Чому не можна ставити гарячий борщ в холодильник / depositphotos.com

Наші мами і бабусі в один голос твердили, що неостиглу їжу не можна ставити в холодильник. Відповіддю на питання: "Чому?" часто було безапеляційне "тому що", з яким сперечатися дуже важко. УНІАН розібрався, можна ставити гаряче в холодильник або все-таки не можна.

Раніше ми говорили про те, які терміни зберігання продуктів в холодильнику існують.

Чи можна ставити гарячу каструлю в холодильник - докладний аналіз

Насправді, іноді ставити гарячу їжу в холодильник дозволяється, але тільки в тому випадку, якщо техніка оснащена спеціальним відсіком для гарячого або технологією швидкого охолодження і заморожування продуктів.

Відео дня

У першому випадку відділення холодильника будуть захищені від гарячого повітря, але ви отримаєте перевитрату енергії. У другому випадку їжа буде охолоджуватися швидше, а гарячий пар виявиться в замкнутому просторі. Це не критично, але краще все-таки дочекатися, поки їжа охолоне хоча б до кімнатної температури.

Чи можна ставити гаряче в холодильник Ноу Фрост - аргументи

Сучасні холодильники з системою No Frost між охолоджуючим контуром і задньою стінкою мають спеціальний простір, в якому накопичується охолоджене повітря. Потім воно переганяється вентиляторами і техніка не страждає так сильно, як та, в якій цієї функції немає. До того ж, система No Frost нівелює можливість утворення криги, що теж є важливим плюсом.

Чому не можна ставити гарячий борщ в холодильник - основні заборони

Справа стосується не тільки борщу або супу, а взагалі будь-яких страв, температура яких вище за кімнатну. Фахівці з ремонту холодильників виділяють кілька причин, які потрібно враховувати, якщо ви не хочете купувати нову техніку.

Перевитрата енергії і зношування компресора

Холодильник, всупереч поширеній думці, не виробляє холод, а віддає тепло. Усередині утворюється охолоджений простір, яке витягує теплову енергію, а потім через радіатор віддає її назад. 

Якщо ви поставите гарячу їжу в холодильник, то кількість тепла всередині різко зросте, що збільшить навантаження на техніку. Він буде працювати постійно або збільшиться навантаження на компресор, а це позначиться на лічильнику електроенергії.

Що стосується компресора, то при інтенсивних навантаженнях він буде зношуватися швидше - якщо холодильник працює безперервно протягом години, то загальний його ресурс знижується на 6-8 годин.

Серйозні поломки і непередбачені витрати

Через те, що ви регулярно ставите гарячу їжу в холодильник, він може зламатися. Наприклад:

  • перегорить лампочка;
  • вийдуть з ладу вентилятори;
  • обірветься фреонова магістраль;
  • перегріється фреон.

Як правило, підвищене навантаження і поломки, які відбуваються через нього, не входять в ситуації, які покриваються гарантією. Вам доведеться купувати новий компресор, а це дуже дорого.

Пошкодження стінок і полій

Стінки і полиці холодильника зроблені з пластика і скла - ці матеріали чутливі до високих температур. Якщо часто ставити на них гарячі каструлі, то на елементах холодильника можуть з'явитися тріщини і відколи. 

Полій, в свою чергу, утворюється через те, що гаряча рідина в холодному просторі випаровується швидше. Каструля з гарячим супом, не накрита кришкою, стане причиною "шуби" на задній стінці холодильника. В результаті техніка буде гірше поглинати тепло, збільшиться витрата електроенергії, а продуктивність знизиться. Саме це призводить до того, що вам доведеться частіше розморожувати холодильник.

Псування продуктів і шкода здоров'ю

Якщо у вас недорогий і старенький холодильник, то ставити всередину гарячу їжу заборонено категорично - іншим продуктам буде не вистачати холодного повітря. Через це їжа зіпсується під впливом високих температур. Особливо це реально, якщо полки напівпорожні - тоді охолодження розподіляється нерівномірно.

Крім того, що ставити гарячі страви в холодильник не можна в принципі, тим більше не варто цього робити, поміщаючи їх в пластик. Даний матеріал виділяє небезпечні канцерогени, якщо на нього довго впливає тепло. 

Вас також можуть зацікавити новини: