Як очистити плиту содою і оцтом / depositphotos.com

Негласне правило будь-якої господині - мити плиту відразу після приготування їжі. Будь-які залишки їжі, залишаючись на варильній поверхні і регулярно піддаючись високим температурам, присихають і застигають, а відмити їх потім - завдання не з легких. УНІАН розповість, як очистити нагар на газовій плиті і чим найкраще це робити.

Раніше ми говорили, як легко і швидко помити вікна.

Перш, ніж приступати до миття плити, візьміть на озброєння кілька рекомендацій, дотримуючись яких, ви зможете швидко і безпечно прибрати на кухні.

Відео дня
Як відмити плиту - правила / Інфографіка УНІАН

Як відмити газову плиту від жиру в домашніх умовах

Як очистити дуже брудну плиту / depositphotos.com

У процесі приготування їжі на варильну поверхню потрапляють краплі жиру, окропу, спеції або шматочки твердої їжі. Якщо вчасно це не прибрати, то потім залишки продуктів перетворюються в чорний нагар, який важко піддається очищенню. Ми зібрали кілька перевірених варіантів, які можна використовувати, якщо вам не подобається користуватися побутовою хімією.

Оцет

Найбільш оптимальний варіант - перелити оцет в пульверизатор і попшикати їм проблемні ділянки. Якщо пульверизатора немає, то використовуйте губку, змочену в оцті. Нанесіть продукт на забруднення, залиште на 15-20 хвилин, потім потріть і змийте водою.

Для того, щоб відмити ручки і конфорки, приготуйте розчин - на 200 мл оцту 700 мл води. Опустіть туди частини кухонного гарнітура і прокип'ятіть на плиті 20 хвилин. Потім промийте чистою водою і витріть насухо.

Сода

Приготуйте очищувальну кашку з соди і води, нанесіть її на брудні ділянки і залиште на півгодини. Потім акуратно приберіть соду серветкою і витріть плиту насухо. Терти ні в якому разі не можна - залишіть подряпини на поверхні.

Можна змішати соду з оцтом, наливаючи на плиту спочатку оцет, а потім насипаючи порошок соди. Зачекайте кілька хвилин і приберіть шиплячу піну разом з брудом.

Гірчичний порошок і сіль

Якщо ви хочете використовувати гірчицю, то купуйте її в порошку. Приготуйте кашку з гірчичного порошку і води, нанесіть її на забруднення і залиште на 20 хвилин. Потім м'якою губкою потріть плиту і змийте порошок чистою водою.

Кухонна сіль - ще один хороший помічник для господинь. Необхідно розчинити 20 грам солі в склянці води, нанести суміш на плиту і залишити на ніч. Вранці змити розчин чистою водою і витерти поверхню насухо.

Нашатирний спирт

Аміак - дієвий засіб проти старої засохлої бруду на плиті. Вам потрібно розчинити 1 ч. л спирту в 200 мл води і нанести розчин на плиту. Через 10 хвилин витерти м'якою губкою, змоченою у воді. Знімні деталі від плити оптимально замочити в такому розчині на 20-30 хвилин, а важкодоступні ділянки протерти ватною паличкою, змоченою в нашатирі.

Господарське мило

Це засіб найкраще підходить для склокераміки і емалі, так як не пошкоджує чутливу поверхню. Змішайте 2 ст. л. соди, 40 мл. оцту і 1 ст.л. натертого мила, додайте трохи води і перемішайте розчин. Кашку нанесіть на забруднені ділянки, залиште на 1-2 години, а потім змийте водою.

Емальовані решітки або ті, що зроблені з нержавіючої сталі, можна занурити в такий розчин на 10 годин, після чого потерти жорсткою губкою і промити водою. Якщо деталі плити не дуже брудні, то вистачить 20 хвилин замочування.

Вас також можуть зацікавити новини: