Японія традиційно вважається країною, яка охоче підтримує й розвиває високі технології, особливо ті, що стосуються здоров'я / фото ua.depositphotos.com

Чому японці перестали купувати сигарети?

14:52, 20.04.2023
7 хв.

Японія - одна з перших країн у світі, яка на своєму прикладі довела перевагу систем для нагрівання тютюну для громадського здоров’я. Медичне видання Health.ua опублікувало дані, які свідчать про масштабне зменшення шкоди від куріння серед населення цієї країни та стрімке скорочення продажів сигарет.

Науково обґрунтовані дослідження свідчать про зниження частоти госпіталізації пацієнтів із типовими для курців захворюваннями після поширення альтернативних засобів доставки нікотину та масового переходу курців сигарет на бездимні продукти. Як Японії вдалося зробити революцію у сфері куріння? Та чи витіснять нові девайси звичайну сигарету?

Японія традиційно вважається країною, яка охоче підтримує й розвиває високі технології, особливо якщо це стосується здоров'я. Відомо, що тривалість життя японців найвища у світі. Більшість людей тут доживають до поважного віку. І більш ніж 20 000 японців живуть довше 100 років. Тому не дивно, що саме Японія стала першою країною, де стартували продажі систем для нагрівання тютюну.

Відео дня

Чому японці масово переходять на них замість сигарет? Менталітет, тяжіння до прогресу, гігієни, безпеки та ввічливості відіграють не останню роль у виборі сучасного електронного девайсу. Альтернативні системи доставки нікотину забезпечують його отримання в достатній кількості без процесу горіння тютюну. Відсутність диму й нижчий рівень шкідливих хімічних речовин та чадного газу - головні переваги систем для нагрівання тютюну порівняно зі звичайною сигаретою.

Наразі уже існують наукові дослідження, які доводять менший вплив бездимних нікотиновмісних альтернатив на організм порівняно з сигаретою. Нові технології можуть стати безпечнішою альтернативою курінню, і допомогти назавжди відмовитись від сигарет.

Перші системи для нагрівання тютюну з'явилися в Японії з 2014 року. Згодом дослідники почали аналізувати ринок й з’ясували, що після їх виходу на ринок у 2014-2016 роках продажі сигарет почали різко падати. За три роки з 2015 по 2018 рік їх продажі скорочувалися щороку майже на 10%.

Науковці Американського товариства клінічної онкології ASCO опублікували дослідження у виданні British Medical Journal’s Tobacco Control. Проаналізувавши дані різкого скорочення продажів сигарет у роздрібних торговців, дослідники з'ясували причину.

З 2011 по 2019 рік загальні продажі сигарет в Японії зменшилися на 38% / фото REUTERS

Науковці вивчили  усі регіони Японії й встановили, що поширення систем для нагрівання тютюну сприяло різкому скороченню продажів сигарет в Японії з 2014 по 2018 рік.

У період з 2011 по 2019 рік загальні продажі сигарет в Японії зменшилися на 38%!

Науковці з Медичного університету Південної Кароліни й Університету Оттави знайшли зв'язок між появою систем для нагрівання тютюну та зменшенням продажів сигарет у Японії. Використавши дані Інституту тютюну Японії, дослідники одностайно впевнилися, що різке скорочення продажів сигарет з 2016 року пов'язане із поширенням систем для нагрівання тютюну в країні.

Як бездимні альтернативискорочують рівень госпіталізації пацієнтів із хворобами серця та легень

Відомо, що саме завзяті курці найчастіше страждають  хронічним обструктивним захворюванням легень та ішемічною хворобою серця. Наразі існують реальні наукові дослідження, які доводять, що після масового переходу з сигарет на системи для нагрівання тютюну в Японії скоротився рівень госпіталізації хворих через зазначені вище хвороби.

Дослідження було опубліковане у 2022 році в журналі Frontiers in Public Health. Вчені використали бази японського центру медичних даних JMDC. Проаналізувавши медичні картки японців віком від 20 до 74 років, дослідники з'ясували, що після розповсюдження цих бездимних альтернатив скоротився рівень госпіталізації чоловіків і жінок із хворобами легень та серця, які тісно пов'язані з курінням.

Японії вдалося зробити революцію у сфері куріння / фото REUTERS

Хоч дослідження й мали обмеження, які стосувалися віку, сезонності й вакцинації, все ж такі аналізи вкрай важливі для епідеміологічних досліджень у сфері охорони здоров'я населення країн, у яких розповсюджуються альтернативні засоби доставки нікотину. Скорочення рівня госпіталізації хворих із хронічними захворюваннями легень та серця говорить про менший вплив бездимної продукції на органи дихання і серцево-судинну систему порівняно із курінням. 

Унікальність Японії - в суспільних цінностях та гігієні

"Із виходом на ринок систем для нагрівання тютюну продажі сигарет почали скорочуватись у 5 разів швидше, ніж у попередні роки", - стверджує директорка регіональної наукової роботи в Азії Іїда Томоко. Дослідниця вважає, що одна із причин, чому японці відмовляються від сигарет на користь бездимних нікотиновмісних альтернатив, - це суспільні цінності гігієни, чистоти та ввічливості.

Дані Національного дослідження здоров’я та харчування за 2019 рік свідчать, що 76% користувачів систем для нагрівання тютюну не курять додатково сигарети. Використання систем для нагрівання тютюну в Японії також має мінімальний вплив на некурців.

Відсутність диму, вогню та насиченого запаху також відіграли важливу роль у популяризації систем для нагрівання тютюну в Японії. Адже не потрібно чистити попільнички, зменшується ризик побутових пожеж, а відсутність насиченого запаху та диму менше турбують оточуючих.

Японці стали першовідкривачами бездимних альтернатив на державному рівні / фото ua.depositphotos.com

Незалежні дослідження щодо диму

Дослідниця Іїда Томоко вважає, що бездимні продукти суттєво зменшують шкоду від тютюну для здоров'я населення. Електронні девайси ефективно знизили поширеність куріння шкідливих сигарет. Останній звіт Інституту тютюну Японії показав: споживання сигарет в країні за 5 років скоротилося на 44%. Це рекорд за всю історію спостережень в Японії.

Науковці MHLW та Національного онкологічного центру провели два дослідження, вивчивши вплив систем для нагрівання тютюну на якість повітря в приміщенні. Дослідники з'ясували, що вплив аерозолю систем для нагрівання тютюну у спеціально призначеній кімнаті для куріння має втричі нижчий ризик появи раку порівняно зі звичайною сигаретою.

Хоч японці й стали першовідкривачами бездимних альтернатив на державному рівні, все ж це не єдина країна, яка вживає заходів для зменшення шкідливого впливу від куріння. Наприклад, фахівці Департаменту охорони здоров’я Англії закликають англійців відмовитися від звичайних сигарет на користь альтернативних бездимних пристроїв.

Дослідники вважають, що бездимні альтернативи можуть відіграти вирішальну роль у зменшенні шкоди для здоров'я, яке спричиняє тютюн.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся