Як прати кросівки в машинці правильно / depositphotos.com

Якщо ви не знаєте, чи можна прати кросівки в пральній машині з одягом, ви потрапили за адресою. Розповідаємо, як здійснити цей захід без небажаних наслідків.

Чому не можна прати взуття в пральній машині - щоб не зіпсувати

Обов'язково зверніть увагу на матеріал, з якого виготовлене взуття. Категорично заборонено прати в машині шкіряне, замшеве, лакове та те, що з нубуку - таке взуття, яке рекомендовано лише чистити за допомогою спеціальних спреїв, щіток або тільки протирати тканиною.

Надмірне зволоження й удари по барабану машинки призведуть до втрати виду, кольору, порушення функціональності. Найімовіргіше, що таке взуття буде безнадійно зіпсоване.

Відео дня

Взуття з яких матеріалів підлягає пранню:

  • бавовна та інші натуральні тканини;
  • поліестер;
  • нейлон та інша синтетика.

Також краще відмовитися від автоматичного прання, якщо верх взуття комбінований - містить аплікації, вставки з матеріалів, які можуть постраждати, заклепки, бантики, стрази тощо. Кросівки з підсвічуванням теж прати не можна, тільки протирати.

При якій температурі прати взуття - чим нижче, тим краще

Висока температура також негативно позначиться на текстилі, який витримує автоматичне прання. Тканинний верх може злиняти або відійти від підошви, а устілки можуть деформуватися або зовсім відклеїтися.

Оптимальна температура - 30 градусів або нижче. Забруднення, які піддаються пранню без додаткової обробки щіткою, легко підуть і в прохолодній воді, а плями все одно необхідно буде або попередньо обробити, або відчистити вручну після прання.

На якому режимі прати взуття в пральній машині, визначити досить просто. Якщо в машинці не передбачений режим для взуття, але є програма "Спорт" - можна вибрати його. В усіх інших випадках вибираємо делікатне прання або програму для синтетики, температура - 30 градусів.

Якщо говорити про те, чи можна прати кросівки в пральній машині з одягом - зазвичай, краще не варто. Якісь речі можуть злиняти на кросівки, якщо матеріал верху або підошви виявиться сприйнятливішим, ніж інший одяг в барабані.

Крім того, це питання гігієни. Однозначно не потрібно прати кросівки з білизною або іншими речами, які стикаються з тілом. Але, якщо ви попередньо відчистили підошву щіткою з милом, вручну прибрали з матеріалу бруд і пісок, кросівки можна випрати, наприклад, з курткою - якщо ви впевнені, що вона не злиняє.

На питання, скільки пар взуття можна прати в машинці, однозначної відповіді немає, все залежить від взуття. Якщо це звичайні кросівки, то не рекомендується прати одночасно більше двох пар, можна додати пару домашніх тапочок на м'якій підошві. Зайве розгойдування при обертанні барабана може призвести до того, що в машині порветься ремінь або трісне скло в дверцятах, краще не ризикувати.

Якщо ж це легкі тканинні кеди на тонкій підошві, тапочки, дитяче взуття - допускається й більша кількість. Головне, заповнювати барабан не більше, ніж на третину.

Раніше УНІАН розповідав, як повернути м'якість махровим рушникам - працює навіть зі старими.

Вас також можуть зацікавити новини: