Як садити петунію / фото ua.depositphotos.com

Ніжні і витончені петунії прикрасять будь-який сад або двір. Ці квіти красиво виглядають на краях клумби або в саду. А кучеряві петунії висаджують в горщиках і прикрашають ними стіни і балкони. Ця квітка досить вимоглива до грунту, але невибаглива у догляді і цвіте аж до зимових морозів.

Відео дня

Як посадити петунію з насіння на розсаду

Насіння петунії висаджують на розсаду не раніше кінця лютого, коли день вже досить довгий. Квітці дуже важливе хороша підсвічування. У грунт для петуній бажано додати торф, пісок і перегній, а землю використовують листову або дернову. 

Перед посівом петуній полийте землю. У вологій землі зробіть невелику борозенку і посійте насіння. Ге присипайте їх землею. Злегка обприскайте водою з пульверизатора. Накрийте насіння плівкою і поставте в тепле сонячне місце.

Раз в день насіння провітрюють, а після появи паростків плівку повністю знімають. Поливати розсаду потрібно раз в день і дуже акуратно, з пульверизатора або піпетки. Після появи 4 листочків петунії можна пересаджувати в горщик або в землю. Цвіте петунія через 2-3 місяці після посіву.

Як садити петунію в горщики

У горщик петунії висаджують з розсади. Можна купити готову розсаду в агромагазині. Садити петунію в горщики можна в середині або наприкінці червня. Залежно від сорту квітки підбирають горщик. Кущові види петуній висаджують в невеликі горщики об'ємом 3 літри. Для ампельних (в'юнких) петуній потрібен горщик об'ємом не менше 5 літрів.

Перед пересаджуванням в горщик саджанці рясно поливають. На дно горщика викладають камені або інший дренаж, потім наповнюють не кислим грунтом. У горщику роблять поглиблення і висаджують саджанці. Якщо ємність широка, то в неї можна посадити 2-3 петунії. Горщик залишають в сонячному місці.

Як садити петунію в грунт / фото ua.depositphotos.com

Посадка петунії у відкритий грунт

У відкритий грунт петунію садять в червні, коли всі заморозки вже позаду. Садити можна як молоду розсаду, так і вже квітучі петунії. Ділянка для петуній повинна бути сонячною. Зазвичай петунії висаджують на краю клумби, тому що вони не високі і їх не видно за іншими квітами.

Землю перед посадкою перекопайте і удобрити органікою. Грунт повинен бути легким і пухким. У грунт квітка висаджують разом із землею з розсади. Відстань між кущами - 30-40 см. Поливають квіти на наступний день після посадки. Через тиждень після посадки клумбу можна удобрити для буйного цвітіння.

Як доглядати за петуніями

Петунії поливають 2 рази в тиждень і обов'язково під корінь. Вода не повинна потрапити на листя і квітки. Під час сильної спеки квіти поливають частіше, а в дощову погоду рідше.

На другий тиждень після посадки в землю або горщик квіти можна підгодувати азотними або фосфорними добривами, або будь-яким добривом для квітів. Дорослі квіти підгодовують лише в тому випадку, якщо вони ростуть в тіні.

Щоб петунії пишно цвіли, дотримуйтеся наступних порад.

  • Періодично видаляйте сухе листя і бутони.
  • Якщо на кущі мало квітів, але багато листя, то підстрижіть листя наполовину і полийте петунію теплою водою. Це стимулює зростання квіток.
  • У похмурі дні включите квіткам штучне підсвічування.
  • Внесіть добриво, якщо петунія розвивається повільно.
  • Якщо один зі стебел витягнувся помітно сильніше за інших, його варто обрізати.
  • У дощові дні квіти краще прикрити або перенести під дах, щоб їм не нашкодив надлишок вологи.

Вас також можуть зацікавити новини: