’єр Шмигаль.

Допомога переселенцям, які опинилася в такому скрутному становищі через нелюдську війну, організована в Україні на досить високому рівні. Робота волонтерів та ЦНАПів на вокзалах, у містах, куди прибувають внутрішньо переміщені особи, чітка і злагоджена. Грошова допомога від держави, ЮНІСЕФ, інших державних та недержавних організацій теж є дуже важливою для підтримки людей, які втратили майже все, що заробляли усе своє життя.

Тому людям з регіонів бойових дій не слід занадто переживати, що вони їдуть в нікуди – головне врятуватися від куль і бомб окупантів, про інше подбають волонтери і держава. І не втрачати надію, що колись, сподіваємося, що вже скоро, прийде час повернення у нове мирне життя.

Катерина Жирій

завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся