Що робити якщо розбився градусник / фото ua.depositphotos.com

Ртутні градусники заборонені в багатьох країнах світу через шкоду ртуті для здоров'я. В Україні ж ртутні градусники дуже популярні. Кожному власнику інструменту потрібно знати, що робити, якщо градусник розбився, адже це може статися з кожним.

Чим небезпечна ртуть

Ртуть - це летючий метал, який починає швидко випаровуватися при кімнатній температурі поза контейнером. Випаровування ртуті потрапляють в легені і накопичуються в організмі. Якщо ртуть не прибрати і не утилізувати, то метал повільно накопичується в організмі і викликає отруєння.

Тварини і маленькі діти з інтересу також можуть проковтнути кульки ртуті. Це не так небезпечно, як дихати парами ртуті, оскільки метал майже не всмоктується з травного тракту і виводиться з калом. Але такого все ж краще не допускати.

Відео дня

Симптоми отруєння ртуттю найчастіше такі: головний біль, слабкість, втрата апетиту, присмак металу в роті, нудота і блювота, тремтіння в руках. Якщо ртуть накопичується у великих кількостях, то можуть виникнути значні порушення роботи всіх внутрішніх органів.

Що робити, якщо розбився градусник - перші дії

  1. В першу чергу виведіть з приміщення, де розбився градусник, всіх тварин і дітей.
  2. Закрийте двері в інші кімнати, щоб ртуть не потрапила туди. 
  3. Відкрийте вікна, щоб в приміщенні стало холодніше - в теплі ртуть випаровується швидше. Але не допускайте протягу, щоб кульки ртуті не розлетілися по кімнаті.
  4. Підготуйте розчин - 1 л води, 40 г тертого мила і 30 г соди. Змочіть в розчині ганчірки і обкласти ними місце, де розбився градусник. О ганчірку витирайте взуття, щоб не рознести ртуть по дому.
  5. Одягніть на руки рукавички, а на обличчя - одноразову маску.

Як правильно зібрати ртуть

Ви побачите безліч блискучих сірих кульок в місці, де розбився градусник. У такі кульки збирається ртуть на відкритому повітрі. Щоб уникнути отруєння металом, кульки потрібно зібрати в банку і правильно утилізувати.

Візьміть банку об'ємом 0,5-1 л і налийте на дно воду. Складіть туди розбитий термометр і ртуть. Зібрати ртуть можна за допомогою піпетки або звичайного скотча. Також ртуть можна змахнути пензликом або ватою на папір, а з паперу струсити в банку.

Категорично не можна збирати ртуть віником, пилососом або щіткою. Це не тільки назавжди зіпсує річ, але і сильніше рознесе ртуть по всій підлозі.

Спочатку зберіть великі краплі ртуті, а потім озирніться навколо. Дрібні кульки ртуті можуть закотитися під меблі або на килим. Цю ртуть теж треба зібрати. Посвітіть навколо ліхтариком, щоб знайти всю ртуть - метал буде яскраво блищати.

Якщо ртуть потрапила на якусь тканину або на килим - на жаль, цю річ або частину килима доведеться утилізувати разом з ртуттю. 

Як утилізувати розбитий градусник і ртуть

Зателефонуйте в екстрену службу (номер 112), або в найближчу санепідемслужбу і розкажіть, що у вас розбився градусник. У Києві можна зателефонувати за номером рятувальної служби 430-37-13.

До вас додому надішлють демеркуризаційну бригаду. Співробітники заберуть банку з ртуттю і всіма отруєними місцями, а також допоможуть додатково обробити місце, де розбився термометр. 

Обробка приміщення після розбиття градусника

Після прибирання провітріть приміщення і промийте мильно-содовим розчином взуття і підлогу. Також подбайте про себе: прийміть душ, почистіть зуби і прополощіть рот розчином соди.

Протягом тижня після події пийте більше рідини, а також регулярно провітрюйте кімнату. Це допоможе вивітритися парам ртуті, якщо ви раптом зібрали не весь метал. 

Вас також можуть зацікавити новини: