
З приходом літнього тепла традиційно починається сезон шашлику. До нього подають безліч салатів, соусів і напоїв.
УНІАН дізнався у дієтологів, з чим корисно їсти шашлик, щоб не нашкодити своєму здоров'ю і фігурі.
- Із чим можна їсти шашлик, а з чим - не можна
- Шашлик - із чим краще їсти і чим запивати
- Вибір соусу - з чим смачно їсти шашлик
Із чим можна їсти шашлик, а з чим - не можна
Дієтолог Альона Юдіна поділилася, з якими продуктами не можна поєднувати шашлик.
"На першому місці жирні соуси - майонезні та вершкові. Навіть якщо шашлик із курки, а соус жирний - буде велике навантаження на печінку та підшлункову залозу, може виникнути важкість у шлунку, можливі проблеми з травленням. Щодо впливу на фігуру, то якщо один раз вжити шашлик із жирним соусом, то набору ваги не буде", - зазначила вона.
Замість жирних соусів дієтологиня радить обрати легкі - на томатній основі, наприклад, сацебелі або їсти аджику. Крім того, важливо враховувати й інші нюанси, з чим їсти шашлик.
На її думку, найгірше зло - споживати після шашлику солодощі, особливо в поєднанні з лимонадом чи солодким чаєм. Разом із солодощами, приміром, якщо йдеться про торт із кремом чи тістечко, в організм потрапить не лише купа цукру, а й додаткові жири. У кращому випадку - вершкове масло, а в гіршому - маргарин, і буде шалене навантаження на підшлункову та печінку. Внаслідок цього можливе загострення панкреатиту.
Шашлик - із чим краще їсти і чим запивати
Альона Юдіна розповіла, з чим їсти шашлик, щоб це було корисно.
"Єдине, з чим класно їсти шашлик, - це овочі, оскільки в них міститься багато клітковини. До цієї страви можна брати будь-які свіжі овочі, наприклад, капусту, помідор, огірок або перець. Можна поєднувати шашлик з овочами, приготованими на грилі, тушкованими на сковорідці або запеченими в духовці. Клітковина покращує моторику кишківника, допомагає перетравлювати шашлик і сприяє виведенню токсинів з організму", - пояснила вона.
За словами дієтологині, до шашлику можна додати і трохи цільнозернового хліба або каші (наприклад, гречки, нешліфованого рису, булгура). Варто дотримуватися принципу тарілки - складних вуглеводів (круп і хліба) має бути чверть, половину має становити клітковина (тобто овочі), а ще чверть - м'ясо.
Вона також рекомендує не запивати шашлик солодкими газованими напоями, соками в пакетах і алкоголем. У солодких газованих напоях і соках велика кількість цукру, а це дуже погано - їхнє споживання призведе до стрімкого стрибка рівня глюкози в крові та створюватиме надмірне навантаження на підшлункову залозу. А вуглекислий газ провокуватиме здуття в кишечнику, дискомфорт.
"Алкоголь не бажано вживати з м'ясом, тим паче - у великих кількостях, особливо, якщо йдеться про поєднання з жирною свининою. Через алкоголь у поєднанні з жирним м'ясом на підшлункову залозу і на печінку буде шалене навантаження, і це може призвести до проблем із травленням, можливе загострення панкреатиту", - попередила Юдіна.
На її думку, найкраще запивати шашлик звичайною водою без газу, оскільки, по-перше, вода полегшуватиме травлення, а по-друге, очищатиме смакові рецептори, завдяки чому можна буде краще відчути смак страви.
Ще, каже дієтологиня, запивати шашлик можна натуральним компотом без цукру або квасом, у якому міститься невелика кількість цукру. Узвар допомагає поліпшити травлення завдяки натуральним кислотам, які сприяють нормалізації роботи кишківника. Квас - це ферментований напій, який містить пребіотики - корисні бактерії, що позитивно впливають на мікрофлору кишківника та покращують травлення. Але не слід пити багато води, компоту чи квасу - вистачить склянки (зазвичай 200-250 мл).

Альона Юдіна - сертифікована дієтологиня-консультантка, коуч, викладала курс "Естетична дієтологія" у кількох навчальних центрах. Досвід роботи у сфері дієтології понад 10 років.
Юдіна допомагає людям схуднути з користю для здоров'я, а також побороти харчові розлади - булімію, анорексію, компульсивні переїдання.
Вибір соусу - з чим смачно їсти шашлик
Говорячи про шашлик - з чим їсти і пити - важливо не забути про соуси. Лікар-дієтолог Євгенія Розум поділилася своїми рекомендаціями.
"До шашлику здоровим людям краще брати гіркі соуси, наприклад, гірчицю, хрін, оскільки вони трохи покращують перетравлення такої важкої їжі, покращують роботу шлунково-кишкового тракту", - сказала фахівець.
За словами Євгенії, варто додавати кислі або кисло-солодкі соуси з ягід, оскільки ягоди є досить сильними антиоксидантами, і вони поєднуватимуться з будь-яким м'ясом та допомагатимуть організму боротися з продуктами горіння, що потрапляють в організм разом із шашликом. Приміром, можна вживати соус із вишні, смородини, журавлини. Можна самостійно зробити соус із заморожених або свіжих ягід - просто збити їх блендером.

Євгенія Розум - лікар-дієтолог з дев'ятирічним досвідом роботи. В медицині понад тридцять років. Вона вважає, що комплексний, інтегративний підхід з використанням глибоких знань, лікарської інтуіції і досвіду в співпраці з пацієнтом сприяє досягненню гарних і довготривалих результатів.
Освіту отримувала у Національному медичному університеті ім. акад. О. О. Богомольця та Національному університеті охорони здоров'я України ім. П. Л. Шупика.