Наші мами і бабусі в один голос твердили, що неостиглу їжу не можна ставити в холодильник. Відповіддю на питання: "Чому?" часто було безапеляційне "тому що", з яким сперечатися дуже важко. УНІАН розібрався, можна ставити гаряче в холодильник або все-таки не можна.
Раніше ми говорили про те, які терміни зберігання продуктів в холодильнику існують.
Чи можна ставити гарячу каструлю в холодильник - докладний аналіз
Насправді, іноді ставити гарячу їжу в холодильник дозволяється, але тільки в тому випадку, якщо техніка оснащена спеціальним відсіком для гарячого або технологією швидкого охолодження і заморожування продуктів.
У першому випадку відділення холодильника будуть захищені від гарячого повітря, але ви отримаєте перевитрату енергії. У другому випадку їжа буде охолоджуватися швидше, а гарячий пар виявиться в замкнутому просторі. Це не критично, але краще все-таки дочекатися, поки їжа охолоне хоча б до кімнатної температури.
Чи можна ставити гаряче в холодильник Ноу Фрост - аргументи
Сучасні холодильники з системою No Frost між охолоджуючим контуром і задньою стінкою мають спеціальний простір, в якому накопичується охолоджене повітря. Потім воно переганяється вентиляторами і техніка не страждає так сильно, як та, в якій цієї функції немає. До того ж, система No Frost нівелює можливість утворення криги, що теж є важливим плюсом.
Чому не можна ставити гарячий борщ в холодильник - основні заборони
Справа стосується не тільки борщу або супу, а взагалі будь-яких страв, температура яких вище за кімнатну. Фахівці з ремонту холодильників виділяють кілька причин, які потрібно враховувати, якщо ви не хочете купувати нову техніку.
Перевитрата енергії і зношування компресора
Холодильник, всупереч поширеній думці, не виробляє холод, а віддає тепло. Усередині утворюється охолоджений простір, яке витягує теплову енергію, а потім через радіатор віддає її назад.
Якщо ви поставите гарячу їжу в холодильник, то кількість тепла всередині різко зросте, що збільшить навантаження на техніку. Він буде працювати постійно або збільшиться навантаження на компресор, а це позначиться на лічильнику електроенергії.
Що стосується компресора, то при інтенсивних навантаженнях він буде зношуватися швидше - якщо холодильник працює безперервно протягом години, то загальний його ресурс знижується на 6-8 годин.
Серйозні поломки і непередбачені витрати
Через те, що ви регулярно ставите гарячу їжу в холодильник, він може зламатися. Наприклад:
- перегорить лампочка;
- вийдуть з ладу вентилятори;
- обірветься фреонова магістраль;
- перегріється фреон.
Як правило, підвищене навантаження і поломки, які відбуваються через нього, не входять в ситуації, які покриваються гарантією. Вам доведеться купувати новий компресор, а це дуже дорого.
Пошкодження стінок і полій
Стінки і полиці холодильника зроблені з пластика і скла - ці матеріали чутливі до високих температур. Якщо часто ставити на них гарячі каструлі, то на елементах холодильника можуть з'явитися тріщини і відколи.
Полій, в свою чергу, утворюється через те, що гаряча рідина в холодному просторі випаровується швидше. Каструля з гарячим супом, не накрита кришкою, стане причиною "шуби" на задній стінці холодильника. В результаті техніка буде гірше поглинати тепло, збільшиться витрата електроенергії, а продуктивність знизиться. Саме це призводить до того, що вам доведеться частіше розморожувати холодильник.
Псування продуктів і шкода здоров'ю
Якщо у вас недорогий і старенький холодильник, то ставити всередину гарячу їжу заборонено категорично - іншим продуктам буде не вистачати холодного повітря. Через це їжа зіпсується під впливом високих температур. Особливо це реально, якщо полки напівпорожні - тоді охолодження розподіляється нерівномірно.
Крім того, що ставити гарячі страви в холодильник не можна в принципі, тим більше не варто цього робити, поміщаючи їх в пластик. Даний матеріал виділяє небезпечні канцерогени, якщо на нього довго впливає тепло.