
При готуванні пирогів і запіканок в цілісних формах у багатьох кулінарів виникає питання: як дістати випічку з форми, щоб вона не пошкодилася і не розпалася. УНІАН назве кілька хитрощів, за допомогою яких можна дістати випічку легко і швидко.
Раніше ми розповідали, чому не виходить тісто.
Як дістати випічку за допомогою смужок пергаменту
Цей спосіб застосовують до того, як заллють страву в форму. Вам знадобиться щільний картон і фольга або пергамент для запікання. Виріжте з картону фігуру як у дна форми для запікання. Оберніть картон фольгою або пергаментом. На дно форми викладіть хрест-навхрест дві смужки шириною 5 см і довжиною в два рази більше діаметра форми, щоб за кінці смуг можна було вхопитися. На смужки покладіть коло з картону, а потім заливайте тісто в форму.
Коли страва приготується, проведіть тупою стороною ножа по колу між випічкою і стінками. Потім акуратно візьміться за смуги пергаменту, витягніть випічку і перекладіть її на тарілку.
Чим посипати форму перед випічкою
Щоб пиріг легко виймався з форми, перед заливкою тіста форму потрібно щедро змастити олією або вершковим маслом, а потім присипати борошном, манкою або сухарями. Після цього тісто легко буде відходити від стінок і дна форми.
Що робити якщо пиріг не виймається з форми
Якщо випічка міцно прилипла до форми - спробуйте кілька хитрощів, щоб дістати страву.
- Зачекайте, поки пиріг охолоне - тоді дістати його буде простіше. Боки випічки відокремте від стінок за допомогою ножа, а по дну проведіть довгою лопаткою.
- Оберніть форму для випічки знизу і з боків вологим рушником і залиште на 10 хвилин.
- Поставте форму з пирогом в ємність з холодною водою на кілька хвилин.
- Тримайте випічку над парою пару хвилин.
- Якщо низ випічки прилип до дна, то можна провести довгою ниткою між між дном посуду і низом випічки.
Ці прості поради допоможуть вам легко відокремити тісто випічки від посуду.