Хрещення дитини - як проходить, традиції, правила / фото ua.depositphotos.com

Хрещення - один з найважливіших обрядів у православ'ї, який долучає людину до церкви. Найчастіше хрещення дитини проводять у перші місяці життя. Але є і люди, які хрестяться в більш усвідомленому віці.

УНІАН розбирався, що таке хрещення дитини, і в усіх тонкощах цього процесу.

Як проходить хрещення дитини

У православ'ї обряд хрещення проводиться в церкві:

Відео дня
  • священик благословляє воду, в якій хрестять малюка,
  • обряд відбувається зануренням у воду три рази,
  • голову малюка поливають святою водою,
  • далі відбувається поливання малюка святою мирою,
  • традиційно, в ході обряду вимовляються молитви і благословення.  

Тепер поговоримо про те, скільки триває хрещення дитини. Хоча все залежить від конкретної церкви, народних звичаїв і побажань сім'ї, зазвичай обряд займає близько 20-30 хвилин. 

Що важливо знати на хрещення дитини - прикмети, звичаї

Сам обряд хрещення супроводжується різними прикметами. Наприклад, в деяких культурах таїнство пов'язують з успішним продовженням роду. Але є й інші прикмети на хрещення дитини.

Так, варто звернути увагу на поведінку малюка під час обряду. Згідно з прикметами, якщо дитина плаче або поводиться нервово під час хрещення, це може передбачати характер або долю в майбутньому. Якщо ж малюк спокійний - це сприятливий знак.

У народі також звертають увагу на погоду в хрещення дитини - прикмети свідчать, що якщо день теплий і ясний, - це хороший знак. А ось холод і похмуру погоду вважають менш сприятливим знаменням.

Як готуватися на хрещення дитини 

Оскільки цей обряд дуже важливий, його потрібно ретельно спланувати. Заздалегідь узгодьте зі священиком дату і час проведення таїнства. Пам'ятайте, що потрібно на хрещення дитини купити такі речі, як, наприклад, хрестик. Щоб не помилитися з формою і розміром, радимо поспілкуватися з представником церкви. А ще краще - купити його в магазинах при самому храмі, адже там хрестики вже освячені. Детальніше про те, що потрібно підготувати, поговоримо нижче. Запам'ятовуйте, як готуватися на хрещення дитини - що потрібно купити:

  • натільний хрестик;
  • одяг для хрещення (сорочка - для хлопчика, сукня - для дівчинки);
  • крижма (пелюшка, в яку загортають малюка після хрещення);
  • мішечок для зберігання відрізаного волосся хрещеного.

Оскільки вище ми згадали крижму, яку потрібно мати на обряд, правила свідчать, що її обов'язково потрібно зберегти. Вона є своєрідною реліквією і наділена силою зцілення малюка. Готові посперечатися, що у багатьох з вас є спогади про те, як вас накривали крижмою під час хвороби.

Є ще один важливий момент в тому, як відбувається хрещення дитини. Він стосується мами малюка. Якщо вона хоче бути присутньою на таїнстві, обряд потрібно проводити не менше ніж через 40 днів після народження малюка. Згідно з традицією, в цей період мати не може відвідувати церкву. На 40-й день священик може прочитати очищувальну молитву, і тоді мама зможе побачити таїнство. 

Хто не може піти на хрещення дитини 

Для початку давайте розберемося, хто не може стати хрещеними. У цьому питанні правила церкви доволі суворі. Отже, бути хрещеними не можуть представники іншої віри, невіруючі або нехрещені люди. Заборонено також кликати в хресні членів культових організацій і сект, ченців, неповнолітніх, а також людей з душевними захворюваннями. Також хрещеними не можуть ставати біологічні батьки, люди в шлюбі (хрещеною і хрещеним не можуть бути чоловік і дружина). До речі, це стосується і людей, які в шлюб ще не вступили, але планують одружитися. 

Перед таїнством хресні повинні пройти обряд сповіді. Це пов'язано з тим, що вони повинні очистити свою совість. Однак обов'язки хрещених виходять далеко за рамки самого дня хрещення. Так, згідно з традиціями, саме ці люди повинні будуть познайомити малюка зі звичаями церкви, підтримати в скрутну хвилину.  

Як одягнутися на хрещення дитини

Як відомо, церква - не те місце, куди можна піти в будь-якому вбранні. Багато хто знає, що в православний храм жінкам не можна входити в коротких спідницях і сукнях, а також з непокритою головою. Тож у чому йти на хрещення дитини до церкви? 

Для чоловіків чудовим вибором стане костюм. Варто утриматися від занадто світлих або яскравих кольорів в одязі. Також можете надягти краватку, це додасть вашому образу більш формального вигляду.

Що стосується жінок, ви можете віддати перевагу сукні (довжина повинна бути нижче коліна) або костюму. Від глибокого декольте, яскравих принтів або розрізів краще відмовитися. Образ можна доповнити не дуже кричущими аксесуарами. Обов'язково покрийте голову хусткою. Звернути особливу увагу варто і на вибір взуття. Краще, якщо воно буде закритим і не на занадто високих підборах.

Вас також можуть зацікавити новини: