5 квітня - Свято талої води / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 5 квітня 2021

Цього дня у світі відзначаються Міжнародний день моральності, Міжнародний день супу, Свято талої води, Католицький Великодній понеділок.

Читайте такожВихідні у квітні: скільки будемо відпочивати цього місяцяУ США - День штату Небраска, День флешки, Великоднє катання яєць у Білому домі, День "Іди ва-банк", День першого контакту, День вивчення дорожньої карти, День солодкої картоплі, День батончиків із родзинками і прянощами, День кульбаби, День карамелі, День штанів кльош, у Південній Кореї - Свято холодної їжі, День посадки дерев, у США і Канаді - День зефіру "Peeps", у ПАР - День сім'ї, у Китаї - Свято чистоти й ясності", в Індії - Морський день, День Джагдживана Рама, у Палестині - День дітей, в Угорщині, Польщі, Чехії, Словаччини - "Обливаний понеділок", в Ірландії - День Пасхального повстання, у Казахстані - День міграційної поліції. 

Пам'ятні дати 5 квітня, річниці та події

5 квітня 1722 експедиція адмірала Якоба Роггевена, відправлена голландською Вест-Індською компанією у серпні 1721 року на пошуки гіпотетичного Південного материка, відкрила невелику відокремлену гористу землю. Відкриття мореплавці зробили в перший день християнського Великодня. Острів, звісно, на честь свята й назвали – острів Пасхи. Голландці були вражені видом "різнокольорових" тубільців: чорношкірих і червоношкірих, проте ще більше враження на них справили розставлені по березі гігантські, до 20 метрів заввишки, кам'яні бовдури. Їх називали "моаї". Деякі моаї були в "шапках" із червоного каменю. Виготовлялися моаї в каменоломнях у центрі острова. Яким чином вони доставлялися до узбережжя, невідомо. За легендою вони "йшли" самі. Сьогодні острів Пасхи - територія Чилі, а моаї - одна з головних визначних пам'яток і "приманок" для туристів. Місцева назва острова - Рапа-Нуї. У художній літературі зустрічається також назва Вайгу. Поряд із архіпелагом Трістан-да-Кунья є найвіддаленішим населеним островом у світі. Відстань до континентального узбережжя Чилі становить 3703 км, до острова Піткерн, найближчого населеного пункту, - 1819 км.

Відео дня

У 1772 році Паризький парламент відмовив драматургу П'єру Бомарше в спадкуванні ним великої суми грошей, яку заповідав його компаньйон Парі-Дюверне.

У 1792 році Джордж Вашингтон застосував перше президентське вето в історії США.

У 1971 році рок-гурт «Роллінг Стоунз» утворив фірму грамзапису – Rolling Stone Records / фото Вікіпедія

У 1815 році почалося виверження вулкана Тамбора на острові Сумбава в Індонезії, що тривало тиждень. Це - одне із найбільших вивержень вулканів в історії людства. Обсяг лави та попелу досяг 180 кубічних кілометрів. Загинуло понад 90 тисяч людей.

У 1818 році в Парижі барон Карл де Дрез продемонстрував перший двоколісний засіб пересування - прообраз велосипеда.

У 1895 році Оскар Вайльд програв у суді справу за звинуваченням у наклепі маркіза Квінсберрі, який звинуватив письменника в гомосексуальності.

У 1896 році в Афінах почалися перші сучасні Олімпійські ігри. Вони тривали до 15 квітня. Першим олімпійським чемпіоном цього дня став американський легкоатлет (потрійний стрибок) Джеймс Коннолі з результатом 13,71 м.

У 1913 році Нільс Бор завершив статтю "Про будову атомів і молекул", що дала початок квантовій теорії.

5 квітня 1955 року після більш ніж 50 років видатної політичної кар'єри сер Вінстон Черчілль подав у відставку з поста прем'єр-міністра Великої Британії. Це був остаточний його відхід із великої політики. У 1964 році він востаннє був присутній на засіданні Палати громад. Черчілль увійшов в історію Британії як найяскравіший англійський політик 20 століття, який перебував при владі впродовж правління шести монархів – починаючи з королеви Вікторії й до її праправнучки Єлизавети II. Саме Черчіллю належить знаменита фраза "залізна завіса". У період 1945-1950 років він був змушений піти у відставку з поста прем'єр-міністра у зв'язку з поразкою його партії на виборах, але залишився у нижній палаті парламенту. Очолюючи опозицію, він продовжував боротися з "радянською загрозою" й виступав за об'єднання післявоєнної Європи. У 1951 році Черчілль знову став прем'єр-міністром у віці 77 років. Він донині визнаний "найвеличнішим британцем в історії". Вінстон Черчілль народився 30 листопада 1874 року в Бленхеймському палаці, родовому маєтку герцогів Мальборо, гілка родини Спенсер. Черчілль помер 24 січня 1965 року від інсульту у віці 90 років. Похорони Черчілля стали найбільшими за масштабом державними похоронами за всю історію Великобританії. Впродовж трьох днів був відкритий доступ до труни з тілом покійного, встановлений у Вестмінстер-холі ─ найстарішій частині будівлі англійського парламенту. 30 січня розпочалася церемонія похорону. Труну, вкриту державним прапором, поставили на лафет (це був той самий лафет, на якому в 1901 році везли останки королеви Вікторії), який везли 142 матроси та 8 офіцерів військово-морських сил Великобританії. За труною йшли члени сім'ї покійного: леді Черчілль, діти - Рендольф, Сара, Мері та її чоловік Крістофер Соумс, онуки. Чоловіки йшли пішки, жінки їхали в каретах. Слідом за сім'єю з величезним барабаном попереду слідували кавалерія кінної гвардії у парадних мундирах, музиканти артилерійського оркестру в червоних ківерах, представники британського морського флоту, делегація від лондонської поліції. Оркестр грав жалобний марш Бетховена. На шляху проходження процесії порядок підтримували сім тисяч солдатів і вісім тисяч полісменів. Жалобна процесія склала 1,5 км. Панахида пройшла в соборі Святого Павла, на ній були присутні представники 112 країн, уся королівська сім'я. Відповідно до побажання політика він був похований у фамільному похованні сім'ї Спенсер-Черчілль на кладовищі церкви Святого Мартіна в Блейдоні, поблизу Бленхеймського палацу — місця його народження.

У 1971 році рок-гурт "Роллінг Стоунз" утворив власну фірму грамзапису – Rolling Stone Records. Знаменитим став торговельний знак фірми – висунутий язик.

Яке сьогодні церковне свято

5 квітня православна церква вшановує пам'ять преподобного Никона Печерського / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 5 квітня вшановує пам'ять преподобного Никона Печерського, ігумена Києво-Печерської Лаври. Інші назви свята - "День Никона", "Никон".   

Що сьогодні не можна робити

Не рекомендується шити, в'язати та прясти. Не бажано укладати угоди й договори. Ще йде Великий піст - тому не можна вживати алкоголь і жирну їжу. Також краще не конфліктувати та не вирушати у подорожі. 

Вас також може зацікавити: