Судно Joseph Schulte прибуло до Стамбула / фото facebook.com/oleksandr.kubrakov

До Стамбула прибуло судно Joseph Schulte, яке першим вийшло з портів Великої Одеси після демонстративного виходу РФ із "зернової угоди", повідомляє Reuters із посиланням на очевидців.

Зазначається, що перше судно, яке скористалося тимчасовим маршрутом, відкритим Україною після виходу Росії із "зернової угоди", перетнуло протоку Босфор.

Видання нагадує, що контейнеровоз Joseph Schulte (прапор Гонконг), який вийшов із заблокованого Росією Одеського морського порту, перебував у цьому порту з 23 лютого 2022 року, звідки не міг вийти через військову агресію РФ.

Відео дня

Повідомляється, що контейнеровоз кине якір у порту Амбарлі - на півдні Стамбула.

За словами експерта Андрія Клименка, судно йшло новим коридором і лише двічі на коротких відрізках маршруту виходило за межі територіального моря України.

Він вважає, що цим доведено: "зерновий коридор" з українських портів можливий без Росії. 

"Ну й окремий величезний "політичний привіт" тим нашим друзям, партнерам та союзникам (за всієї поваги за їхню допомогу Україні), які досі мають ірраціональний екзистенційний страх перед Росією і не підтримували (саме так кажуть наші іноземні інсайдери...) навіть можливість того, що продемонстровано сьогодні", - каже експерт.

На його думку, вмовити судновласника сухогруза дати добро на цей рейс було дуже нелегко. Також він припускає, що, скоріш за все, екіпаж на контейнеровозі був українським, бо жодні моряки в світі не змогли б так ризикнути, особливо після нічної атаки ворога на дунайські порти, яка відбулася напередодні.

РФ вийшла із "зернової угоди" - що повідомлялося

Як повідомляв УНІАН, у липні РФ демонстративно відмовилася продовжувати "зернову угоду", після чого президент України Володимир Зеленський попередив, що експорт продовольства продовжуватимуть без участі Росії. Кремль заявив, що кжне судно, яке прямуватиме до українських портів, вважатиме своєю ціллю, та розпочала удари по Одещині - портах, ангарах з продовольством, середмістю обласного центру.

Нещодавно ВМС ЗСУ наголосили про відкриття тимчасового маршруту, яким можуть вирушити цивільні судна, які перебувають в портах Великої Одеси. 

16 серпня стало відомо, що перше судно скористалося таким тимчасовим коридором - із Одеського порту вийшов контейнеровоз Joseph Schulte (прапор Гонконг), який перебував в Україні з 23 лютого 2022 року.

Вас також можуть зацікавити новини: