Пляма від кави може стати проблемою / фото ua.depositphotos.com

Напевно, кожен з нас хоч раз у житті ставив пляму від кави на одязі й намагався його відіпрати, хоч і не завжди успішно.

Проблеми виникають тому, що це одні з плям, які найважче виводяться. Але давайте розберемося, як вивести пляму від кави і врятувати вашу річ без зайвих зусиль у домашніх умовах.

Раніше ми говорили про те, як прибрати жирну пляму з одягу.

Відео дня

Як відіпрати пляму від кави

Головне в цій справі - швидкість. Чим раніше ви прополощете річ у гарячій проточній воді - тим краще. Якщо є можливість - насипте на пляму пральний порошок. Але це підходить, якщо "посадили" пляму від чистої чорної кави без молока. І безумовно, слід пам'ятати про рекомендації по догляду за кожною конкретною тканиною: не мочити речі, яким показана тільки хімчистка, або не занурювати в гарячу воду одяг із ніжних тканин.

А якщо пролилася кава з молоком, то промивати речі слід холодною водою, щоб білок під впливом тепла не прискорив вбирання кавового пігменту в тканину. Від жиру допоможе сіль із водою - достатньо залишити суміш на кілька хвилин.

Відіпрати пляму від кави можна проточною гарячою водою, додавши пральний порошок / фото ua.depositphotos.com

Чим вивести пляму від кави

Залежно від тканини, прибрати пляму від кави допоможуть такі засоби:

  • Для речей з бавовни потрібно акуратно промокнути брудне місце розчином перекису водню і води (у рівних кількостях).
  • Для джинсових тканин можна використовувати такий же розчин, або замінити перекис оцтом. Але спершу рекомендуємо протестувати засіб на невидимій частині одягу - переконатися, що тканина не втратить яскравість.
  • А ось для вовняних, шовкових і атласних виробів слід розвести гліцерин і засіб для миття посуду (у рівних пропорціях) у восьми частинах води. Цим розчином промокнути (не втираючи) кілька разів пляму й дати висохнути. Повторити процедуру, якщо буде потрібно.
  • Синтетичні тканини, такі, як: поліестер, віскоза та інші, можна відіпрати так само, як шовк. А ще можна спробувати змішати пральний порошок із оцтом і обробити з двох сторін одяг. Хвилин через 20 прополоснути теплою водою.

До речі, нещодавно ми розповідали, як допоможе звичайний столовий оцет, якщо залишилася сіль на взутті.

Що не потрібно робити, щоб вивести пляму від кави

Якщо ви тільки пролили напій на улюблену кофтинку, не варто використовувати вологі серветки - вони лише посилять проблему. Також не потрібно розтирати пляму - так пігменти кави лише глибше вберуться.

І як ми вже згадували - краще реагувати відразу, а не відкладати; не промивати в гарячій воді тканину, на яку пролився напій з вершками або молоком.

Чим відіпрати пляма від кави - народні засоби

Непоганим помічником при виведенні кавових слідів з деяких тканин стане оцет. Для цього потрібно розбавити чайну ложку в склянці води і занурити туди річ. Залишити на кілька хвилин і добре прополоснути водою.

Ще одним засобом є сода харчова. Для цього її потрібно змішати з водою до густої (сметаноподібної) маси, нанести на плями й акуратно протерти. Через годину змити водою і відправити в пралку.

Іншим недорогим варіантом може стати господарське мило. Його потрібно подрібнити, кинути в гарячу воду і гарненько перемішати, поки не утвориться щільна пінка. Цим розчином обробити кавові плями, а хвилин за десять змити водою.

Прибрати пляму від кави допоможуть народні засоби / фото ua.depositphotos.com

Для білих, але не делікатних, тканин можна використовувати хлорку. Її змішуємо з водою (в пропорції один до трьох), акуратно наносимо на плями і через кілька секунд ретельно змиваємо водою.

Відмінним засобом буде і нашатирний спирт, але він не підходить для ніжної тканини. Розбавивши його у воді, наносимо на кавову пляма та відправляємо в прання.

Вас також можуть зацікавити новини: