Яке церковне свято сьогодні, 25 березня / ua.depositphotos.com

25 березня за новим церковним календарем православні віряни відзначають одне з головних свят - Благовіщення Пресвятої Богородиці. У народному календарі - Благовіщення. Про заборони та прикмети дня та що відзначають у церкві 25 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

25 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці.

Благовіщення означає "блага звістка". Повна назва свята - Благовіщення Пресвятої Владичиці нашої Богородиці і Приснодіви Марії. Саме в цей день Діві Марії з'явився Архангел Гавриїл і приніс звісточку про швидке народження Сина. Для людей це була перша радісна новина з того часу, коли Єву з Адамом вигнали з раю. Поява на світ Спасителя Ісуса означала, що в людства є надія на спасіння всіх душ.

Відео дня

Відзначають Благовіщення за дев'ять місяців до народження Ісуса Христа, тому за новим церковним календарем це 25 березня, а за старим - 7 квітня.

Свято 25 березня за старим стилем - день пам'яті преподобного Феофана, святого Григорія Двоєслова і преподобного Симеона Нового Богослова.

Про що говорять прикмети на 25 березня

25 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 25 березня - свято Благовіщення. Його прикмети говорять про погоду і майбутній урожай:

  • яка погода на Благовіщення - така буде і на Великдень;
  • якщо цього дня дощ - буде багатий урожай жита і грибна осінь;
  • сніг цього дня - врожаю не бачити, а якщо вітер і туман - літо буде врожайним;
  • ластівки в небі - весна буде теплою.

На Благовіщення прийнято втретє зазивати весну. Доброю прикметою вважається цього дня побачити лелеку - значить, людині дуже пощастить. Якщо ж ці птахи зів'ють поруч із будинком гніздо, то в родині з'явиться малюк.

Що можна робити 25 березня

На свято Благовіщення зранку заведено йти до церкви, але якщо такої можливості немає, то можна помолитися вдома. У Богородиці просять миру, благополуччя, міцного здоров'я і захисту від хвороб, допомоги в справах, прощення гріхів і дякують за отримані блага.

Триває Великий піст 2024, для тих, хто постує, у свято є послаблення: дозволяється їсти рибу та рибні страви.

За народним віруванням, у день Благовіщення сам Бог благословляє землю і все, що на ній росте. Традиційно цього дня пекли булочки-"жайворонки" для швидкого приходу весни, ними пригощали близьких і сусідів, годували домашніх тварин.

Що не можна робити 25 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, лаятися, лихословити й ображати кого-небудь, а також заздрити, засуджувати, відмовляти в допомозі.

У народі кажуть, що Благовіщення - найбільше свято у Бога, цього дня навіть грішників у пеклі не мучать. Працювати у свято небажано, хоча суворої заборони й немає, але церква радить вірянам відкласти мирські справи, щоб присвятити день Богу. Як каже народна приказка - на Благовіщення птах гнізда не в'є і дівка косу не плете. Не можна одружуватися, оскільки свято завжди випадає або на Великий піст, або на Світлу седмицю, коли вінчання не відбуваються.

Благою справою вважається подати милостиню, пройти повз того, хто просить, - гріх.

25 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Сава, Тихон.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: