Як допомогти собі, якщо подавився - поради / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

Вдавитися людина може чим завгодно - крихтою, шматочком їжі і навіть власною слиною. Якщо поруч в такій ситуації виявляється хтось ще, то він може допомогти, але так відбувається не завжди - іноді форс-мажор застає потерпілого на самоті. УНІАН з'ясував, куди тиснути, коли подавився, і чи треба кудись тиснути взагалі.

Що робити, якщо подавився один - ефективний маневр Геймліха

Не всі дорослі знають, що потрібно робити, якщо шматок їжі застряг в горлі - багато хто починає бити по спині. Робити цього не варто, так існує ризик "загнати" предмет ще глибше. Краще використовуйте маневр Геймліха - найпоширеніший спосіб врятувати себе від задухи. 

Перше, що робити, якщо подавився крихтою або чимось більшим - постаратися викашляти чужорідний предмет. Кашляйте сильно, щоб шматок їжі, що застряг в горлі, вилетів сам. Якщо не виходить, приступайте до наступних дій:

Відео дня
  • стиснути руку в кулак, розташувати його між пупком і грудною кліткою, пальцем до живота;
  • другу руку покладіть на кулак і міцно тримайте його;
  • натисніть кулаком всередину живота, а потім вгору, виконуючи рух у формі літери J;
  • якщо не допомогло, натисніть на вказане місце не кулаком, а більш стійким предметом - стільцем, наприклад.

Знадобиться така перша допомога, якщо дитина подавилася, що теж важливо для забезпечення безпеки малюка. Сам він зробити цього не зможе, але ви в змозі обхопити його ззаду і провести таку маніпуляцію.

Якщо у вас не вийшло витягнути предмет з першого разу, повторіть маневр Геймліха ще раз. Навіть не думайте, чи можна піднімати руки вгору, коли подавився - це можна зробити тільки для стабілізації дихання після стресу. Не варто експериментувати з різними методами порятунку, адже ви можете не вгадати, задихнутися і померти.

Вас також можуть зацікавити новини: