Чим підгодувати троянди на зиму / фото Марина Григоренко

Раніше УНІАН розповідав, як укрити троянди на зиму. Королев клумби вкривають на зимівлю в кінці осені, але до цього їх слід щедро удобрити. Підживлення троянд збагачує квіти корисними речовинами, допомагаючи легше пережити зиму. А навесні такі троянди розквітнуть швидше і пишніше. Підживлення троянд восени може проводитися як органічними, так і натуральними засобами.

Чим удобрити троянду на зиму-органічні засоби

Восени трояндам потрібен фосфор і калій. Вони допоможуть накопичити в стеблі речовини, з якими квіти успішно переживуть зиму. Органічна підгодівля підвищить зимостійкість рослини, її несприйнятливість до шкідників і хвороб. Інгредієнти для добрива можна купити в будь-якому агромагазині.

На велику ділянку троянд можна приготувати наступні розчини:

Відео дня
  • 10 л води + 15 г суперфосфату + 17 г монофосфату калію;
  • 10 л холодної води + 1 л гарячої води + 50 г суперфосфату;
  • 10 л води + 10 г сірчанокислого калію + 25 г суперфосфату + 3 г борної кислоти.

Цими розчинами поливають троянди в кінці осені - по 1 л на кожен кущ. Не перевищуйте зазначені дози, інакше рослина може загинути.

Народні засоби для підгодівлі троянд

Натуральні добрива використовують пізньої осені перед укриттям кущів. У теплу і суху погоду можна полити троянди розчином, але в дощову слід використовувати тільки сухі добрива, інакше кущ може згнити.

Найкраще домашнє добриво для троянди - це зола. У ній містяться необхідні квітці калій і фосфор, а луги в складі золи зменшують кислотність грунту і зміцнюють коріння рослини. Такий розчин підійде не тільки для троянд, але і для інших квітів на ділянці.

Є три способи приготувати добриво для троянди з золи.

  • Перший спосіб: розмішайте 1 кг золи в 10 л води. Доведіть до кипіння і кип'ятіть 20 хвилин. Потім цей розчин розведіть ще 10 л холодної води. Поливайте по 1 л на кожен кущ. 
  • 100 г золи розведіть в 10 л води. Полийте рослини розчином прямо під корінь. 
  • У мокру погоду просто посипте золою землю навколо куща. На 1 квадратний метр знадобиться приблизно 3 кг золи.

Компост не тільки живить троянду і удобрює грунт, поки повільно розкладається, але і зігріває квітка взимку. Компостом троянду мульчують на зиму, розкладаючи добриво пагорбом навколо стебла. У кожну купу компосту для більшої користі можна вмішати жменю попелу.

Добре живлять троянду і допомагають пережити морози дріжджі. Для приготування добрива 10 г сухих дріжджів і 2 ст.л. цукру розведіть в 20 л води і настоюйте 2 години. Потім полийте землю біля коріння троянд.

Цибулиння містить корисні для троянди фітонциди, каротин і вітаміни, готує рослину до зимівлі. 500 г цибулиння залийте 2 л гарячої води і залиште настоюватися на добу. Відваром можна полити троянди або обприскати кущі.

Вас також можуть зацікавити новини: