У білоруській опозиції назвали смерть Шишова вбивством і озвучили дві його цілі

Сьогодні тіло Шишова знайшли повішеним у київському парку.

Смерть глави "Білоруського дому" Віталія Шишова - це навмисне вбивство.

Таку думку висловив член Координаційної ради білоруської опозиції Валерій Мацкевич в ефірі каналу "Україна 24".

"На мій погляд, це вбивство, навмисне вбивство, цинічне вбивство. Про це говорить ряд факторів, його стан, зламаний ніс, ймовірно, він чинив опір", - вважає опозиціонер.

За його словами, ймовірні вбивці Шишова переслідували своїм злочином дві мети: залякати білорусів і вплинути на ефективність роботи діаспори. Ні перше, ні друге, переконаний він, не вийде. 

Читайте такожЗагибель голови Білоруського дому в Україні: поліція розглядає дві версії смерті Шишова

"Віталій дійсно брав активну участь у подіях, наскільки я знаю. Ми особисто були знайомі, спілкувалися в контексті зустрічі з білоруською діаспорою в Києві, це було нещодавно. Віталій виявляв себе як чудовий організатор, він IT-фахівець, при цьому людина, яка веде здоровий спосіб життя, неконфліктний, здатний знайти спільну мову з представниками різних організацій. Саме тому він був обраний представником "Білоруського дому України", по суті однієї з найвпливовіших організацій у форматі найбільшої білоруської Діаспори", - сказав опозиціонер.

При цьому він не став говорити про родичів Шишова, які проживають в Білорусі.  За його словами, місцеві силовики використовують їх для тиску на самих опозиціонерів.

Зникнення і смерть Шишова

2 серпня в Києві пішов на пробіжку і не повернувся додому глава білоруського дому в Україні Віталій Шишов.

Під ранок 3 серпня тіло Шишова знайшли повішеним у парку у Святошинському районі Києва. 

Поліція розпочала кримінальне провадження за статтею 115 Кримінального кодексу України – умисне вбивство. Правоохоронці перевірятимуть всі версії, в тому числі версію вбивства, замасковану під суїцид.

У "БДУ" підтвердили, що за Шишовим стежили. Раніше надходили попередження про всілякі провокації аж до викрадення і ліквідації.

Міністри закордонних справ низки європейських країн закликали владу України належним чином розслідувати смерть голови ГО "Білоруський дім в Україні" Віталія Шишова.