19 травня - День «Покажіть красу внутрішнього світу» / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 19 травня 2021

Цього дня у світі відзначаються День народження «Кубика Рубіка», День «Посади що-небудь», День «Покажіть красу внутрішнього світу», День харчової революції, День святого Іво Хелорі, покровителя юристів, нотаріусів і адвокатів, Всесвітній день боротьби з гепатитом С, Всесвітній день боротьби із запальними захворюваннями кишечника.

Читайте такожВихідні у червні 2021: як будемо відпочивати в перший місяць літаУ США - День перевірки на гепатит, День Малкольма Ікс, День невідкладної медичної допомоги дітям, День здоров'я і фізичної підготовленості робочого персоналу, День дитячих клубів, День торта «Devil's Food Cake», День соку з м'якоттю, День травневих променів, у Китаї - День туризму, Фестиваль булочок на острові Ченг Чау, в Південній Кореї, Таїланді, В'єтнамі, Сінгапурі - День народження Будди, у В'єтнамі - День народження Хо Ши Міна, в Шрі-Ланці - День пам'яті, у Греції - День пам'яті геноциду греків Малої Азії, у Туреччині - День пам'яті Ататюрка, молоді та спорту, в Кабо-Верде - День Праї.

Пам'ятні дати 19 травня, річниці та події

У 1802 році з ініціативи Наполеона I у Франції був заснований Орден Почесного легіону.

Відео дня

У 1815 році кантон Женева приєднався до Швейцарської конфедерації.

У 1906 році було відкрито рух Симплонським залізничним тунелем в Альпах на дорозі, що зв'язує швейцарське місто Бриг з італійським містом Домодоссола. Він був найдовшим тунелем у світі понад півстоліття. Розташований Тунель на трасі Східного експреса, на лінії Париж-Стамбул. Його довжина склала 19803 метри. У 1922 році була відкрита друга колія в тунелі, розташованому паралельно. Довжина поруч розташованого тунелю 19824 метра. Нині на ділянці Бриг-Ізелле ді Траскуере курсує потяг, що перевозить на спеціальних платформах автомобілі.

У 1910 році відбулося «повернення» комети Галлея / фото REUTERS

У 1910 році відбулося «повернення» комети Галлея: Земля перетнула її хвіст. З цієї нагоди в США пройшов жвавий розпродаж таблеток «Комета», які пропонувалися як протиотрута: поширилися чутки, що в хвості комети містяться отруйні речовини. Однак, всупереч побоюванням, комета не заподіяла землянам жодної шкоди. Навіть незвичайних атмосферних явищ зафіксовано не було.

У 1926 році американський винахідник і підприємець, який отримав 1093 патенти в США і близько 3 тисяч в інших країнах світу, творець фонографа, що удосконалив телеграф, телефон, кіноапаратуру, розробив один із перших комерційно успішних варіантів електричної лампи розжарювання - Томас Едісон уперше виступив по радіо. На вечорі, влаштованому Національною електричною компанією в Атлантік-Сіті, його попросили поговорити перед мікрофоном. Розгубившись, винахідник вимовив: «Я не знаю, що й сказати... Я вперше говорю перед такою штуковиною. Добраніч!». До речі, саме Едісон запропонував використовувати на початку телефонної розмови слово «алло». У 1928 році за свої заслуги він був нагороджений вищою нагородою США - золотою медаллю Конгресу. 

У 1960 році легендарного діджея Алана Фріда, який ввів в ужиток слово «рок-н-рол», звинуватили у хабарництві. Так на його кар'єрі був поставлений хрест.

У 1961 році безпілотний космічний апарат Венера-1 вперше пролетів поблизу Венери.

Яке сьогодні церковне свято

19 травня церква вшановує пам'ять праведного Іова Багатостраждального / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 19 травня вшановує пам'ять праведного Іова Багатостраждального. За старих часів вірили, що роса в цей день має чудодійну силу. Дітям дозволялося навіть кататися в траві - для здоров'я й сили. Ще на Іова знахарі збирають цілющу росу.

Що сьогодні не можна робити 

Не рекомендується вирушати у далеку дорогу і розпочинати нові справи. 

Прикмети на 19 травня      

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- багато роси - до багатого врожаю огірків;

- вранці роси немає - до зміни погоди.

Вас також може зацікавити: