Як виростити розсаду капусти будинку / фото ua.depositphoto.com

Білокачанна капуста - це один з варіантів того, що можна посадити в березні на розсаду. Ранню капусту сіють на розсаду на початку або в середині березня, а пересаджують на ділянку в кінці квітня. Середньостиглу капусту висівають на початку квітня, а пізню - в перших числах травня.

Дізнайтеся на УНІАН, як обробити і посіяти насіння капусти, і як доглядати за молодою розсадою до пересадки на ділянку.

Раніше ми розповідали, як проростити насіння перцю для ідеальної розсади.

Відео дня

Як обробити насіння капусти - знезараження і загартовування

Якщо ви купили насіння в магазині - пошукайте інформацію на упаковці про те, чи оброблений посівний матеріал і чи готовий до посіву. Зазвичай таке насіння можна сіяти в землю без підготовки.

Якщо ж насіння куплене на ринку або зібране вручну, його потрібно обробити. Спочатку розкладіть насіння на тканині і відберіть великі і середні насінини. Для дезінфекції загорніть насіння в потрійний шар марлі і опустіть в термос з водою температури 40-50° на 20 хвилин.

Потім насіння можна загартувати, щоб воно не боялося морозів. Для цього викладіть на добу в нижню полицю холодильника. Після холодильника злегка прогрійте насіння при кімнатній температурі і приступайте до посіву.

В який грунт висаджувати капусту

Для вирощування капусти на розсаду можна купити готовий грунт, або приготувати субстрат самостійно. Ось кілька рецептів:

  • торф + дернова земля + перегній або компост в рівних частинах;
  • дернова земля + перегній в рівних частинах + пару ложок золи;
  • торф + дернова земля + пісок у співвідношенні 1:3:1.

У грунт для вирощування розсади можна додати комплексне мінеральне добриво. На 1 кг землі додайте 1 столову ложку добрива.

Висаджувати капусту можна в ящики, горщики, стаканчики або торф'яні таблетки. Який б посуд ви не вибрали, на дні обов'язково повинні бути отвори, щоб в землі не застоювалася вода.

Як виростити розсаду капусти / фото ua.depositphotos.com

Як посіяти капусту на розсаду

У посадкових ємностях зробіть борозни глибиною 1 см і на відстані 3 см один від одного. Викладіть насіння в борозни на відстані 3 см. Присипте насіння грунтом і щедро полийте посіви. Потім накрийте ємності прозорою плівкою або поліетиленом, і поставте в тепле сонячне місце.

Як доглядати за розсадою капусти

Перші листочки з'являються на розсаді на 9-10 день. Після їх появи капусту потрібно переставити на тиждень в прохолодне місце з температурою приблизно 10-12°, наприклад, на балкон. Розсада повинна добре освітлюватися.

Ще через тиждень розсаду переставляють в місце з температурою приблизно 15-16°. На третій тиждень після появи перших листочків саджанці потрібно пересадити в окремі стаканчики, якщо вони вирощуються в загальному ящику. А якщо в одному стаканчику виросло кілька саджанців, то потрібно залишити один найсильніший.

Поливати розсаду капусти потрібно в міру висихання верхнього шару грунту. Також капуста любить свіже повітря, тому після кожного поливу рекомендується її провітрювати.

Вас також можуть зацікавити новини: