Як відзначати День частування домовиків молоком / колаж УНІАН

24 листопада відзначають дуже незвичайне свято - День частування домовиків молоком. Ні для кого не секрет, що домовики - ще ті ласуни і люблять молоко. Чи багатьом із вас доводилося пригощати свого домовика? А, може, ви не знаєте, що він у вас є? Це свято - чудовий привід перевірити і пригостити його. Як правильно це робити - читайте далі.

День частування домовиків молоком - історія свята

Історія цього свята, як і його автор, на жаль, невідомі. У календарі є два дні, присвячені домовикам: 28 січня відзначається День частування домовика, а 24 листопада - День частування домовиків молоком. 

Домовик - міфічний слов'янський персонаж, який зазвичай живе в оселі разом із вами, може допомагати вам, а може й шкодити. Це від вас самих же й залежить.

Відео дня

До речі, ви знаєте, як зрозуміти, що в домі є домовик і як він до вас ставиться? Це просто. Адже трапляється, що негаразди, побутові проблеми вирішуються якось самі собою, речі не зникають або одразу ж знаходяться, застуди й недуги обходять стороною - значить, ви під охороною домовика, і він вас любить. Але якщо йому щось не сподобалося - чекайте неприємностей: з милого дідуся він перетворюється на злого духа, який битиме посуд, розкидатиме одяг по дому, ховатиме речі, заважатиме вести домашнє господарство, лякатиме, наводитиме хвороби. Вихід один - помиритися. Розповідаємо, як задобрити домовика, щоб він повернув речі та взагалі став вашим найкращим другом.  

Чим пригощати домовика - що він любить найбільше

Як частовати домовика:

  • для початку потрібно для невидимого господаря будинку виділити спеціальну тарілочку для частувань;
  • пригощати домовика радять вранці або вдень, але якщо ви залишите для нього щось смачненьке на ніч - він теж не образиться;
  • вважається, що найбільше домовики люблять парне молоко, але сучасні із задоволенням п'ють і магазинне, перед згущеним молоком - взагалі встояти не можуть.

Крім цього, вважається, що домовик також любить кашу, печиво, цукор, цукерки та інші солодощі. Не дивуйтеся, якщо після вашого частування їжа так і залишилася на тарілочці: адже він - Дух і харчується духом їжі. Але ось залишки частування викидати не можна - їх потрібно згодувати тваринам або птахам.

Як задобрити домовика - що сказати, коли залишаєш частування

Пригощаючи домовика, потрібно тричі вимовити:

Хазяїне-батюшка, Домовик, від мене (своє ім'я) прийми частування на знак поваги, їж-пий, гуляй, мені (ім'я) та моїй сім'ї допомагай, від лиха й хвороб захищай, жити в добробуті й багатстві допомагай!"

Щоразу після цих слів потрібно вклонитися до землі. 

Не забувайте, крім частувань, підтримувати порядок і мир у домі: хранитель родинного вогнища полюбляє жити там, де чисто і ніхто не свариться. У домі, де домовик задоволений життям - посуд блищить особливо яскраво та й пил ніде не скупчується. А ще до вас у дім не потрапить ніяка нечисть і недобра людина поріг переступити не зможе - домовик не дозволить. Живіть із ним мирно і не забувайте годувати.

Раніше ми розповідали, чи будуть додаткові вихідні в грудні 2023 і які свята нас чекають. 

Вас також можуть зацікавити новини: