Як пересадити стару орхідею - правила / depositphotos.com

Квітуча орхідея - справжня прикраса домашнього саду. Ця квітка росте в багатьох квартирах, але, як і інші культури, періодично потребує пересадки. УНІАН розповість, як і коли потрібно пересаджувати орхідею в горщик побільше, а також що робити з щойно купленою рослиною.

Навіщо потрібна пересадка орхідеї в новий грунт

Досвідчені садівники кажуть, що пересаджувати квітку в новий грунт необхідно з кількох причин:

  • через 1-2 роки після покупки в магазині, так як за цей час грунт згниє;
  • якщо грунт у горщику залишається вологим протягом 1-2 тижнів;
  • якщо ви помітили, що сталося ураження кореневої системи - вона почорніла, а листя пожовкло;
  • якщо коріння рослини виросло з горщика.

У разі, коли ваша орхідея цвіте, листя не жовтіє і не в'яне, а сама рослина відчуває себе добре, чіпати її не потрібно. Такий зовнішній вигляд говорить про те, що ще пару років квітка спокійно проживе в наявній ємності.

Відео дня

Коли потрібно пересаджувати орхідею в горщик побільше - поради

Після того, як орхідея почне цвісти, у неї з'являються нові листя і коріння. Найчастіше це відбувається в лютому, а якщо орхідея не цвіла, то навесні. Влітку і взимку квітку пересаджувати не можна - вона знаходиться в стані спокою. 

Вибираючи новий горщик, віддавайте перевагу екземплярам, які максимум на 5 см більше попередньої ємності. Занадто великі брати не варто, тому що, по-перше, якщо в горщику буде багато грунту і мало коренів, то грунт злежується, повітрообмін утруднюється, що може привести до загибелі коренів і самої рослини. По-друге, у великих горщиках посилюється ріст листя і коренів, але цвітіння сповільнюється. 

Правильна пересадка орхідеї - покрокова інструкція

Найпоширеніший варіант ємності для орхідеї - пересадка її в пластиковий горщик діаметром 12 см. Коріння орхідей здатні до фотосинтезу, для цього їм потрібне сонячне світло, яке пропускає прозорий горщик, на відміну від всіх інших видів ємностей. Зовсім маленьку квітку можна посадити в пластиковий стаканчик, зробивши в ньому дренажні отвори.

Технологія пересаджування квітки наступна:

  • полити грунт в старому горщику і акуратно дістати орхідею;
  • очистити коріння від залишків моху, бруду та іншої непотрібної органіки;
  • занурити орхідею в теплу воду на 30 хвилин;
  • видалити засохле і згниле коріння, розплутати, якщо воно щільно сплелося;
  • просушити квітку на повітрі 6 годин.

Грунт для орхідеї краще купувати в спеціалізованому магазині і засипати його в горщик до того, як там виявиться рослина. Сам горщик поставити в гарячу воду, щоб субстрат нею наситився. Залишити на ніч, потім злити рідину. Горщик вимити, на дно висипати дренаж, помістити рослину в горщик і засипати грунтом. 

Після пересадки поставити орхідею в тінь, періодично обприскувати листя водою, а полити найкраще через 4-5 днів після пересадки. Через місяць можна внести перші добрива.

Вас також можуть зацікавити новини: