Жовті плями на листках огірків - народні засоби вирішення проблеми / depositphotos.com

Багато городників скаржаться, що на їх дорогоцінних огірках з'являються неприємні плями. Вони можуть бути коричневого, жовтого або білого кольору. Далеко не завжди це причина подумки поховати урожай - іноді достатньо лише скорегувати догляд за ним. Однак, бувають ситуації, коли плями на листках огірків попереджають про небезпечні захворювання овоча.

Раніше ми говорили про те, чим удобрити огірки, і коли і як збирати огірки, а сьогодні розповімо, як врятувати огірки від пожовтіння листя.

Виявили на листках огірків жовті плями і дірки - дізнаємося причину

Жовті плями на листках огірків в теплиці і на грядці - що робити / depositphotos.com

Як кажуть досвідчені городники, причин такого явища може бути кілька. Залежно від ступеня складності проблеми, відрізняються і методи боротьби з нею.

Відео дня

Брак поживних елементів

Якщо огіркам недостатньо вітамінів і макроелементів, то ви побачите, що листя на рослині починають жовтіти і відсихати. Як правило, першими страждає нижнє листя. Іноді можна помітити таку ж ситуацію і з прожилками.

Як боротися: використовуйте комплексні мінеральні добрива, заповнюючи дефіцит необхідного елемента.

Сонячний опік

Рослини, як і люди, страждають від агресивних сонячних променів і, якщо урожай піддається атаці палючого сонця, а вологи недостатньо, то на листі ви побачите жовту всихаючу пляму.

Як боротися: найчастіше до такої проблеми схильні тепличні рослини, тому якщо помітили опік - підв'яжіть огірки так, щоб листя не стикалися зі склом теплиці.

Мозаїка

При зниженій температурі плоди на хворих батогах набувають крапчастого забарвлення, зморщуються, викривляються. Перші симптоми - наявність жовто-зелених плям, а пізніше - поява мозаїки. Потім листя починає зморщуватися і скручуватися.

Як боротися: при перших же ознаках зараження вам потрібно викопати і спалити пошкоджені рослини, а якщо мозаїка з'явилася в теплиці, то перекопати там грунт. Для того, щоб ситуація не повторювалася, регулярно вносіть добрива, обробляйте город від шкідників і знезаражуйте посівний матеріал.

Чорна ніжка і борошниста роса

Чорна ніжка - грибкове захворювання, яке вражає огірки і може призвести до загибелі врожаю. Спочатку чорніє стебло, а потім з'являються жовті плями на листках.

Як боротися: перше, що потрібно зробити - це зменшити полив, розпушити грунт під рослинами і посипати його деревною золою. Не зайвою буде і обробка грунту слабким розчином марганцівки.

Борошниста роса також вважається небезпечним захворюванням, на жаль, досить поширеним серед безлічі рослин. Характеризується білими або рудими каламутними плямами на листках і стеблах, через що огірки починають в'янути.

Як боротися: пошкоджене листя зрізати і спалити, інші рослини обробити протигрибковим препаратом. В якості профілактики проводити підживлення настоєм коров'яку, фосфорними і калійними добривами.

Антракноз

Грибкове захворювання, перші симптоми якого можна побачити відразу - це коричневі або руді круглі плями до 5 см в діаметрі. Зазвичай, вони ніби втиснуті в лист, а по мірі озвитку захворювання всередині плями утворюється отвір.

Як боротися: посадки необхідно обробити 1%-ним розчином бордоської рідини або 0,4%-ним розчином хлорокиси міді. Через два тижні повторити обприскування і так робити періодично з метою профілактики.

Несправжня борошниста роса

Якщо ви помітили таку хворобу у рослин на початкових етапах, то перше, що ви побачите - світло-зелені плями з прожилками. Згодом ці плями починають темніти і набувати коричневого відтінку, а на зворотному боці аркуша з'являються сірі спори грибів.

Як боротися: 10 крапель 5% йоду, розчиненого в 1 л молока і змішаного з 9 л води з'єднати і обприскувати розчином огірки до тих пір, поки інфекція не зникне повністю.

Вас також можуть зацікавити новини: