День святої Катерини / фото ua.depositphotos.com

Священномучениця Катерина Олександрійська вважається покровителькою пологів, материнства, шлюбу та сімейного щастя, тому в день пам'яті святої жінки звертаються з молитвами до неї. Також однією з традицій свята є різноманітні ворожіння на судженого. Розповідаємо, коли День святої Катерини відзначають за новим і старим стилем, про звичаї та заборони дня. 

Коли День Катерини за новим і старим календарем

Православна церква України 2023 року перейшла на новоюліанський календар, у зв'язку з чим дати неперехідних свят (фіксованих) змістилися на 13 днів раніше. День святої Катерини за новим стилем відзначають 24 листопада, а за старим стилем - 7 грудня.

День святої Катерини вважається важливим святом не тільки для власниць цього імені, а й для всіх жінок. Особливо завжди чекають його незаміжні дівчата, адже в це свято проводять ворожіння на судженого. За старих часів на Катерину влаштовували жіночі посиденьки, ділилися секретами, готували пісні страви.

Відео дня

Ворожіння на День Катерини

Є кілька способів ворожіння на Катерину:

  • Найпопулярніше ворожіння цього дня пов'язане з вишневими гілками. Незаміжній дівчині зранку потрібно зірвати гілку вишні та поставити в ємність із водою. Якщо на гілці до Різдва з'являться квіти, то шлюб буде дуже щасливим.
  • Скоринку хліба з вечері потрібно покласти під подушку і сказати "Суджений мій ряджений, приходь скоріше, нагодую тебе". Тоді дівчині має наснитися суджений.
  • Вранці потрібно набрати в таз або велику миску воду й умитися. Якщо брижі на воді швидко зникнуть, то скоро дівчина зустріне судженого. 

Що не можна робити в День Катерини

Заборони цього дня такі:

  1. Не можна топити піч і розпалювати багаття, інакше "життя задимиться".
  2. Заборонено їсти м'ясні та молочні страви, адже ще триває Різдвяний піст 2023.
  3. Під забороною важка робота, рукоділля, ремонт.

Молитва на День святої Катерини

Святу Катерину просять про щасливий шлюб, успішні пологи, зачаття дитини. Жінки просять у неї жіночого щастя. Також їй моляться про ясність розуму, оскільки свята Катерина була відома гострим розумом.

О, свята великомученице Катерино, обрана посудина чистоти, стовп православ'я, надійна заступниця наша, що явила нам сама провину благати тебе, подвижнице законна, свята на святій горі свято спочиває! Молимо тебе: приникни згори, почуй голос моління нашого, придивися до лиха рабів твоїх, просвіти затьмарення розуму нашого, сотвори нас горня мудрствувати, а не земна! Даруй нам уся, яже до користі прохання: можеш бо многая випросити у возлюбленого Нареченого, Христа Бога нашого. Ми знаємо, як багато може молитва праведного, що поспішає благоутробністю милосердного Бога, Йому ж слава, честь і подяка завжди, нині і повсякчас і на віки віків. Амінь.

Вас також можуть зацікавити новини: