Тисячі будинків в Україні пошкоджені або взагалі знищені / фото УНІАН, Олександр Гіманов

Як Україна буде відбудовувати зруйновані варварами домівки

07:00, 28.04.2022
11 хв.

Завдяки героїзму наших воїнів українці поступово отримують назад свої землі, мають куди повертатись і де жити або ж планують відбудовувати свої понівечені росіянами домівки. УНІАН розбирався, як держава допоможе з відбудовою, та наскільки Україна забезпечена будматеріалами.

Вже більше двох місяців Україна великою ціною відстоює право бути незалежною державою зі своєю історією і самобутністю. А путінська орда холоднокровно та з особливим задоволенням нищить на наших землях те, що будувалось роками. Тисячі будинків в областях України, де велись або ведуться військові дії, пошкоджені або й взагалі знищені.

За даними Офісу генпрокурора, збройні сили Росії вже зруйнували і пошкодили понад шість тисяч об’єктів цивільної інфраструктури.

Мільйони українців були вимушені залишити свої домівки аби врятуватися від смерті. Наразі частина цих людей вже має змогу повернутись на рідні землі, які звільнили від окупантів наші мужні і незламні захисники. Комусь пощастило побачити свій будинок цілим і неушкодженим, а комусь доведеться частково або й заново відбудовувати свою оселю.

Відео дня

"Кожен і кожна в Україні мають право на своє житло, на свій власний дім чи свою власну квартиру. Всі, чиє житло зруйнували окупанти, і всі, хто довгі роки стояв у черзі. Весь наш народ, який заслуговує на життя в сучасному середовищі. Абсолютно не маю сумнівів, що нам вдасться не тільки відновити зруйноване, а й відновити справедливість щодо тих, чиє право на житло було порушене", – заявив глава держави Володимир Зеленський.

Мільйони українців були вимушені залишити домівки, рятуючись від смерті / фото УНІАН, Арсен Петров

Допомога від держави

В Офісі президента зазначили, що для отримання компенсації у разі пошкодження будинку, квартири чи іншого майна громадяни мають зареєструвати заявку через портал державних послуг "Дія" або звернутися до органів місцевого самоврядування чи військової адміністрації.

"Після того, як реєстрацію буде завершено, треба звернутися до Національної поліції для відкриття кримінального провадження за фактом знищення або пошкодження майна. Зараз уряд розробляє питання компенсації. Експерти здійснюють візуальні огляди пошкоджених об’єктів", – повідомив заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко.

Своєю чергою прем’єр-міністр України Денис Шмигаль запевнив, що вже зараз Уряд надає відповідні субвенції обласним бюджетам із резервного фонду для оперативного відновлення комунікацій, інфраструктури та житла там, де це можна зробити.

"Виділяємо також кошти ДСНС для демонтажу будівель, що становлять небезпеку через руйнації. Повне відновлення житла розпочнеться після завершення війни. Ми вимагаємо, щоб усе це було сповна відшкодовано Російською Федерацією. На сьогодні загалом арештовано близько 500 млрд доларів державних і приватних активів Росії. Наступний крок вже триває — робота України для отримання цих актів з метою фінансування відновлення нашої держави", - заявив Шмигаль.

Поки що усі деталі як, коли і за якою черговістю українці будуть отримувати компенсацію - невідомо, але наразі цей механізм розробляється і про нього повідомлять згодом.

Уряд виділяє кошти ДСНС для демонтажу будівель, що становлять небезпеку / фото УНІАН, Андрій Марієнко

Як отримати компенсацію

Українська влада рішуче налаштована максимально допомогти громадянам при відбудові їхніх домівок. Проте, щоб отримати цю допомогу, треба виконати деякі процедури.

Як радить керуючий партнер юридичної компанії "Грейсерз" Сергій Лисенко, для коректного підрахунку завданої шкоди потрібно визначитись із переліком знищеного, пошкодженого чи викраденого у ході військової агресії майна, оцінити його обсяг і вартість, а також зібрати щонайбільше доказів.

"Збирання доказів – надзвичайно важливий етап оцінки пошкодженого та втраченого майна, адже за браком доказів, що підтверджують факт наявності майна в особи чи факт перебування цього майна (наприклад, комп’ютера) у будинку, який було знищено внаслідок воєнних дій, очікувати на відшкодування буде проблематично", - наголосив Лисенко.

За його словами, доказами є документи, що підтверджують право власності чи користування відповідним майном (договори купівлі-продажу, оренди, позички, витяги з державних реєстрів тощо). В нагоді також стануть фото та відеофіксація, подання заяв у поліцію, складання актів фіксації пошкодження.

Кореспондент УНІАН поспілкувався з Миколою Петровичем, чия родина нещодавно повернулась у звільнений від окупантів Чернігів. На їхню прибудинкову територію впали рештки російської ракети і майже повністю зруйнували літню кухню, а сам будинок з одного боку лишився без вікон і частини фасаду.

"Зараз ми проживаємо у родичів, в них будинок уцілів. Збираємо і фіксуємо докази понівеченого майна. Радимо усім, хто опинився в такій же ситуації, фіксувати якомога детальніше усі пошкодження, аби компетентним органам не доводилось витрачати час і проводити додаткові обстеження", - сказав Микола Петрович.

Він разом з родиною планують власними силами відремонтувати хоча б частину будинку, аби була змога в ньому жити вже найближчим часом. Тому зовсім скоро поїде купувати необхідні будматеріали.

Багато будинків залишилися без вікон / фото УНІАН, Арсен Петров

Стан справ у виробників будматеріалів

Вітчизняний будівельний сектор, як і на інші сектори української економіки, значною мірою постраждав від війни. Виробники будматеріалів наразі зіштовхнулись з низкою проблем, які вимагають швидкого реагування.

Як сказали агенції УНІАН у Всеукраїнській спілці виробників будматеріалів, наразі багато підприємств знаходяться на грані банкрутства, тому що немає замовлень та оплати, а частина робітників – у лавах ЗСУ або тероборони. Також є проблеми з постачанням сировини та логістикою до замовників.

"Потрібна буде велика кількість імпорту (особливо віконне скло) - наші потужності просто не проектувалися під такий попит, а ще ж і зруйновано низку заводів", - наголосили в спілці.

Одна з найбільших в країні мереж, яка торгує будівельними матеріалами, "Епіцентр" зазначила, що невдовзі Україна може зіштовхнутись з нестачею деяких будматеріалів через перебої у виробництві.

"На жаль, в Україні може виникнути дефіцит деяких будівельних матеріалів, що пов’язано зі знищенням або захопленням окремих виробництв всередині країни та порушенням звичних ланцюжків поставок. Наприклад, вже зараз відчувається дефіцит утеплювача, який імпортувався, та гіпсокартону, виробництво якого було зосереджено в Донецькій області", - повідомили в "Епіцентрі".

В Україні може виникнути дефіцит деяких будівельних матеріалів / фото ua.depositphotos.com

Разом з тим, деякі підприємства вже ж мали змогу запастись сировиною ще до війни і будуть працювати на цих запасах ще деякий час.

Для прикладу, в компанії з виробництва лакофарбової продукції "OMI Color" зазначили, що завдяки запасам сировини у найближчі півроку підприємство ще зможе виробляти практично всі види лакофарбової продукції для внутрішніх та зовнішніх будівельних робіт.

"Якусь кількість сировинних компонентів у будь-якому випадку потрібно буде імпортувати. Цим уже перейнявся Кабінет міністрів України, спростивши цю процедуру для будматеріалів, якими планують відновлювати зруйновану внаслідок вторгнення Росії інфраструктуру. Наприклад, з кінця травня можна за спрощеною процедурою ввозити гіпсокартон, скло, дріт, шифер, профнастил, дерев'яні рейки і бруси та інші матеріали", - повідомили в компанії.

Архітектурна Палата України створила робочу групу, що розробляє Стандарти та вимоги до будівництва житла під час війни та у повоєнний час. Архітектори вже виклали на своїх ресурсах рекомендації до будівництва нового житла, яке можна реалізувати швидко, якісно, недорого, але при цьому воно відповідне сучасним вимогам.

У перший місяць війни був суттєвий обвал продажів будматеріалів / фото ua.depositphotos.com

Як наразі працюють будівельні магазини

Згідно з даними від Асоціації рітейлерів України, за місяць війни по усій нашій країні кількість торгових об’єктів у категорії "Будівельні матеріали" зменшилась на 32 відсотки. Так, із 111 торгових точок з продажу будматеріалів працювало лише 76 (або 68 відсотків). Станом на середину квітня ситуація дещо покращилась - відкрито вже 73 відсотки магазинів.

В перший місяць війни, як зазначили в "Епіцентрі", був суттєвий обвал продажів будматеріалів, проте вже в квітні ситуація почала налагоджуватись.

"Вже в квітні ми спостерігаємо позитивну динаміку до плюс 40 відсотків продажів будівельних матеріалів по відношенню до березня. Це можна пояснити поступовим спаданням панічних настроїв серед населення та необхідністю відновлення домівок, які постраждали внаслідок воєнних дій", - повідомили УНІАН в мережі.

Також в компанії зазначають, що шукають можливості аби замінити дефіцитні будматеріали вітчизняного виробництва матеріалами з Європи. В тому числі з Польщі, Угорщини, Туреччини та інших країн.

А в мережі будівельних магазинів "Лео Кераміка" повідомили, що мають достатні запаси продукції в кожній своїй торговій точці в містах України.

"Оскільки на наших складах є значні запаси керамічної плитки, сантехніки, ламінату та інших товарів для ремонту в різних цінових сегментах - від дешевого до преміум, ми плануємо брати активну участь у відбудові нашої держави", - наголосив директор мережі магазинів Юрій Мисик.

Власники пошкоджених та знищених будинків сподіваються швидко отримати допомогу від держави / фото УНІАН, Олександр Синиця

Власники пошкоджених та знищених будинків сподіваються швидко отримати допомогу від держави, яка, у свою чергу, робить усе можливе аби не втратити довіру своїх громадян. Наразі розробляються механізми виплати компенсацій та відбудови житлових фондів, також державні органи шукають джерела фінансування цих проектів. Скоріше за все, все це буде проходити через державний бюджет, тому буде потрібна участь Верховної Ради.

Своєю чергою виробники та продавці будматеріалів спільними зусиллями працюють, щоб задовольнити потреби покупців, які намагаються самотужки відремонтувати свої домівки – замінити шибки чи двері, перекрити дах або відновити фасади будинків. Для цього виробники працюють поки на старих запасах сировини або шукають, яким чином ці запаси можна поповнити, а будівельні магазини намагаються поповнити свій асортимент.

Головне для України зараз – повернути свої землі, та щоб українці були живі та здорові і мали куди повертатись. А все інше відремонтуємо і відбудуємо, бо кожен з нас гідний того аби жити в своєму затишному будинку в оточенні найближчих.

Альона Кириченко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся