Пасинкування помідорів - що це і навіщо потрібно / depositphotos.com

Пасинкування помідорів - необхідний етап догляду за урожаєм. Суть його полягає в обрізанні відростків, що утворюються в пазухах листків. З'являються такі пагони з цвітінням головного стебла і прибирати їх потрібно обов'язково. УНІАН розповість, як пасинкувати помідори у відкритому грунті і навіщо це робити.

Раніше ми розповідали, коли можна садити листовий салат навесні і влітку.

Що потрібно обривати у помідорів і навіщо

Початківці городники можуть не розуміти, навіщо видаляти відрослі пагони на помідорах. На кожному такому відростку теж можуть з'явитися плоди - а значить, урожай буде багатшим. Логіка проста, але не зовсім вірна - через безліч таких відростків урожай може перетворитися на джунглі, а це загрожує виникненням грибкових інфекцій. Крім того, через збільшення кількості врожаю самі плоди стануть менше, а деякі види помідорів і зовсім можуть запізнитися з плодоношенням.

Відео дня

Як тільки ви помітите на помідорах першу квітучу кисть - чекайте появи пасинків. Ви побачите, як на рослині з'явився перший і найпотужніший пасинок, а всі ті, які будуть розташовуватися нижче нього - сміливо видаляйте.

Перше пасинкування томатів - правила

Як пасинкувати помідори високорослі / depositphotos.com

Існує всього два способи пасинкування помідорів:

  • відривати їх руками;
  • обрізати садовими ножицями.

Якщо вам більше подобається перший варіант, то обов'язково надягайте рукавички, а пасинки обламуйте убік так, щоб на місці відростка залишився "пеньок" в 2 см. Для другого методу потрібно використовувати продезінфіковані садові ножиці. Обробляйте інструмент розчином марганцю після кожної обрізаної рослини.

Коли починати видаляти пасинки у помідорів

Як ми вже сказали, обрізати перші пасинки потрібно вже після появи квітучої кисті. Одні фермери кажуть, що повторювати процедуру потрібно 1-2 рази в тиждень, інші стверджують, що частіше одного разу в 10-14 днів не варто. Орієнтуйтеся за станом кущів і не запускайте урожай.

Найкраще робити це рано вранці в сонячний день, щоб "ранки", які з'являються на рослині, встигли зажити. Пасинки можуть з'явитися і внизу стебла, і на квітковій кисті - видаляти їх потрібно всі. Іноді буває так, що на місці відростка швидко виростає новий - такі умови природи. Також пам'ятайте, що необхідно обривати нижнє листя - під найбільшими плодами не повинно залишитися жодного листа. Оптимальний темп - 1-3 листа на тиждень, при інших умовах у помідорів буде стрес і вони дадуть поганий урожай. Листи, як і пасинки, потрібно відламувати убік.

Вас також можуть зацікавити новини: