
Деякі господині завжди промивають крупу перед приготуванням, деякі - ніколи цього не роблять. Думок із цього приводу багато, але насправді все залежить не від способу готування, а від виду самої крупи. Є крупи, які обов'язково потрібно промивати, і ті, які цього не вимагають. Розповідаємо, для чого замочують крупи у воді перед варінням і які з них дійсно варто мити.
- Навіщо замочувати крупи та мити перед приготуванням
- Яку крупу потрібно замочувати перед варінням
- Яку крупу не промивають перед приготуванням
- Яку крупу можна просто залити окропом і не варити
Навіщо замочувати крупи та мити перед приготуванням
Як уже говорили, є крупи, які бажано замочувати і мити перед варінням. На те є кілька причин:
- так ми видаляємо пил і сміття з крупи, особливо, якщо вона куплена на вагу;
- частково видаляємо крохмаль - тобто, каша вийде більш розсипчастою;
- знижуємо в злаках вміст фітинової кислоти - її надлишок може заважати засвоювати корисні елементи (мінерали).
Є господині, які йдуть ще далі й, окрім замочування і промивання, перебирають крупу - навіть у пакетованій часто зустрічаються зіпсовані зерна, лушпиння, різні домішки. Давайте докладніше розберемо, яку ж крупу варто замочувати і мити, а яку не потрібно.
Яку крупу потрібно замочувати перед варінням
Промивають крупи з твердими зернами, а деякі з них - ще й замочують.
Отже, що потрібно мити:
- рисову крупу - у холодній воді, поки вода не стане прозорою;
- гречану - у теплій;
- перлову - в теплій воді до її прозорості;
- пшеничну - у теплій;
- пшоно - у холодній, поки вода не буде прозорою;
- бобові (сюди входить горох, сочевиця і нут).
Крім промивання, рисову та перлову крупу, а також горох замочують - так вони легше засвоюватимуться.
Яку крупу не промивають перед приготуванням
Немає сенсу мити - і в цьому немає технологічної необхідності - такі крупи:
- манку;
- вівсянку;
- булгур;
- кускус;
- кукурудзяну крупу;
- ячну крупу.
Вівсянка, булгур і кускус швидко вбирають вологу, тому замочування може позначитися на їхньому смаку, ну а манку після такого і зовсім не можна буде готувати.
Яку крупу можна просто залити окропом і не варити
Є також крупи, які можна не варити, а досить просто залити окропом. Ця ідея виручає в разі, якщо немає можливості приготувати.
Які крупи можна запарювати:
- манку - залити окропом і залишити на 15-20 хвилин;
- кускус - залити на 15 хвилин.
- вівсяні пластівці (геркулес) - 15-20 хвилин;
- булгур - на 20 хвилин дрібну крупу і на 40 хвилин - велику;
- ячну крупу - на 2-2,5 години, укутавши в щось тепле;
- гречку, пшоно і перловку - залити і залишити на ніч, укутавши.
Тут працює принцип: що дрібніша крупа, то швидше вона запариться. Але якщо посуд додатково укутати, то процес можна прискорити.
Нагадаємо, раніше ми також розповідали, чи потрібно варити суп під кришкою чи без.