
Цибуля - дуже популярний в українській кухні продукт, без якого не обходиться жодна страва. Але процес її чищення і нарізування приносить страждання багатьом кулінарам. Вся справа в тому, що цибуля містить сльозогінну речовину лакриматор. Щоб не плакати при нарізці овоча, використовують кілька хитрощів.
Раніше ми розповідали, як вийняти пиріг з форми для запікання і не пошкодити випічку.
Холодна вода
Вода - найпростіший і найдешевший спосіб позбутися від слезотічівих властивостей цибулі, оскільки вона розчиняє лакриматор. Наріжте цибулину на кілька великих частин і покладіть в миску з холодною водою. А при нарізці овоча періодично змочуйте ніж в холодній воді. Ви помітите, що так нарізати цибулю набагато простіше.
Окріп
Протилежний, але не менш ефективний метод - покласти цибулю на кілька хвилин в окріп. Також цибулю можна нарізати поруч з киплячою водою - її пар розсіює сльозоточиві речовини цибулі.
Оцет
Змастіть оцтом обробну дошку, на якій нарізаєте цибулю. Оцет нейтралізує пари цибулі, які і викликають сльози.
Сіль
Крім оцту, дошку також можна посипати крупною сіллю. Сіль вбере цибульний сік і він не нашкодить очам.
Наберіть води в рот
Ця кумедна порада дійсно допомагає багатьом кухарям. Просто наберіть води в рот, поки не закінчите нарізати цибулю.
Петрушка або жуйка
Ще один цікавий метод, який дійсно допомагає легше нарізати цибулю. При нарізці цибулі жуйте жуйку або гілочку петрушки, і овоч не буде пекти очі.