День партизанської слави 2023 / depositphotos.com

22 вересня щорічно відзначають День партизанської слави України. Раніше в це свято згадували здебільшого партизанів Другої Світової війни, але, починаючи, з 2014 року, та в 2022-му багато партизанів з'явилося і серед наших сучасників. Ці відважні люди протистоять озброєним солдатам на тимчасово окупованих Росією територіях, щоб якомога швидше наблизити нашу перемогу.

День партизанської слави - історія свята

День партизанської слави був заснований указом Леоніда Кучми 2001 року - 30 жовтня, "на підтримку ініціативи ветеранів війни та з метою всенародного вшанування подвигу партизанів і підпільників у Другій Світовій війні", президент України підписав указ, згідно з яким це свято щорічно відзначають 22 вересня. Традиційно цього дня вітають ветеранів партизанського руху та партизанів нашого часу, дякують їм та вручають почесні нагороди. 

Українські партизани та цікаві факти про них

Під час Другої Світової війни на українських територіях у тилу нацистів діяло близько 200 тисяч партизанів. Серед військовослужбовців партизани були як серед Червоної Армії, так і серед УПА. Радянська пропаганда часто замовчувала подвиги українських партизанів, а вони, між тим, завдавали великих втрат армії Гітлера, сприяли швидкому просуванню радянської армії та деокупації українських міст:

Відео дня
  • Під час Другої Світової українським партизанам подекуди доводилося боротися не лише з солдатами Третього Рейху, а й із радянськими партизанами, які намагалися придушити українських повстанців. Радянські партизани шукали націоналістів серед українських.
  • Партизани зробили великий внесок в українську культуру. Про партизанський рух складено чимало народних пісень.
  • Головним центром формування партизанських загонів була Сумська область. Тут партизанам було зручно діяти через велику площу лісів.
  • Партизани здебільшого займалися прихованими диверсіями і розвідкою, але іноді вступали у відкритий бій. 2 грудня 1941 року в Чернігівській області партизани розгромили німецький гарнізон зі 100 солдатів.
  • У 1943 році понад 17 тисяч українських радянських партизанів брали участь у Битві за Дніпро. Завдяки їм вдалося обладнати багато переправ через річку.
  • Після початку повномасштабної війни з Росією українські партизани показують чудеса відваги на окупованих територіях. Вони регулярно нагадують окупантам, що ті перебувають на українській землі. Нещодавно кримські партизани знайшли секретний ремонтний завод в Криму, виявили секретну базу вертольотів, а маріупольські партизани  ліквідували російських загарбників. 

Раніше ми розповідали, які будуть свята та вихідні у вересні 2023 - детальний календар всіх дат.

Вас також можуть зацікавити новини: