Сьогодні - Всесвітній день сновидінь / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 25 вересня 2020

Цього дня світ відзначає Всесвітній день сновидінь, Всесвітній день таблиці множення, Всесвітній день фармацевта, День «обійми вегетаріанця», День математичних оповідань, Всесвітній день легенів.

Читайте такожДень учителя 2020: дата, традиції та як привітати педагогівУ Німеччині - День бутерброда, в Швейцарії - свято збору винограду, в США - День адміністраторів досліджень, День сміливця, День лобстера, День дочки, День кращого сніданку, День приготування їжі, День коміксів, на Маршаллових островах - День культури, у Франції - День симпатії харкі, в Італії - Фестиваль ремесел у Тоскані.

У Швейцарії - День святого Миколая з Флюе, в Мозамбіку - День Збройних сил.

Відео дня

Пам'ятні дати 25 вересня, річниці та події

У 1493 році Христофор Колумб вирушив у свою другу подорож до Америки. 

У 1513 році іспанський конкістадор Васко де Бальбоа зі своїм загоном перетнув Панамський перешийок і став першим європейцем, який досяг Тихого океану. 

У 1789 році Конгрес США запропонував прийняти 12 поправок до Конституції, відомі нині як «Білль про права». 

У цей день провели першу в світі операцію з переливання крові від людини до людини / фото REUTERS

У 1818 році англійський лікар-акушер Джеймс Бландел провів першу в світі операцію з переливання крові від людини до людини. Це стосувалося пацієнтки з післяпологовою кровотечею. Використовуючи як донора чоловіка пацієнтки, Бланделл взяв у нього майже 4 унції крові з руки і за допомогою шприца перелив жінці. У 1825-1830 роках він провів 10 трансфузій, 5 з яких допомогли пацієнтам. Бланделл розумів серйозність цієї процедури, тому досить чітко розробив технологію забору крові та її переливання, а також винайшов перші зручні інструменти й опублікував результати своєї діяльності. У процесі дослідження він помітив ряд дефектів, що супроводжували процедуру: згортання крові, її несумісність, що нерідко призводила до смерті хворих, і повітряна емболія, у зв'язку з якою Бланделл запропонував низку методів моніторингу. Але він же й зазначив, що ніякий моніторинг не в змозі запобігти смертельним ускладненням гемотрансфузії. Сьогодні в медицині є ефективні методи, альтернативні переливання крові. Створюються центри безкровної медицини. Цей напрям розвивається в усьому світі та являє собою сукупність принципів і методів, спрямованих на максимальне заощадження власної крові хворого. І великий внесок у цю важливу справу вніс Джеймс Бланделл. 

У 1888 році відкрився Лондонський Королівський палацовий театр у Слоун-Сквер. 

У 1906 році іспанський математик і інженер Леонардо Торрес Кеведо продемонстрував перший у світі радіокерований пристрій - «Telekino». 

У 1909 році президент Франції Арман Фальєр відкрив у Парижі першу міжнародну аеронавтичну виставку. За три дні її відвідали 10 тисяч осіб. Примою виставки став літак «Блеріо XI», на якому Луї Блеріо першим перелетів через Ла-Манш. 

У 1910 році американський журналіст Уолтер Уеллман здійснив спробу перетнути Північну Атлантику на водневому Дирижаблі «Америка». Через дві доби екіпаж дирижабля — п'ять чоловік і собака — буде з великими труднощами врятований англійським судном «Трент». 

У 1911 році сталася одна з найбільших корабельних аварій XX століття: в крюйт-камері французького ескадреного броненосця «Ліберте», який стояв на рейді в Тулоні,  прогримів вибух, що забрав життя 210 осіб, 184 були поранені. 

У 1926 році американський промисловець, власник заводів з виробництва автомобілів по всьому світу, винахідник, автор 161 патенту, гаслом якого був — «автомобіль для всіх», Генрі Форд оголосив 8-годинний 5-денний робочий тиждень на своїх підприємствах. 

У 1974 році в журналі «Сайенс» вперше були оприлюднені дані досліджень, які свідчать про те, що аерозолі сприяють руйнуванню озонового шару Землі.

Церква сьогодні вшановує пам'ять великомученика Артемона / фото ua.depositphotos.com

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 25 вересня вшановує пам'ять великомученика Артемона. У народі день назвали Змійовик, цього дня змії повзуть в укриття, щоб перечекати зиму. А виповзають вони «на свободу» 4 червня (на Василіска). 

Що сьогодні не можна робити

Не можна ходити в ліс і на болото. А якщо побачили змію, то вбивати її в жодному разі не можна - накличете на себе нещастя.

Прикмети на 25 вересня    

Читайте такожІменини у жовтні: як назвати дитину, дні ангела чоловіків та жінок цього місяцяЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- багато жовтого листя на деревах - до довгої осені;

- дощ - до затяжної зими;

- багато жолудів - до теплої зими й родючого літа.

25 вересня іменини 

Іменини у Семена, Федора, Олексія, Миколи, Івана та Афанасія.