
Якщо немає бажання або можливості готувати звичайні голубці - спробуйте зробити ліниві. Їх не потрібно загортати в капусту, тому процес приготування (не враховуючи запікання) займає не більше 15 хвилин. А самі вироби виходять соковитими, ситними і набагато смачнішими, ніж котлети.
Знаючи, як робити ліниві голубці, ви зможете приготувати розкішну вечерю з мінімальними зусиллями. Загальний принцип простий - рубана капуста змішується з фаршем, після чого страва запікається.
Ліниві голубці по-домашньому в духовці
Перед приготуванням заздалегідь розігрійте духову шафу, а також підготуйте глибоку жароміцну форму для випікання.
Інгредієнти на соковиті ліниві голубці в духовці такі:
- п'ятсот грамів фаршу;
- одна цибулина;
- одна морква;
- дві столові ложки олії;
- триста грамів капусти;
- сто грамів круглого рису;
- одне яйце;
- один лавровий лист;
- сіль, прянощі, приправи за смаком;
- дві столові ложки томатної пасти;
- дві столові ложки води;
- двісті грамів сметани.
Рис відваріть до напівготовності (близько 10 хвилин). Натріть моркву та наріжте цибулю дрібно. Розігрійте сковороду з олією. Обсмажте овочі, поки вони не стануть золотистими. Сиру капусту подрібніть.
Змішайте фарш із рисом, засмажкою, капустою та яйцем. Посоліть і приправте за бажанням. Вологими руками сформуйте вироби у формі котлет або фрикадельок. Розкладіть ліниві голубці в духовці на деку або у формі, змащеній олією.
Для соусу змішайте воду, томатну пасту та сметану. За бажанням приправте травами, часником або зеленню. Залийте голубці, щоб вони повністю були покриті. Також покладіть у форму лавровий лист.
Випікайте ліниві голубці в духовці близько 40 хвилин за 180°. Потім збільште температуру до 220° і готуйте ще 5 хвилин, щоб зробити апетитну скоринку.
Ліниві голубці в мультиварці
Приготована таким способом страва вирізняється особливою ніжністю. Якщо порівнювати два способи, за якими готуються ліниві голубці - рецепт у духовці займає менше часу, але вироби будуть не такими соковитими.
Список інгредієнтів такий:
- триста грамів фаршу;
- триста грамів капусти;
- вісімдесят грамів круглого рису;
- одна морква;
- одна цибуля;
- одне яйце;
- два зубчики часнику;
- один лавровий лист;
- дві столові ложки олії;
- сіль, перець;
- сто п'ятдесят мілілітрів води;
- три столові ложки сметани;
- дві столові ложки томатної пасти.
Рис промийте кілька разів, залийте окропом і залиште на 20 хвилин. Капусту подрібніть невеликими квадратиками. Наріжте цибулю та натріть моркву. Готуйте в режимі "Смаження" на олії близько 10 хвилин.
У фарш вмішайте яйце, рис, смажені овочі та подрібнений часник. Приправте спеціями. Зліпіть голубці будь-якої форми. Окремо змішайте інгредієнти для соусу - воду, сметану і томатну пасту.
Приготувати ліниві голубці в мультиварці можна в режимах "Тушкування" або "Каша". На дно чаші влийте ложку олії, викладіть вироби та залийте соусом. Покладіть також лавровий лист. Готуйте страву під закритою кришкою близько 60 хвилин.