Сьогодні - Михайлів день / фото УНІАН

Сьогодні українські православні відзначають Собор Архістратига Михаїла та інших Небесних Сил безплотних, відомий в народі як Михайлів день.

Цей день церква присвятила одному з головних захисників роду людського – Архангелу Михаїлу. Він являвся пророкам, захищав людей від гріха і темних сил, а також допомагав нужденним.

Святе письмо стверджує, що Михаїл першим виступив проти Диявола і очолив небесне військо у війні з ним. В результаті темні сили були розбиті, а Сатана був скинутий з небес.

Михайлів день є одним з найдавніших християнських свят, Дата його святкування була встановлена церквою ще в IV столітті. Через віки це свято обросло в народній пам'яті масою найрізноманітніших прикмет і забобонів. Віруючі продовжують відзначати Михайлов день і сьогодні.

Читайте такожЦерковні свята 2020 в Україні: календар церковних свят

Михайлів день – традиції

У День Архістратига Михаїла церква проводить святкові богослужіння. Віряни моляться Архангелу про захист від ворогів, порятунок від гріха і спрямування на шлях істинний.

Селяни відмовлялися від важкої праці, накривали багаті столи напередодні суворого посту і приймали гостей. Крім того, в домогосподарствах проводили обряди на «задобрення» дворовика (молодший брат домовика). Для того, щоб добрих дух не залишив подвір'я і доглядав за худобою, йому залишали святкову вечерю у дворі чи в хліві.

Михайлів день – прикмети

На Михаїла наші предки чекали сильних вітрів і зміцнювали дахи. Вважалося, що після Михайлового дня настають зимові холоди.

З цим днем пов'язаний ціла низка погодних прикмет:

Ранковий іній – до швидкої і сніжної зими;

Туман – до невеликої відлиги;

Мокрий сніг – до дощової весни;

Зранку сонячно – зима буде дуже суворою;

По погоді на Михайлів день також передбачали, якою буде погода на День Святого Миколая.

Що не можна робити на Михайла

Вважалося, що в Михайлов день не варто працювати: рубати дрова, займатися різьбленням, ткати, або виконувати роботу за гроші. Крім того, в день воїнства небесного не можна відмовляти в допомозі ближнім.

Архангела Михаїла часто зображують з вогненним мечем та щитом в руках / фото pravsobor.kz

Михайлів день – привітання

На свято Михаїла чоловіків з таким ім'ям заведено поздоровляти з днем Ангела. Вдале привітання можна скласти самому, а можна знайти в мережі. Крім того, вітання на Михайла приймають усі віруючі.

Нехай у день твого святого,

Ангел сил додасть до всього,

Щоб життя не було сірим,

Хай додасть наснаги й віри,

Перемог на кожнім кроці,

Досягати без вагання,

З днем ангела Михайла,

Прийми привітання!

***

У Михайла сьогодні свято,

Друзів прибуло багато.

Квіти є і подарунки,

І обійми, й поцілунки.

Але головне у тому,

Щоб й надалі цьому дому

Посміхалась Доля щиро,

Щоб жили Надія й Віра,

І Любов, розправивши крила,

Кожне серце тут зігріла!

***

Сильний, мужній і простий,

Одним словом – молодий!

Ти найкращий у нас в світі,

Просто чудо – ти такий!

Михайло, ми тебе вітаєм,

З днем ангела твоїм,

І одне тобі бажаєм –

Будь ти завжди золотим!

https://maximum.fm/novini_t2

***

Поспішаємо привітати чоловіків і хлопчиків, володарів милозвучного ім'я Михайло. Будьте здорові і щасливі, любимі і талановиті у всьому. Бажаємо Вам, щоб Золота Рибка не раз потрапляла до Вас в мережі, і бажання виконувалися самі собою, як за помахом чарівної палички.

***

Вітаємо усіх віруючих з Михайловим Днем, а всіх на ім'я Михайло з днем їхнього покровителя. Бажаємо їм бути мудрими і сильними, як сам покровитель ангелів. Дотримуйтесь істинного шляху і зберігайте вірність своєму покликанню. Бережіть у своєму серці віру в Бога і любов до близьких.

Михайлів день – листівки

Привітати близьких, знайомих та колег на Михайла можна і з допомогою вражаючої цифрової листівки. Їх завжди можна знайти в мережі.

otkritkiok.ru
krut-art.ru
otkritkiok.ru

Раніше УНІАН повідомляв, скільки вихідних буде в українців на новорічні свята.