День бабака та його традиції / колаж УНІАН, фото REUTERS, скріншот із фільму "День бабака"

Жоден лютий не обходиться без цієї традиції - вгадувати прогноз погоди на весну за поведінкою бабака. Свято дуже люблять у США і Канаді, але і Європа намагається не відставати - адже День бабака родом зі Стародавнього Риму. Щоправда, там героєм цього дня був не бабак. Про історію свята, коли відзначається День бабака та де живуть в Україні найвідоміші "синоптики"-бабаки - розповідаємо в матеріалі.

Що таке День бабака - історія свята

Як уже говорили, традиція вгадувати прогноз погоди за поведінкою бабака бере свій початок у Стародавньому Римі. Щоправда, там стежили не за бабаком, а за їжачком. Його будили і спостерігали - побачить він чи ні свою тінь і сховається чи ні. У Німеччині таким метеорологом служить борсук, а коли європейці переселилися в Північну Америку, то цю почесну "місію" поклали на бабака - з їжаками, судячи з усього, був дефіцит.

Цікаво, що ще наприкінці XIX століття ця особливість у поведінці тварин була звичною прикметою, але 2 лютого 1886 року в містечку Панксатоні (штат Пенсільванія) місцева газета видала жарт: мовляв, сьогодні День бабака, і бабак не побачив своєї тіні, отже, незабаром весна. Жарт розійшовся, і наступного року звірятко в цьому місті вже будив цілий натовп.

Відео дня

У бабака було дуже важливе завдання:

  • вилізти з нори і подивитися, чи падає від нього тінь;
  • якщо падає - злякатися і залізти назад спати, якщо ні - всім своїм виглядом показати, що скоро весна. 

Так вважається і зараз: якщо день сонячний і бабак бачить свою тінь, то зима буде ще 6 тижнів, якщо ж день похмурий і тіні немає - весна буде ранньою. 

Як відзначають День бабака

Традиції цього дня однакові скрізь, з тією лише різницею, що в Штатах свято відзначають з великим розмахом - починають з ночі пускати феєрверки. Самі бабаки вважають цей день для себе несприятливим - їм увесь час не вдається виспатися, адже о 7.25 ранку звірят змушують виходити з нірки і щось там віщати. Далі все за планом - фотосесія, інтерв'ю... До речі, захисники прав тварин теж не схвалюють традицію, адже бабак отримує великий стрес. Дехто дослухається до зоозахисників і не будить звірят, покладаючись у весняному прогнозі на синоптиків серед людей.

"День бабака" - фільм не про бабака

Всесвітньо відомим американський День бабака став завдяки фільму 1993 року з такою ж назвою. За сюжетом журналісти приїжджають у пенсільванське містечко Панксатоні, щоб відзняти, як проходить свято. Усе начебто йде добре, але трапляється дивовижне: головний герой наступного дня прокидається знову 2 лютого. Триває це досить довго, поки герою не вдається розірвати це коло. Саме фільм "День бабака" надав виразу значення повторюваних подій у житті.

Коли День бабака в Україні та як його відзначають

2 лютого - День бабака, бабак Тимко з Харкова / фото УНІАН (Андрій Марієнко)

В Україні День бабака щорічно святкують також 2 лютого. Раніше традиційно пророкували весну харківський бабак Тимко та львівські бабаки Мишко і Маруся. На жаль, львівських бабаків у 2023 році не стало, тож головний синоптик тепер у нас Тимко з Харкова, який, до речі, пережив російську окупацію.

Харківський Тимко дав такий прогноз на весну 2024: настане вона через шість тижнів - бабак не побачив своєї тіні.

Раніше ми розповідали, коли буде Масниця 2024 і про її українські традиції.

Вас також можуть зацікавити новини: