Хеллоуїн 2022 / depositphotos.com

Страшне свято нечисті відзначається щороку в багатьох країнах світу. Люди вибирають собі образ на Хелловін, роблять яскравий макіяж і вирушають святкувати торжество. Цього року Хелловін припадає на понеділок і приводом для вихідного, на жаль, не є.

Якого числа Хелловін - дата найстрашнішого свята

День Всіх Святих відзначається з року в рік однаково - у ніч з 31 жовтня на 1 листопада. Крім того, саме в цей день жителі нашої країни переводять годинник на зимовий час - в добі буде цілих 25 годин.

Так що, ви можете сміливо запасатися страшним костюмом, робити пику з гарбуза і йти відзначати свято. Головне - не проспати на роботу у вівторок.

Відео дня

Чому Хелловін так називається - історія свята

Історія свята Хеллоуїн / depositphotos.com

Існує повір'я, що ніч з 31 жовтня на 1 листопада знайшла містичне значення ще 2000 років тому. Тоді племена кельтів, які жили на території Англії, Шотландії, Північної Франції, Ірландії та Уельсу, вшановували Бога Смерті. Робили вони це, тому що вважали, що саме в цю ніч він збирає всі душі, померлі в минулому році, і поміщає їх в тварин - така плата за гріхи, вчинені за життя.

Читайте такожЯк вирізати гарбуз на Хеллоуїн: майстер-клас з виготовлення головного атрибута святаА ось 1 листопада кельти віддавали почесті Богу Сонця для того, щоб він не позбавив їх життя і подарував хороший врожай. Люди розпалювали високі багаття і робили жертвопринесення, намагаючись задобрити могутнього Бога. Дата була обрана невипадково - 1 листопада кельти святкували Новий Рік.

Приблизно в цей же час святкували і римляни, але вихваляли вони Помону - богиню родючості. Коли римляни завоювали кельтів на території Північної Франції, змінилися і традиції, але велике осіннє свято продовжували відзначати 1 листопада.

У середні століття 1 листопада був призначений Днем Всіх Святих. Вважалося, що в цю дату шануються померлі, для яких не знайшлося місця в році. Таким чином церква намагалася знищити язичницькі ритуали. Свято 1 листопада називалося "All Saints’ Day" або "All Hallows’ Day".

Незважаючи на зусилля церкви, обряди нікуди не зникли, а назва свята з часом змінилася на "All Hallows Even", а потім - "Halloween". До сих пір вважається, що 1 листопада - світле церковне свято, а вечір і ніч 31 жовтня - день для магії і забобонів.

Скільки днів триває свято Хелловін і що потрібно робити

День Всіх Святих триває одну ніч. У стародавні століття люди вірили в те, що 31 жовтня прокидається вся нечиста сила і, перетворюючись на тварин, блукає серед нас. Більш того, існує версія, що духи часто приходять в свої колишні житла, щоб перевірити, як поводяться нові господарі.

На Хелловін прийнято робити страшну пику з гарбуза і залишати її на порозі або підвіконні будинку. Діти вночі 31 жовтня переодягаються в страшні костюми і стукають в сусідські квартири, вимовляючи: "Гаманець або життя!" або "Цукерки або смерть!". Це означає, що, якщо їм не дадуть солодощів або грошей, ту людину, що відмовила, чекають неприємності.

Хелловін 2022 - навіщо потрібен гарбуз

Чому гарбуз-головний атрибут свята / depositphotos.com

Виріб з овоча, який роблять багато людей, що відзначають Хелловін, називається "світильник Джека". І у найголовнішого атрибута свята є своя історія.

Згідно з легендою, жив на світі хлопець на ім'я Джек. Душа була його чорною, вчинки жахливими, так що, коли до нього прийшов Диявол, Джек не здивувався. По дорозі в пекло Джек побачив яблуню і умовив Диявола залізти на дерево і зірвати кілька плодів. Коли Диявол піднявся на дерево, Джек дістав з кишені ніж і вирізав на стовбурі хрест.

Як відомо, цей символ викликає у диявола не найприємніші емоції, тому злізти нечистий не зміг. Джек уклав угоду з ним - сказав, що допоможе Дияволу спуститися вниз, якщо той обіцяє, що ніколи не забере його душу. Антихрист погодився.

Минув час, Джек помер, а душа його залишилася неприкаяною. За гріхи за життя в Рай його брати не хотіли, тоді він сам прийшов до Диявола і попросив забрати його. Диявол розлютився і сказав: "Ти обдурив мене, змусив не забирати свою душу, а я обіцянку свою тримаю". Джек не знав, куди ж йому йти тепер, і диявол порадив повертатися туди, звідки він прийшов.

Сказавши це, нечистий взяв жменю розжареного вугілля і кинув у Джека. Той зловив їх і поклав у ріпу, яку тримав у руках - це було єдине, чим він тамував голод. Ріпа всередині засяяла полум'ям вугілля, а Джек пішов поневірятися по світу в пошуках притулку для своєї чорної душі.

Саме так і з'явився світильник Джека, тільки замість ріпи тепер використовують гарбуз.

Вам може бути цікаво: